Obratite pažnju na ove simptome! Mogu ukazivati na rak kože

15.06.2022

16:19

0

Autor: 24sedam

U poslednjih nekoliko godina statistika oboljevanja od raka kože je porasla, čemu je doprinelo sve jače sunčevo zračenje i sve popularnije korišćenje solarijuma

Obratite pažnju na ove simptome! Mogu ukazivati na rak kože
chris-jarvis-0Pf7fKRtDPI-unsplash - Copyright Unsplash

Rak kože je specifična vrsta bolesti koju nažalost mnogi ni ne uoče dok ne poprimi veće razmere.

U poslednjih nekoliko godina statistika oboljevanja od raka kože je porasla, čemu je doprinelo sve jače sunčevo zračenje i sve popularnije korišćenje solarijuma.

Stoga je važno da budete oprezni s pojavom novih mladeža, pega, fleka i ostalih neobičnih promena na koži, jer je, ukoliko se na vreme otkrije, lečenje raka kože mnogo lakše.

Kada je tumor tanak i nije uspeo da zahvati veću površinu kože, manje je verovatno da se proširio na druge delove tela, jer ako to toga dođe, teže je kontrolisati ga.

Profimedia
 

 

Kako prenosi Mirror, više od 86 odsto slučajeva raka kože uzrokovano je prekomernom izlaganju suncu, dok je drugi najčešći uzročnik melanoma odlazak u solarijum.

Stručnjaci kažu kako se melanom najčešće pojavljuje na koži nogu, a mladeži koji su ubično bezopasni mogu da sadrže kancerogene ćelije.

Američka akademija dermatologa skreće pažnju na sledeće promene na koži koje bi mogle da ukažu da početak melanoma:

Asimetrija
Promene oko ivice mladeža
Promena boje
Povećanje mladeža
Izraslina koja raste i menja se vremenom

Ukoliko primetite bilo kakve promene u veličini, obliku ili boji na mladežu ili mrlji na koži, potrebno je da se konsultujete sa dermatologom. Simptomi zbog kojih bi takođe trebalo da se zabrinete su ako promena krvari, svrbi ili se na tom mestu stvara krasta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike