Masonsko udruženje nudi učlanjenje preko interneta za 333 dolara! Poznati srpski mason tvrdi da oni nisu pravi, a cilj im je samo novac!

27.05.2022

06:30

1

Autor: 24sedam

Što se tiče digitalne masonerije, sve je to divlje, kaže za 24sedam jedan od najpoznatijih srpskih masona

Masonsko udruženje nudi učlanjenje preko interneta za 333 dolara! Poznati srpski mason tvrdi da oni nisu pravi, a cilj im je samo novac!
masoni - Copyright Pixabay

Na društvenim mrežama pojavilo se udruženje koje se reklamira putem interneta i nudi učlanjenje u masoneriju onlajn. Naime, radi se o Alijansi velikih suverenih loža Srbije, koja nudi onlajn prijavljivanje u digitalnu masoneriju.

Zanimljivo je to što je, prema podacima sa sajta, u martu ove godine usvojen dokument koji oni zovu Deklaracija o utemeljenju i temeljnim načelima digitalne masonerije, a dodaje se da je ta deklaracija najznačajniji i najviši akt digitalnog slobodnog zidarstva.

Iako na internetu postoji obilje podataka o tome da se proces inicijacije u masoneriju obavlja po određenim ritualima, na ovom sajtu piše da "možete postati punopravni član digitalne masonerije, bez potrebe da napuštate "udobnost svog doma”" i da je čitav proces moguće obaviti 100 odsto digitalnim putem.

Međutim, cena toga nije istaknuta ispod ove ponude, već je stavljena u delu sa "najčešćim pitanjima". Tako objašnjavaju da se obično iznos za prijem u članstvo kreće od nekoliko stotina dolara, pa do nekoliko hiljada.

- Konkretno, za prijem u digitalnu masoneriju to je iznos od 333 dolara - piše na sajtu.

Međutim, jedan od najistaknutijih srpskih masona Dragoslav Pavlović kaže da nije čuo ni za ovu ložu, a da je ditigalno učlanjivanje među masonima neprihvatljivo.

Pavlović je bivši veliki majstor Velike nacionalne lože masona, a sada predsednik Konfederacije udruženih velikih loža Evrope. On objašnjava za 24sedam da u neregularnoj masoneriji ljudi pokušavaju da dođu do novca na različite načine, što je, dodaje on, neprihvatljivo za tradicionalnu masoneriju.

Masoni/Ilustracija, Profimedia
 

Dodaje da u Srbiji postoji oko dvadeset velikih masonskih loža koje su registrovane u Agenciji za privredne registre, dok u svetu postoje samo dve koje su priznate - Velika regularna loža Srbije priznata od Engleske i Velika nacionalna loža Srbije, koja je priznata od Francuske i ostatka sveta koji se bavi drevnim škotskim obredom. Dodaje da se sumnja da nepriznati masoni vrbuju ljude putem interneta, prodajući im usluge digitalne masonerije kako bi zaradili novac. Naš sagovornik prepostavlja da to rade oni koji su izbačeni iz priznate masonerije.

- Lično ne poznajem osobu iz tog udruženja koja se bavi digitalnom masonerijom. Verujem da nikada nisu bili u priznatoj masoneriji i prema mom mišljenu ta njihova priča je "divlja" -  kaže Pavlović.

-  Ima i onih koji su osnovali masonsku akademiju, pa su sebi dodelili nekakve doktorske titule, a znamo da nikada nisu doktorirali. To je izopačeni pristup u neregularne masonerije, koja uglavnom ne potiče od regularne. Neregularna masonerija nije priznata ni od koga u svetu, a najčešće je osnivaju isključeni članovi regularne masonerije, koji naplaćujući učlanjenje i noseći razne sertifikate, nepriznate i netačne, uzimaju ljudima novac. Što se tiče digitalne masonerije, sve je to divlje - kaže Pavlović u razgovoru za 24sedam.

Naš sagovornik napominje da je masonerija posredstvom digitalnih platformi moguća samo u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti, kada se članovi ne mogu sresti uživo, recimo, zbog pandemije ili sticajem nekih drugih okolnosti. 

 - Digitalna masonerija je moguća samo u situaciji kakva je bila sa pandemijom. Za vreme pandemije imali smo radove preko određenih platformi, ali smo uvek angažovali sigurne i zaštićene platforme. Tu su učestvovali isključivo članovi, jer ne može da uđe bilo ko, već samo onaj koga puste organizatori. To se radilo u situaciji kada je bila nužda, ali to nije digitalna masonerija, već više skupovi koji su se održavali kada je trebalo da se donesu neki stavovi i odluke po nekim administrativnim pitanjima. Prava masonerija je jedino ritualna u hramovima i sa regalijama koje priliče članovima - objašnjava Pavlović.

Masoni u svetu i Srbiji

Masoni su često predstavljeni kao kontroverzni vlastodršci iz senke, obučeni u posebnu odeću sa keceljama, belim rukavicama i lentama uz simbole šestara, trouglova i svevidećeg oka - i to su samo neki od opisa masonerije.

Masoni svoje ritualne radove organizuju tet-a-tet, a ne posredstvom digitalnih platformi, priča Pavlović i napominje da su mnoge poznate ličnosti bili masoni.

- Leonardo da Vinči je bio mason. Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, kao i mnogi drugi naučnici su istovremeno bili masoni - objašnjava Pavlović.

Procedure u redovima masona

Da bi masonska loža bila regularna, postoje određene procedure, kojih se članovi moraju pridržavati. Da bi neko postao veliki majstor u regularnoj loži takva procedura može trajati od tri do pet godina, uz šta ide i niz regalija.

- U nepriznatim masonerijama ima veliki broj majstora koji su u istom danu bili inicirani kao učenici, pa postali pomoćnici i majstori. U regularnoj loži to najmanje traje oko tri godine, a možda i više, u zavisnosti od aktivnosti tog člana. Osim određenog broja majstora, treba da se poštuju principi, poput toga da ima Bibliju na oltaru i još neke regalije. Mora da se poziva na Velikog arhitektu, da poštuje sve principe starih međaša i ono što je propisano konstitucijama velike lože. Ukoliko loža nije priznata od ove dve o kojima sam pričao i, eventualno, južne jurisdikcije Sjedinjenih Američkih Država, onda nije regularna. Jer kada nešto nije priznato u svetu onda nije priznato nigde. Da bi neko bio veliki majstor, kao što sam bio ja, on mora da bude izabran za velikog majstora. Treba da bude dovoljno aktivan, prihvatljiv za sve članove velike lože i da ispunjava neke uslove, da ima najmanje pet godina status majstora kraljevske umetnosti i da je bio ili starešina lože ili jedan od velikih oficira u velikoj loži, ili oficira sopstvene lože, što znači da su to neki osnovni uslovi da dobije podršku svih loža koje čine veliku nacionalnu ložu. To bira skupština i na taj način se postaje veliki majstor - zaključuje Pavlović.

Mnoge slavne ličnosti bili su masoni

Slobodno zidarstvo se pojavljuje među Srbima krajem 18. veka, a najpoznatiji masoni bili su Dositej Obradović, Vuk Stefanović Karadžić, Aleksa Nenadovć, Sima Milutinović Sarajlija, Stevan Mokranjac, Stevan Sremac, Svetomir Nikolajević, Lazar Paču, Ivo Andrić, Živojin Mišić, Mihajlo Pupin i mnogi drugi.

Bendžamin Frenklin je postao član lože "Sveti Jovan" u Filadelfiji 1730. godine i bio je aktivan u njoj više od 50 godina. Godine 1734. bio je na položaju velikog majstora. Štampao je prvu masonsku publikaciju pod nazivom "Ustav slobodnog zidarstva" u američkim kolonijama. Reč je o jednoj od najređih knjiga na svetu.

Posle inicijacije 1752. u loži Frederiksburg u Virdžiniji,  Džordž Vašington je bio duboko posvećen masoneriji. Poznato je da je masonski obred izveo i prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju Bele kuće. Bio je član lože sve do smrti, a na zahtev njegove udovice sahranjen je u skladu sa masonskim obredima.

Malo ko je iza sebe ostavio tako uzburkano nasleđe kao Volfgang Amadeus Mocart, poznati kompozitor koji je zauvek promenio zapadnu muziku. Primljen je u austrijsko masonstvo 1784. godine, u ložu "Zu Vohltatigkeit" u Beču. Pridružio se bratstvu sa 28 godina i bio mu je veoma posvećen do smrti 1791. godine.

Posle inicijacije 1909. godine i Hari Truman je brzo napredovao u masonskoj hijerarhiji i od 1940. do 1941. bio je veliki majstor Velike lože Misurija. Godine 1945, organizacija mu je dodelila rang masona 33. stepena škotskog reda. Truman je opisao šta za njega znače slobodni zidari u pismu supruzi 1939. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike