Ministar Ružić: Neće biti drastičnih poskupljenja školarina

26.05.2022

10:10

0

Govoreći o dojavama o postavljenim bombama u školama koje su obeležile prošlu nedelju, Ružić je istakao da je najveći udar bio u Beogradu

Ministar Ružić: Neće biti drastičnih poskupljenja školarina
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Ministar prosvete i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da ne očekuje drastična povećanja školarina za sledeću školsku godinu u visokoškolskim ustanovama.


-Tu važi princip autonomije i svaka visokoškolska ustanova ima prostora da poveća školarine, ali ne očekujem nikakva dramatična povećanja, jer je u interesu svih da imaju što više studenata- rekao je Ružić gostujući na RTS-u.

On je naveo da će biti blagog povećanja budžetskih mesta na fakultetima, pa će tako biti mesta za 18.098 brucoša na osnovnim na osnovnim studijama, dok će na master studijama biti više od 6.000 mesta i 785 za doktorske.

Što se tiče srednjih škola, mesta ima za 76.008 učenika od čega je četvrtina u gimnazijama.

-Broj mesta varira, za nijansu se podiže, ali je sličan kao i prethodnih godina, a svake godine oko 66.000 đaka završi srednju školu- naveo je ministar prosvete.

Govoreći o dojavama o postavljenim bombama u školama koje su obeležile prošlu nedelju, Ružić je istakao da je najveći udar bio u Beogradu.

-Najvažnije je da su sve dojave bile lažne i imali smo odličnu koordinaciju sa MUP-om. Postoji potreba da tamo gde nije bilo nastave da se to nadoknadi, a o načinu nadoknade odlučuje svaka škola pojedinačno - rekao Ružić.

 

Bonus video

 

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti