Luci je maternji mađarski, ali je u Srbiji treća iz srpskog, a za 24sedam kaže: Najviše volim gramatiku i da čitam Branislava Nušića (FOTO)

05.07.2022

18:30

0

Najveću podršku Luci Četvei pružili su roditelji i nastavnica srpskog koja je otkrila njen talenat za srpski još u petom osnovne

Luci je maternji mađarski, ali je u Srbiji treća iz srpskog, a za 24sedam kaže: Najviše volim gramatiku i da čitam Branislava Nušića (FOTO)
viber_image_2022-07-05_13-23-01-925 - Copyright 24sedam/R.M.

Luca Četvei učenica je sedmog razreda Osnovne škole "Hunjadi Janoš" iz Čantavira i osvajačica trećeg mesta na republičkom takmičenju iz srpskog jezika.

Ali njen maternji jezik nije srpski već mađarski, pa bi se sportskim rečnikom moglo reći da ova "bronza sija kao zlato". 

Talentovana devojčica ima sve petice i iz drugih predmeta, a za 24sedam kaže da su je roditelji upisali u razred gde se nastava odvija na srpskom još kada je krenula u osnovnu školu.

- Oni su smatrali da treba da naučim srpski ako sam u Srbiji. Njima je bilo žao što oni nisu naučili srpski kada su bili mali, zbog čega nisu imali toliko mogućnosti. U petom sam jako zavolela srpski zbog moje nastavnice. Ona me je pitala da li želim da idem na takmičenje - priča Luca.

Dodaje da joj je na početku, naročito kada su počele pripreme za takmičenje, bilo veoma teško. Ali je s vremenom zavolela teoriju jezika, što je rezultiralo uspesima na mnogim takmičenjima.

24sedam/R.M.
Luca Četvei ispred škole u Čantaviru

- Volela sam da se družim sa srpskim. I znam da ću ovako imati više mogućnosti kada porastem i više prijatelja. Imam i srpske i mađarske prijatelje, što je baš dobro - priča ova vredna devojčica.

U učenju svakog jezika, pa tako i srpskog, postoji ono što je lakše i teže. Tako je i kod Luce. 

- Lakša mi je gramatika, a teže mi ide književnost. Ali volim i to. Samo nemam baš tako bogat rečnik i ne znam neke reči - dodaje ona.

24sedam/R.M.
Puno rada stoji iza velikih uspeha

I sama je iznenađena velikim uspehom, odnosno trećim mestom na republičkom takmičenju iz srpskog.

- Pa nisam očekivala. I nastavnica mi je rekla da budem opuštena. Nije mi bio san da zauzmem neko visoko mesto, nego samo da idem na takmičenje - kaže Luca.

Setila se i svog prvog takmičenja, opštinskog, gde je osvojila visoko treće mesto. To joj je bilo prvi put da se takmiči, pa je bilo i puno treme. Ali to nije bilo jedino takmičenje. Učestvovala je i na okružnom, gde je bila prva.

- Bilo je jako puno treme. Isto je bilo i na okružnom, a na republičkom sam najviše imala tremu! Ali kada sam sela da radim  test, malo sam se opustila - ispričala je Luca.

24sedam/R.M.
Pune ruke diploma sa takmičenja

Devojčica ne želi da stane, već bi volela da ode na takmičenja i u osmom razredu.

- Nastavnica mi je rekla da će to biti drugačije i da ima više istorije jezika, ali ja želim da idem - kaže ona.

Iako joj je gramatika bliža od književnosti, Luca ima i omiljenog srpskog pisca, i to poznatog komediografa Branislava Nušića.

- Od lektire najviše sam volela "Hajduke" i "Autobiografiju" - objasnila je ona.

Nakon osnovne škole planira da ide u gimnaziju i da nauči bolje jezik, a pošto je vukovac moći će da bira čime želi da se bavi u životu.

24sedam/R.M.
Treće mesto na republičkom takmičenju iz srpskog

Ali Lucin uspeh ne bi bio toliki da u petom razredu njen veliki talenat za srpski jezik nije primetila njena nastavnica Katarina Faćol. Luca je bila samo jedan od učenika koje je nastavnica počela da sprema za velike uspehe na takmičenjima iz srpskog, ali je jedina koja je donela "medalju" sa republičkog takmičenja.

- Već u petom osnovne, u prvih mesec dana, videla sam kako to njoj ide sa lakoćom. To sam i kod druge dece prepoznavala, i onda bih ih odmah stavila na dodatnu nastavu da radimo. Ali im odmah kažem da ako stvarno žele da idu na takmičenje, moraju biti spremni da rade. Jer bez rada je uzaludan talenat. Ona je videla kako njoj lako ide i da brzo napreduje, a svaka sitnica joj je u zadatku bila bitna. Rekla sam joj odmah da ne napušta bilo koji zadatak, nego da se "bori" za svaki. I to je i radila! Ona je, inače, jako borbena i energična - počinje priču nastavnica.

24sedam/R.M.
Nastavnica Katarina Faćol i Luca Četvei

U početku su imali dva časa nedeljno dodatne nastave, i to već od petog razreda. Nastavnica Katarina je devojčici odmah rekla da je kandidat za takmičenja, a kaže i da je čvrsto verovala da će na opštinskom i okružnom takmičenju osvojiti visoka mesta.

I taman kada su u petom razredu počeli da se intenzivno spremaju za takmičenje "došla" je korona i svi planovi su propali.

- Videla sam da je Luca bila jako razočarana, jer je i sama bila svesna toga koliko je napredovala. Ja sam u njoj već videla pobednika i rekla da osvaja neko mesto. Za nju je bilo veliko razočaranje što nismo uspeli u petom. I opet smo u šestom počeli da se pripremamo. Čekali smo opštinsko takmičenje, i opet ništa! Dakle, dve godine su nam prošle - ispričala je nastavnica.

24sedam/R.M.
Diplome sa okružnog i opštinskog takmičenja

Luca i drugi učenici koji su se spremali za takmičenje nisu imali nikakvog iskustva i znanja o tome kako da savladaju stres u takvoj situaciji. Ipak, Luca je upisala sedmi razred, a onda dočekala svoje prvo takmičenje - opštinsko.

- Mesec dana pre takmičenja ubrzali smo pripreme i svakog dana je Luca ostajala barem sat vremena da uradimo po jedan test. I kod kuće je radila veliki broj testova. Tu su se udružili talenat i puno rada. To je tajna uspeha ne samo za nju, već za svu decu - savetuje nastavnica Faćol.

Na opštinskom takmičenju Luca osvaja treće mesto, i tu je videla da može da uspe. Samo mesec dana kasnije usledilo je okružno takmičenje. Pripreme su bile intenzivne, isto kao i za opštinsko, dakle svakog dana.

- Na okružnom je 18 osvojenih poena bila karta za republičko takmičenje. Dakle, minimimum koji je trebalo da osvoji od 20 zadataka. Dozvoljene su samo dve greške, koliko god sitna greška bila. Kada je osvojila tih 19 poena na okružnom bila sam oduševljenja. Osvojila je prvo mesto. Imala je dovoljno iskustva na opštinskom da shvati da stvarno može, da je sposobna i da joj malo treba. Ona je već na okružnom, koji je viši i teži nivo, bila još bolja. Za mene je to bio veliki uspeh - priča oduševljeno nastavnica Faćol.

24sedam/R.M.
Nastavnica Katarina otkrila je Lucin talenat

I onda je došlo do republičkog takmičenja. Nastavnica kaže da tu već nisu imale velika očekivanja.

- Rekla sam joj: "Luca, opušteno!" Negde sam, ipak, duboko verovala da ona može. Ipak, njeni uspesi na takmičenjima su joj bili dokaz da sve može i da su se tri godine koliko je radila isplatile. Ona je shvatila da kada radiš onda i uspevaš - kaže nastavnica.

Dodaje da Luca ima mnoge kvalitete, kao što su upornost, istrajnost, borbenost, predanost, požrtvovanost i perfekcionizam.

- Voli svakom zadatku da se posveti, da razloži, da razmisli o svemu. Mnogo pitanja mi je postavljala, a radeći sa njom puno sam i ja naučila - rekla je ona.

Luca imala veliku podršku roditelja

Nastavnica Katarina Faćol kaže da je Luca imala ogromnu podršku roditelja tokom svih takmičenja u kojima je učestvovala.

- Ako je neko jako važan u svemu ovome, to su roditelji. Njeni roditelji Laslo i Katalin su dali maksimalnu podršku. Bez roditelja nema ništa jer dete mora neko da podstiče u radu. A pritisak koji je imala na takmičenju u Tršiću nije lak ni za odraslog čoveka, a kamoli za neko dete - objasnila nastavnica.

Ali Luca nije jedina talentovana učenica. Nastavnica Katarina Faćol je veoma ponosna i na druge učenike škole - Lenku Torbicu, Ivanu Pećerić, Luku Prole, Nikoletu i Tijanu Žužić, Natašu Bodić, Kristinu Pap i Petru Savić.

Svi ovi učenici su učestvovali i osvajali neke nagrade na opštinskim i okružnim takmičenjima iz srpskog, a bilo je plasmana i na republičkom takmičenju. Čak je i Petra Savić, učenica šestog razreda, bila prva na opštinskom i okružnom takmičenju, a nastavnica kaže da je ona buduća nada i očekuje da će dogodine učestvovati i na republičkom takmičenju.

Inače, deci kojoj srpski nije maternji jezik najteže je da imaju fond reči.

- Ne razumeju mnoge reči i onda im je teško i na testovima kada pročitaju instrukciju zadatka da bude jasno šta se traži. Mnoga značenja reči ne znaju, i to je tako - kaže ona.

Što se tiče gramatike, imaju iste probleme kao i veliki broje dece čiji je srpski maternji.

Lucin uspeh njenoj nastavnici lično znači, jer je za 13 godina rada u školi prvi put neki njen učenik osvojio nagradu na republičkom takmičenju.

24sedam/R.M.
Luca je spremna za nove uspehe

Dodala je da je ovo jedina diploma za školu sa republičkog takmičenja iz jezika, ali i jedina sa nekog republičkog takmičenja ove godine.

- Ovo je posebno za mene, i profesionalno i lično. Na republičkom je bilo, inače, oko 300 dece - rekla je ona.

Uglavnom one kojoj je srpski maternji jezik. Nastavnica je to Luci morala da objasni, kako bi je pripremila za ono što je čeka.

- Ti si stigla među svu tu decu koja su pametna, vredna, sposobna i koja su zlato i budućnost Srbije, i treba da budeš ponosna što si u rangu sa svima njima. Ti si stvarno uspela kada si već stigla tamo gde se ne stiže tako lako. Kada si već stigla na republičko, budi srećna, zadovoljna i opuštena, pa će biti šta će biti - rekla je ona.

Uprkos velikom uspehu, nastavnica kaže da Lucu neće forsirati za nova takmičenja.

- Ne pritiskam Lucu, ali ako ona želi... to je novo gradivo, istorija jezika, i sve novo dolazi. Prepustiću joj da odluči da li želi. Što se tiče novih učenika, imamo Petru Savić, i ona je sledeći kandidat da u sedmom dođe na republičko. A neka Luca bude primer da se sve može kada se hoće. I da je talenat, rad i trud jednako uspeh - zaključila je nastavnica Katarina Faćol.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike