Dobra vest za obolele od astme: Farmaceutska komora pokreće besplatno savetovalište u apotekama po Srbiji

18.07.2022

13:58

0

Autor: R.M.

Farmaceut obučen za pružanje ovakve usluge može pomoći prepoznavanjem problema u dobroj kontroli astme

Dobra vest za obolele od astme: Farmaceutska komora pokreće besplatno savetovalište u apotekama po Srbiji
astma - Copyright Profimedia

Farmaceutska komora Srbije pokreće standardizovanu farmaceutsku uslugu za pacijente sa astmom u apotekama širom Srbije.

- Usluga podrazumeva besplatno savetovanje o mogućim uzrocima pogoršanja astme, takozvanim "okidačima", načinima na koje se mogu izbeći ili kako se napad astme u kontaktu sa okidačem može sprečiti. Farmaceut, koristeći standardizovane upitnike, procenjuje moguće uzroke loše kontrole astme ili ozbiljnih pogoršanja i pokušava da ih u saradnji sa pacijentom, pružanjem odgovarajućih saveta i dodatnom edukacijom, spreči, odnosno svede na minimum. Ukoliko osoba prvi put dobija pumpicu, farmaceut je obučava kako da je pravilno koristi, a kod onih sa ustaljenom terapijom, proverava da li osoba pravilno koristi pumpicu. Farmaceut obučen za pružanje ovakve usluge može pomoći prepoznavanjem problema u dobroj kontroli astme i pronalaženjem načina da se prevaziđu – objašnjava magistar Nikolina Skorupan iz Farmaceutske komore Srbije.

Osnovni razlozi loše kontrolisane astme su nepravilna primena pumpica i preskakanje doza, što ima za posledicu neredovan san, zamor tokom dana i smanjenje koncentracije. Ovi problemi vode ka smanjenoj produktivnosti u školi, na poslu i utiču na kvalitet života uopšte. Teže posledice su otežano disanje i gušenje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć ili bolničko lečenje.

- Ideja za pokretanje farmaceutske usluge u apotekama potekla je iz činjenice da 98 odsto stanovnika može doći do apoteke za manje od 30 minuta i dobiti pomoć visokoobrazovanog zdravstvenog profesionalca bez zakazivanja. Idealan trenutak je da se proveri da li pacijent pravilno koristi pumpicu, je taj kada u apoteci preuzima pumpicu na recept. Tada ujedno dobija i ključne savete o svojoj bolesti. Dokazano je da usluge ovakvog tipa, koje pružaju farmaceuti u apotekama, vode pravilnoj primeni pumpica, redovnoj upotrebi leka, manjem broju pogoršanja i boljim ishodima lečenja – ističe Skorupan.

Astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva koja pogađa i decu i odrasle. Od astme u Srbiji boluje 3,7 odsto odraslog stanovništva, dok je kod dece učestalost nešto veća, naročito u većim gradovima. Smatra se da globalno oko 150 miliona ljudi ima neadekvatno kontrolisanu astmu, ne uzima redovno propisanu terapiju i živi u riziku od napada astme koji bi mogao da se završi i bolničkim lečenjem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike