Poznato stanje 137 beogradske dece zaražene virusom: Odmah prekinuta rekreativna nastava u Sokobanji!

24.05.2022

11:05

0

U kliničkoj slici obolelih dominirali su povišena telesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i dijareja

Poznato stanje 137 beogradske dece zaražene virusom: Odmah prekinuta rekreativna nastava u Sokobanji!
Profimedia

Dobro su i oporavljaju se sva deca iz OŠ "Jovan Miodragović", koja su imala stomačne tegobe, a boravila su u okviru rekreativne nastave u prirodi u Sokobanji, izjavila je epidemiolog Slavica Maris, načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje je 19. maja elektronskim putem obavešten od kolega iz Zavoda za javno zdravlje Timok iz Zaječara o obolevanju 19 dece sa stomačnim tegobama iz OŠ "Jovan Miodragović", a koja su boravila u okviru rekreativne nastave u prirodi u Sokobanji.

- Istog dana, naš Centar je započeo sa epidemiološkim istraživanjem pri čemu smo utvrdili da se od 12. do 19. maja desila epidemija gastrovirusne infekcije izazvana noro virusom, u kojoj je ukupno oboleleo 137 učenika i sedam nastavnika. U kliničkoj slici obolelih dominirali su povišena telesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i dijareja - rekla je Maris, piše Telegraf.

Profimedia
 

Ona je napomenula da je ovo oboljenje izuzetno impulsivno, naglo nastaje i da može delovati dramatično, ali jako kratko traje, simptomi se završavaju u okviru jednog ili dva dana, ali može izazvati naročito kod manje dece dehidrataciju, pa je zbog toga veoma važno da tokom ovakvih simptoma uzimamo dovoljno tečnosti.

- S obzirom na to da smo mi dobili informaciju o epidemiji kada je ona završena, 19. maja je registrovan poslednji slučaj obolevanja, mi smo organizovali uzorkovanje, tačnije prikupljanje stolica od obolele dece radi virusološke i bakteriološke analize stolica. U toku ovog prikupljanja smo prikupili tri stolice od dva obolela deteta. U jednom uzorku stolice je dokazano prisustvo norovirusa - rekla je Maris.

Ona je istakla da su, prema dostupnim informacijama sva deca dobro i da se uspešno oporavljaju.

- To oboljenje kratko traje, ali se lako prenosi i to putem konzumiranja hrane koja je kontaminirana i vode, direktnim kontaktom sa obolelom osobom, kao i predmeta kontaminiranih predmeta - rekla je Maris.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti