"Grbuša" kao simbol istorije: Ovo je prva poštanska markica u Srbiji! (FOTO)

01.07.2023

06:44

0

Autor: I. P.

Kneževina Srbija je bila osnivač Generalne poštanske unije, uprkos jednoj činjenici

"Grbuša" kao simbol istorije: Ovo je prva poštanska markica u Srbiji! (FOTO)
1866. godine izdate su prve poštanske marke u Srbiji - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1866. godine izdate su prve poštanske marke u Srbiji!

Prethodno je zakonom od 25. januara 1866. preuređena poštanska služba i uvedeno je plaćanje poštanskih taksi markama. 

Upotreba maraka trebalo je da počne 13. maja 1866, ali je Carska državna štamparija u Beču, kod koje su štampane prve poštanske marke Kneževine Srbije, zadocnila sa isporukom, pa su prve poštanske marke mogle biti puštene u tečaj tek 13. jula 1866. 

Još jedno kratko vreme, neke pošte, najčešće jer ih uprava pošta nije na vreme snabdela potrebnim količinama maraka, naplaćivale su taksu u gotovom novcu (Raška, Ivanjica i dr.). Otuda se nalaze i pisma sa datumom posle 1. jula po starom kalendaru na kojima nema poštanskih maraka već je kao dokaz naplaćene takse stavljen žig „naplaćeno”.

Srbija je bila jedna od 22 zemlje (Nemačka, Austrija, Mađarska, Belgija, Danska, Egipat, Španija, SAD, Francuska, Velika Britanija, Grčka, Italija, Luksemburg, Norveška, Holandija, Portugal, Rumunija, Rusija, Švedska, Švajcarska, Turska) koje su se sastale u Bernu 1874. godine i potpisale konvenciju o osnivanju današnjeg Svetskog poštanskog saveza. 

Prva marka i prva serija

Na prvoj srpskoj marki prikazan je tadašnji srpski grb, iznad je stajao natpis „K. S. POŠTA” (Kneževska srpska pošta), a ispod cena od jedne pare. Te 1866. godine izdato je pet maraka (cene su bile, redom: jedna para, dve pare, 10 para, 20 para i 40 para).

Wikipedia

 

 

Na prvoj redovnoj poštanskoj seriji maraka Kneževine Srbije prikazan je lik iz profila kneza Mihaila Obrenovića. Serija sadrži tri poštanske marke sa identičnim nacrtom, osim što su odštampane u različitim bojama i nominalama. Prve marke Kneževine Srbije odštampane su u Carskoj državnoj štampariji u Beču. Nominale su 10, 20 i 40 para, a štampane su u žutoj, ružičastoj i plavoj boji.

Wikipedia
 

 

Delegat poštanske uprave Srbije bio je Mladen Radojković, koji je već stekao veliko iskustvo u ovoj oblasti jer je pre toga radio na zaključenju sporazuma o uvođenju telegrafa u Srbiju 1854. godine i izradio i potpisao prvi sporazum o međunarodnoj poštanskoj službi između Kneževine Srbije i Habzburške monarhije. 

Za ovaj slučaj karakteristično je da u vreme osnivanja Generalne poštanske unije Srbija još nije bila suverena država.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike