Produženi kovid se javlja i kod dece, a ispoljava se na neočekivane načine

08.05.2022

05:29

0

Autor: 24sedam

Mnogi lekari koji leče decu na klinikama za produženi kovid širom SAD kažu da se dugo čeka na termine

Produženi kovid se javlja i kod dece, a ispoljava se na neočekivane načine
cornavirus-ga90b6a19a_1280 - Copyright Pixabay

Nije jasno koliko dece ima dugotrajni kovid, jer nema dovoljno istraživanja o tome u ovoj starosnoj grupi, kažu stručnjaci.

Skoro 13 miliona dece je pozitivno testirano na kovid-19 od početka pandemije, prema Američkoj akademiji za pedijatriju. Studije ukazuju na to da će između  dva do 10 odsto te dece razviti produženi kovid, ali taj broj može da bude i veći, piše CNN.

Mnogi roditelji možda ne znaju da njihovo dete ima produženi kovid, ili ga pedijatar nije prepoznao kao takav.

Kod odraslih, neka istraživanja navode da se produženi kovid javlja u 30 odsto slučajeva.

- Ja lično verujem da je ovo stanje nedijagnostikovano - rekla je dr Sara Kristen Sekson Tejtel, koja pomaže u vođenju pedijatrijske klinike za produženi kovid u Teksaškoj dečijoj bolnici u Hjustonu.

Mnogi lekari koji leče decu na klinikama za produženi kovid širom SAD kažu da se dugo čeka na termine. Neki su rezervisani do septembra.

Aaron Lavinsky/Star Tribune via AP, File
 

 

Neobičan spektar simptoma

Ne postoje specifični testovi za produženi kovid. Nije jasno koja će ga deca imati, jer se to može desiti čak i kada dete ima blagi oblik kovid-19.

- Zapanjujuće je koliko ove dece ima niz simptoma koje nismo u potpunosti shvatili. Neka dolaze sa srčanom insuficijencijom nakon asimptomatskih kovid infekcija - rekao je dr Džefri Kan, šef Odeljenja za pedijatrijske infektivne bolesti u " UT Southwestern Medical Center" u Dalasu.

Foto: Pixabay
 

 

On je dodao da je ono što ga je zapanjilo je da se "obično javlja oko četiri nedelje nakon infekcije, a infekcija može da bude zaista asimptomatska, i da je to zaista zapanjujuće".

Čak i kada se deca sa produženim kovidom testiraju na bolesti koje mogu da izazovu ove simptome, moguće je da se ništa neće pojaviti.

Deca izgledaju normalno

Test plućne funkcije i EKG devetogodišnjeg dečaka Džeka Forda su bili normalni.

- Klinika za kovid kaže da je ovo veoma često kod dece sa produženim kovidom. Ponekad se svi testovi vrate u normalu - rekla je Kim Ford, majka dečaka.

Dr Ejmi Edvards, koja vodi pedijatrijsku kliniku za kovid u "UH Rainbow Babies & Children's Hospital" u Klivlendu, složila se da se to često dešava.

- Mi smo ih pregledali, ali njihovi gastrointestinalni traktovi su bili normalni. Uradili smo veliku analizu imuniteta, i njihov imuni sistem izgledao je normalno. Sve je "izgledalo normalno", ali deca nisu funkcionisala normalno - rekla je dr Edvards.

Ona je dodala  da stalno ponavlja porodicama da postoje granice onoga što medicinska nauka razume i može da testira.

- Ponekad jednostavno nismo dovoljno pametni da znamo gde da  tražimo, odakle da krenemo - rekla je dr Edvards.

Profimedia
 

 

Problemi odraslih obično su očigledniji, rekla je dr Edvards, jer je veća verovatnoća da imaju disfunkciju organa koja se pokazuje na testovima.

Lekari još uvek pokušavaju da shvate zašto se produženi kovid dešava na ovaj način kod dece. Oni takođe otkrivaju koji simptomi definišu produženi kovid kod dece.

Neke studije kod odraslih pokazuju raspon od 200 simptoma, ali ne postoji univerzalna definicija kliničkog slučaja.

U klinici Sekson Tejts u Teksasu, deca obično spadaju u nekoliko kategorija. Neki imaju umor, takozvanu moždanu maglu i jake glavobolje, „do te mere da neka deca ne mogu da idu u školu, a ocene postaju lošije", rekla je ona.

Druga grupa ima srčane probleme kao što su lupanje srca, bolovi u grudima i vrtoglavica, posebno kada se vrate svojim redovnim aktivnostima.

Postoji grupa u kojoj su deca sa stomačnim problemima. Mnogi od ove dece takođe imaju promenu u čulu ukusa i mirisa.

Iz klinike Sekson Tejts rekli su da se to ne razlikuje potpuno od simptoma koje imaju odrasli, "ali da to ne uključuje kombinaciju različitih sistema organa kao kod odraslih".

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike