Radenko zaronio, a onda je video ogromne čeljusti ajkule: Ako osete samo kap krvi ili urina, to im je poziv za večeru! (FOTO/VIDEO)

06.07.2022

18:10

0

Culić kaže da se na osnovu ujeda ajkule i otisaka njenih zuba može obdukcijom utvrditi o kojoj vrsti morskog predatora je reč

Radenko zaronio, a onda je video ogromne čeljusti ajkule: Ako osete samo kap krvi ili urina, to im je poziv za večeru! (FOTO/VIDEO)
ronilac copy - Copyright Radenko Culić/Privatna arhiva

Nakon što je ajkula usmrtila dve žene u egipatskom letovalištu Hurgada, vlasti su zatvorile deo obale Crvenog mora. Ronilac Radenko Culić je za 24sedam ispričao da je u tom istom letovalištu viđao ajkule i otkrio kako su svojevremeno izgledali njegovi susreti sa njima. Culić, inače, ciljano roni u morskim dubinama gde je najveća verovatnoća da će naići na ajkulu, a Hurgadu posećuje već 22 godine.

Dodaje da pri susretu sa ajkulama čovek mora ostati pribran. Ukoliko ga savlada strah, ova morska stvorenja veoma su senzitivna i mogu lako da osete ubrzane otkucaje čovekovog srca i da krenu u krvoločan napad. Napominje da je veoma važno roniti sa više ljudi, skupiti hrabrosti i smiriti se jer ništa drugo ne preostaje pri iznenadnom susretu sa njom.

Ajkule, Radenko Culić/Privatna arhiva
Culić zaronio sa ajkulama

- Išli smo ciljano tamo gde one obitavaju. Pri susretu sa njima veoma je važno posmatrati ih kako se ponašaju. Bitno je ostati smiren uprkos strahu i ne pokazivati nikakvu agresivnost. Kada su joj oborena prsna peraja znači da je sita i nezainteresovana, a kada pliva sa uzdignutim prsnim perajima onda postoji verovatnoća da će napasti. Važno je da čovek ne roni sam i da na telu nema nikakvu otvorenu ranu. Žene ne bi smele da rone ako imaju menstrualni ciklus i ne sme da se urinira jer su "sagoreli" hormoni u urinu puni mirisa, što je ujedno poziv za večeru kod ajkule. Pri susretu sa njom trebalo bi ispraviti se u vertikalan položaj jer se time odaje utisak da ste veći. Ajkule se preko dana odmaraju, a u jutarnjim i večernjim satima se hrane - kaže Culić.

Culić objašnjava da se na osnovu ujeda ajkule i otisaka njenih zuba može obdukcijom utvrditi o kojoj vrsti morskog predatora je reč i da je u slučajevima iz Hurgade važno uraditi morsku forenziku i utvrditi šta ju je namamilo da priđe i napadne ove dve nesrećne žene.

Roni u morskim dubinama,  Radenko Culić/Privatna arhiva
 

- Što se tiče ovih žena koje su stradale od ajkule u Hurgadi, znam da je uhvaćena tigar ajkula duga tri metra, a nadam se da će obdukcijom utvrditi da li u njoj ima ljudskih ostataka. U tom slučaju bi trebalo uraditi i morsku forenziku, a veoma je važan i otisak ajkulinih zuba jer se na osnovu njega, odnosno širine vilice, može utvrditi koja vrsta ajkule je u pitanju. Ukoliko je temperatura vode veoma topla, kod ajkula se tada ubrzava metabolizam zbog brze prokrvljenosti, i u tim okolnostima će tražiti više hrane, a inače je njen sistem za varenje sporiji - objašnjava Culić. 

Saveti ronioca Radenka u borbi protiv ajkule:

Ne pravite buku lupajući po vodi daleko od obale.

Ako imate otvorenu ranu ne idete daleko od obale.

Izbeći kupanje na ruti gde prolaze kruzeri i prekookeanski brodovi jer izbacuju otpad kojim se ajkule hrane.

Ukoliko su boje na kupaćem kostimu fluorescentne i šarene, to će ih zbuniti, za razliku od crnih, koji će im ličiti na plen.

Ne bežite ako vam ajkula priđe, već skupite hrabrosti i plivajte na nju - njuška, oči i škrge su joj slabe tačke, udarite je, ubodite je nečim, pokažite da niste plen.

Ne sme se urinirati u vodi jer će to privući predatora.

Prilikom ronjenja mogu se videti i morune, Radenko Culić/Privatna arhiva
 

- Ajkule traže slabe karike jer su one predatori čistači i zato je važno ući u psihu predatora. Ako ste u njenoj blizini ona će plivati oko vas i procenjivaće vas. Prilikom ronjena se mora biti jako oprezan i opažati oko sebe, jer čim primetimo da su ribe ispred nas munjevito nestale, onda znači da je ajkula negde u blizini. Kada ulazite u vodu, morate znati da ulazite u ajkulino dvorište. More je ekosistem u kom smo mi samo gosti, a ajkule domaćini. Čovek mora da svede rizik na minimum, jer kada ronite možete naići na ribu škorpiju koja je veoma otrovna, a trebalo bi izbegavati prilazak koralima jer su veoma oštri i čovek se može poseći. A dovoljna je jedna kap krvi da privuče ajkulu, koja bi munjevito došla - ističe Culić.

Dve žrtve u Hurgadi

Podsetimo, penzionerka iz Austrije Elizabet Sauer otišla je sa svojim suprugom 2. juna na letovanje u Hurgadu, a samo dan pred polazak kući, 2. jula, usmrtila ju je ajkula.

Uznemirujuću scenu snimili su očevici, a teško povređena žena, kojoj je ajkula otkinula ruku i nogu, odmah je prebačena u bolnicu. Međutim, uprkos naporima medicinskog osoblja podlegla je zadobijenim povredama, a veruje se da je preminula od "šoka", odnosno srčanog udara, kao i usled velikog gubitka krvi, prenosi "Dejli mejl".

Austrijanka je poslednjih pet godina živela u Egiptu sa svojim suprugom, Egipćaninom. Samo nekoliko trenutaka pre kobne nesreće, austrijska penzionerka ušla je u vodu i svom partneru rekla: "Vraćam se brzo." Ubrzo je nestala u vodi, a na površini oko nje se pojavila crvena mrlja.

Foto: WEATHER NOW / YOUTUBE
 

Još jedna žena je nastradala u napadu ajkule u Crvenom moru južno od Hurgade, saopštilo je egipatsko ministarstvo životne sredine.

Telo rumunske državljanke stare oko 40 godina pronađeno je nekoliko sati nakon što je preminula Austrijanka (68), kojoj je ajkula otkinula ruku i nogu. Oba napada dogodila su se na 600 metara razdaljine, kažu izvori Rojtersa.

Egipatsko ministarstvo životne sredine navelo je u saopštenju da je formiran komitet koji treba da istraži okolnosti napada i eventualno naučne razloge zbog kojih je do njih došlo. Vlasti su, u međuvremenu, zatvorile deo obale Crvenog mora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike