Denis je već deset meseci u budnoj komi i potrebna mu je naša pomoć: Naloge ne razume i ne izvršava - sa majkom se sporazumeva mimikom

29.06.2022

05:15

0

On je teško povređen u nesreći koja se dogodila na jučerašnji dan, pre jedne godine

Denis je već deset meseci u budnoj komi i potrebna mu je naša pomoć: Naloge ne razume i ne izvršava - sa majkom se sporazumeva mimikom
denis milovanović - Copyright printscreen/Budi human

Denis Milovanović (24) do pre godinu dana bio je kao i svaki drugi mladić, voleo je da se druži, smeje i radi sve ono što i njegovi vršnjaci, međutim svi snovi njega i njegove porodice srušili su se u jednoj noći kada je doživeo tešku saobraćajnu nesreću nakon koje je upao u duboku komu.

Uspeo je sam da se probudi pre deset meseci, ali od tada više ništa nije isto. Naime, lekari su njegovo stanje okarakterisali kao "budna koma".

Trenutno se nalazi u Hrvatskoj na rehabilitaciji i potrebna mu je naša pomoć za oporavak.

Njegova nastavnica matematike iz osnovne škole Snežana Todorović ima samo reči hvale za Denisa, a još jednom se podsetila kakav je mladić uz reči koje joj je napisao pre više godina za malu maturu:

- Nastavnice Snežo! Drago mi je što sam u životu upoznao tako dobro, nežno i posvećeno biće. Još draže mi je što je to biće bilo uz mene i u dobru i u zlu. Svi kažu da ocena nije najbitnija, to sam i sam uvideo, bitno je postati dobar i pošten čovek. Vi ste nas to učili i nadam se naučili. Što se mene tiče, nisam bio najbolji, ali jesam među boljima, zato ću biti najbolji čovek zahvaljujući Vama i mojim roditeljima. Puno Vas voli i poštuje Vaš učenik Denis - stoji u dirljivom pismu koje je Denis uputio tada svojoj nastavnici prenosi Telegraf.

Kako nastavnica priča, njegova dobra duša daje nadu da će uspeti da se izbori sa teškom situacijom koja je zadesila njega i njegovu porodicu.

- Predavala sam mu matematiku. Znam ga kao kulturno i vaspitano dete. Bio je izuzetno dobar đak, posvećen školi i vannastavnim aktivnostima. Poruka koju mi je napisao je bila u periodu njihove male mature. Iako mu nisam bila razredna, imali smo veoma dobar odnos. Vest o nesreći me je pogodila kao da mi je neko najbliži. Sva deca koja su bila u tom automobilu su naši đaci - kaže Snežana i dodaje:

- Denis je vrlo emotivan i pažjiv, za šta su zaslužni i njegovi divni roditelji. Sećam se, pred malu maturu, preminuo mu je deka za kojeg je bio jako vezan. Na maturi je sedeo, nije hteo da ustane da se veseli sa drugarima, bio je tužan. Prišla sam mu, pričali smo tada i rekla sam mu da bi njegov deka sigurno bio srećan kad bi ustao i igrao sa drugarima, pa je na kraju i poslušao.

Denis je u nesreći  zadobio višestruke povrede glave i grudnog koša. Konstatovana je spastična kvadripareza, izraženija na nogama, ima kontrakture na zglobovima, obe šake i oba stopala. Ugrađena mu je traheostoma. Spontano otvara oči, bez verbalnog kontakta. Naloge ne razume i ne izvršava. Uspostavljena mu je dijagnoza rasprostranjena povreda mozga.

Po prijemu Denisu je pružena adekvatna medikamentna terapija i sve mere opšte i specijalne nege, ali obzirom na to da je u pitanju teška neurološka povreda, pomaka na bolje nije bilo.

Denis je uz pratnju roditelja u januaru 2022. godine prebačen u Klinički centar Dubrava u Zagreb na odeljenje  neurohirurgije na detaljnu dijagnostiku i klinička ispitivanja.

- Nesreća se dogodila na jučerašnji dan, pa mi je sada malo teško da govorim o tome. Kada smo došli u Hrvatsku, dobio je odmah terapiju. Dobili smo jedan negativan odgovor, Denis neće moći da stane na noge ukoliko ne bude operisao Ahilove tetive. Tu smo naišli na još jedan problem. Imali smo opciju da se vratimo u Srbiju i to uradimo kod nas, ili da ostanemo ovde i uradimo privatno u jednoj klinici. Bio je konzilijum i sada čekamo odgovor da li će ovde da prihvate tu operaciju - kaže Denisova majka Tanja.

Sa njom se sporazumeva mimikom.

- I dalje pokušavam da čujem šta želi da mi kaže, tumačim, nekad pročitam sa usana, nekad ga pitam šta mislim da je rekao, pa onda on trepne dva puta da mi potvrdi... Snalazimo se - priča ona.

Mesečne terapije za Denisa su od osam do 10.000 evra, ne računajući troškove za dodatne preglede.

- Ovde sve plaćamo. Došli smo u Hrvatsku, a da nam prethodno nije rečeno da treba da uradimo rendgen kukova, kolena, stopala i još neke analize. Još ako se desi operacija tetive, i one će biti par hiljada evra. Dokle budem imala novca uradiću sve što je najbolje za njega, kad ostanem bez toga, vratićemo se i skupljati ponovo.

U prikupljanje sredstava uključili su se i Denisovi prijatelji.

- Njegov najbolji drug vodi te humanitarne akcije. Cele godine su oni uz nas. Stvarno su nam mnogo ljudi pomogli. Njegovi drugari iz osnovne škole su krenuli sa akcijom još za Božić. Pošto su prethodnih godina uvek išli zajedno po Badnjak, ovog puta su skupili novac i doneli nam da bismo mu kupili nešto za Božić - priča Tanja.

Denisu su sredstva potrebna za operativni zahvat u inostranstvu, rehabilitacije u banjskim uslovima, specijalističke preglede, laboratorijske analize, za lekove, suplemente i potrošni medicinski materijal, kao i za putne troškove i smeštaj.

Da bi se Denis probudio iz stanja kome potrebna mu je pomoć svih nas u vidu donacija. 

Možemo mu pomoći na neke od dole navednih načina.

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001292588-54

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun: 160-6000001292850-44

IBAN: RS35160600000129285044

SWIFT/BIC: DBDBRSBG ili porukom 1207 na 3030.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike