Šekler: Korona talas u Srbiji trajaće duže nego u ostalim zemljama

18.07.2022

14:05

0

Šekler sumnja da će varijacija kovida poznata kao "kentaur" preuzeti primat u Srbiji.

Šekler: Korona talas u Srbiji trajaće duže nego u ostalim zemljama
Hvataj - Copyright Slika ekrana/Jutjub/ Nacija TV

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Milanko Šekler izjavio je da će se Srbija zbog malog broja vakcinisanih imati veći broj obolelih od kovida 19 nego ostatak Evrope, kao i da će talas kod nas trajati nekoliko nedelja duže.

On je rekao da se širenje novih slučajeva prvenstveno vezuju za BA.4 i BA.5, te da sumnja da će nova varijanta BA 2,75, koja je na društvenim mrežama poznata i kao "kentaur", preuzeti primat u Srbiji.

- I dalje je glavna briga širenje i prisustvo linija virusa omikrona BA.4 i BA.5 - kaže Šekler.

Podseća da je podvarijanta BA.5 uspela da prevari imunitet ljudi koji su preležali bolest, kao i vakcinisanih, pa se rast novih slučajeva beleži u celom svetu.

Ukazuje da je podvarijanta BA 2,75, najveća briga u Indiji i još nekim zemalja u Evropi npr Velikoj Britaniji preko koje se virus i pojavio, ali da, kako kaže, za sada on ne zauzima neki bitan udeo u ukupnom broju novopojavljenih slučajeva korone.

- Slučajevi koji su uzrokovani sa BA.4 i BA.5. čine negde u 11 zemljama i do 100 odsto virusa, dok BA 2,75 svega u nekoliko zemlja beleži njegvo prisustvo i ne prelazi sedam odsto - kaže Šekler.

Ukazuje da će talas u Srbiji trajati i do nekoliko nedelja duže zbog niskog procenta vakcinisanih, da u svetu on iznosi 63 odsto, a u Srbiji oko 47,5.

- Mi smo ispod svetskog proseka. Od evropskih zemalja od nas su gori samo Bugari, Rumuni i Slovaci - ističe Šekler.

Ukazuje da će kod nas talas korone trajati nekoliko nedelja duže, i da ćemo se suočiti sa većim brojem obolelih od kovida 19 u odnosu na ostatak Evrope.

- Zato što imamo manji procenat vakcinisanih, zato što je prošlo godinu dana za veliki deo populacije koji je primio i treću dozu - rekao je on.

Objašnjava da virus kod onih koji nisu vakcinisani, koji ranije nisu preležali virus i kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom, virus može da se pojavi u težem obliku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike