Dr Đorđević Plavša otkrila sve o majmunskim boginjama: Ovo su simptomi bolesti koja napada češće jednu grupu ljudi! Stiže uputstvo iz Batuta

23.05.2022

08:28

0

Autor: J.B.O.

Doktorka Dragana Đorđević Plavša navodi da je za sada najveći broj slučajeva registrovan u Velikoj Britaniji

Dr Đorđević Plavša otkrila sve o majmunskim boginjama: Ovo su simptomi bolesti koja napada češće jednu grupu ljudi! Stiže uputstvo iz Batuta
profimedia-0389508585 - Copyright Profimedia

U svetu su do sada potvrđena 92 slučaja majmunskih boginja, a 28 sumnjivih slučajeva se ispituje. U Srbiji ih za sada nema. Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje "Batut" Dragana Đorđević Plavša kaže da se, kao i kod drugih virusnih osipnih groznica, najpre javljaju temperatura i opšta slabost, a ono što je karakteristično baš za majmunske boginje je uvećanje limfnih čvorova. Navodi da se kasnije javljaju ospe, kao i da su pacijenti kod kojih su potvrđene majmunske boginje često prijavljivali da su ospe izraženije na koži genitalija.

Doktorka Dragana Đorđević Plavša navodi da je za sada najveći broj slučajeva registrovan u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugaliji, između 21 i 30 slučajeva, dok su u ostalim zemljama registrovani sporadični slučajevi.

- Majmunske boginje izaziva virus koji ima dve klade – zapadnoafričku i centralnoafičku. Trenutno je u cirkulaciji zapadnoafrička klada za koju se procenjuje da je smrtnost manja nego kod centralnoafričke i ona iznosi oko 3,6 procenata - navodi Đorđević Plavša.

Ukazuje da nije utvrđeno da su potvrđeni slučajevi povezani sa odlaskom u endemske afričke zemlje.

- Većina slučajeva je registrovana među muškarcima koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima, zapravo trenutno se virus širi u toj populaciji - dodaje ona.

Profimedia
 

BATUT ŠALJE UPUTSVO NAREDNIH DANA

 

Narednih dana Instutut za javno zdravlje "Batut" poslaće stručno uputstvo zdravstvnim ustanovama, a doktorka Đorđević Plavša kaže da je to neophodno kako bi zdravstveni radnici znali kliničke karakteristike ovog oboljenja i kako da ga prepoznaju.

Navodi da majmunske boginje izazova virus istog roda kao i velike boginje, kao i da je za sada utvrđena efektivnost od 85 odsto među vakcinisanima protiv velikih boginja.

- Međutim, ta vakcinacija je bila u prošlosti. Osobe koje su mlađe od 40 ili 50 godina, u zavisnosti od zemalja, one nisu zaštićene i zbog toga postoji veći rizik od širenja majmunskih boginja - kaže doktorka.

Naglašava da su do sada svi slučajevi bili povezani sa direktnim kontaktom sa osobama koje su već imale simptome.

- To je za nas epidemiologe veoma važno, jer je te slučajeve lakše staviti pod kontrolu, lakše ih je prepoznati, dijagnostikovati i izolovati - dodaje doktorka.

Navela je da majmunske boginje, kao i druge virusne osipne groznice, imaju stadijum u okviru kojeg se javljaju temperatura, opšta slabost, a ono što je karakteristično baš za majmunske boginje je uvećanje limfnih čvorova.

- Kasnije se javlja ospa koja počinje na licu, zatim na ekstremitetima i trupu. Međutim, sada su slučajevi često prijavljivali da su ospe izraženije na koži genitalija - navodi Đorđević Plavša.

Poručila je da ukoliko neko posumnja na simptome majmunskih boginja treba da se javi lekaru opšte prakse, a kasnije će biti dalje upućen kod infektologa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike