Drama srpskog blogera u Uzbekistanu: Deset dana čeka na suđenje zbog drona, preti mu kazna zatvora!

09.07.2022

09:58

0

Iako nije imao nikakve probleme prilikom ulaska u zemlju, kada je želeo da iz nje izađe, na aerodromu su videli dron okačen oko njegovog vrata i odmah su ga priveli na ispitivanje

Drama srpskog blogera u Uzbekistanu: Deset dana čeka na suđenje zbog drona, preti mu kazna zatvora!
Iv Beserovac - Copyright Foto: Printskrin facebook/Iv Beserovac

Travel bloger iz Beograda Iv Beserovac zadržan je u Uzbekistanu zbog nedozvoljenog posedovanja drona pošto je, prema zakonima te zemlje, dron strogo zabranjen i može se koristi samo za potrebe njihove vlade. Beserović već deset dana čeka na početak suđenja, a preti mu i kazna zatvora. Ipak, on je uveren da se neće naći iza rešetaka.

- Uvek kada putujem, sa sobom nosim kamere, telefon i dron. Često proveravam zakone gde sme da se unosi dron, ali sada to nisam uradio. Kada sam sleteo na aerodrom, pronašao sam skenere. Niko mi ništa nije rekao, a moj dron zapravo nije ni radio - kaže Beserovac.

Iako nije imao nikakve probleme prilikom ulaska u zemlju, kada je želeo da iz nje izađe, na aerodromu su videli dron okačen oko njegovog vrata i odmah su ga priveli na ispitivanje.

- Zadržali su me u jednoj kancelariji na aerodromu, gde su me ispitivali pet sati i uzeli mi pasoš. Na kraju, kada su shvatili da sam bloger, super su se ponašali prema meni i shvatili da sam došao iz najbolje namere. Zabranili su mi da izađem iz zemlje i smestio sam se u hotel. Posle dva dana sam zamolio da mi vrate pasoš, jer nisam mogao da podižem novac iz banke. Vratili su mi ga i zapretili da ne napuštam Uzbekistan. Ni sa kim nisam hteo da kontaktiram, mislio sam da će se brzo završiti. Ali se odužilo. Tek sad sam poslao mejl Ambasadi Srbije u Moskvi i čekam odgovor.

Ambasada u Moskvi odmah reagovala

Ambasada Republika Srbije u Moskvi saopštila je da je u kontaktu sa Ivom Beserovcem koji je zadržan u Uzbekistanu zbog posedovanja drona.

- Ambasada u Moskvi preduzima potrebne mere u skladu sa svojim nadležnostima i u kontaktu je sa nadležnim organima Uzbekistana u cilju pružanja konzularne pomoći imenovanom u konkretnom slučaju - navodi se u odgovoru.

Objašnjava da nikada nije imao loše namere

- Kontaktirao sam s nadležnima u Uzbekistanu, a oni me prebacuju iz jedne kancelarije u drugu. Moj dron nije vožen u Uzbekistanu i nema ništa snimljeno na mojim memorijskim karticama. Nemaju šta da mi prebace - objašnjava Beserovac i dodaje da je, po predlogu policajaca sa aerodroma, odbio advokata po službenoj dužnosti:

- Ne zna se kad će biti suđenje. Kažu da treba još da me proveravaju. Sada dolazi njihov praznik Bajram, pa opet neće raditi. Blogeri iz Rusije koji su se nalazili u ovoj situaciji, a sa kojima sam se čuo preko društvenih mreža, rekli su mi da se proces ubrzava priznanjem krivice. Odričete se drona i čak i ne plaćate kaznu. Obično je to trajalo sedam-osam dana, ali u mom slučaju ne vidim kraj. Ne znam kome da se obratim za pomoć.

Obavezna posebna dozvola

Aleksandar Radić, vojni analitičar, kaže da nikako nije preporučljivo ni u jednoj zemlji koristiti dron bez dozvole i da je vrlo bitno informisati se o zakonima države u kojoj želimo da ga koristimo i kome je potrebno da se obratimo.

- U zemlji Srbiji se ne sme koristi dron iznad određene mase bez procedure odobravanja, mora se tražiti dozvola i Ministarstva odbrane, morate da prezentujete snimke iz vazduha da biste mogli i dalje da ih koristite. U Evropi, kao i kod nas, imate ograničenja. Dron omogućava prikupljanje raznih informacija, i države moraju da se zaštite od zloupotrebe. Dron je zabranjen bez posebnog odobrenja u skoro svim državama Evrope (najrigoroznije je u Sloveniji), Uzbekistanu, Iraku, Iranu, Kuvajtu i na Kubi.

Pozvali smo srpsko Ministarstvo spoljnih poslova gde smo dobili odgovor da naša ambasada u Moskvi preduzima sve potrebne mere kako bi pomogla blogeru.

Inače, ovaj bloger je javnosti poznat po reportažama sa putovanja širom sveta. On za sebe kaže da je prvi Srbin koji je stigao na najhladnije mesto na planeti Ojmjakona u Jakutsku, te da je dosad obišao 60 zemalja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike