Đaci od danas idu u škole! Pregledani svi objekti nakon dojava o bombama!

19.05.2022

09:16

0

Đaci od danas idu u škole! Pregledani svi objekti nakon dojava o bombama!
TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da su pregledane sve škole koje su dobile dojave o postavljenim bombama i naveo da će učenici u tim školama od danas pohađati nastavu neposredno.


-Sve škole su konačno pregledane i prema informacijama Školske uprave, sve škole će od jutros imati neposrednu nastavu - rekao je Ružić za TV Pink i istakao kontinuiranu koordinaciju i komunikaciju između Ministarstva prosvete, MUP-a i Školske uprave u Beogradu na rešavanju tog problema.

Naveo je da su dojave o bombama u sredu stigle i u škole u Subotici i Novom Sadu i da je krajem aprila "prvi udar'''' bio na na srednje škole, a krajem prošle nedelje i na studentske domove.
24sedam Pixabay
 

-Usledio je veliki talas gde je obuhvat bio monstruozan što jenečuveno. Očigledno je ideja inicijatora takve akcije da se parališu naša država i društvo, jer svedoci smo da su na radi i o bolnicama, mostovima, tržnim centrima što je monstruozno - rekao je Ružić.

Naveo je da je najvažnije da je u 100 odsto slučajeva reč o lažnim dojavama i istakao da je obrazovni sistem, kao i za vreme pandemije koja još nije okončana, pokazao adaptibilnost, odgovornost, disciplinovanost.

-Deca su donela veliku prevagu, nastavnici i vannastavno osoblje kojima dugujemo veliku zahvalnost, strpljenje i razumevanje roditelja na koje ne možete uvek da računate. Zamislite jednu samohranu majku koju pozovu da dođe po dete, da li će poslodavac to tolerisati - naveo je ministar.

Ružić je ukazao na to da dojave menjaju režim života učenika u 34.nedelji nastave kada se, kaže, popravljaju i zaključuju ocene.

-Osmaci se spremaju za završni ispit, maturanti u srednjim školaama za prijemne na fakultetima, studente evakuišete iz domova, gube ritam pred ispite...- rekao je Ružić.

Uključena i Vojska

Sve osnovne škole u Beogradu koje su dobile dojavu o podmetnutoj bombi su pregledane i danas rade normalno, potvrdio je i Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. On je za Jutarnji dnevnik Radio-televizije Srbije rekao da se svaka prijava mora ozbiljno shvatiti jer je bezbednost dece na prvom mestu.

- U stalnom smo kontaktu sa MUP-om i beogradskom Policijom, a uključila se i Vojska Srbije kako bi se sistem što pre vratio u normalu. Bezbednost đaka nije ugrožena, ali se vodi visoko nemoralan rat sa Srbijom u kome se deci ugrožava pravo na obrazovanje - istakao je Gak.


Ocenio je da je očigledno ideja da i deca mogu da budu meta za ostvarenje nekog političkog cilja i da dojave imaju političku pozadinu, ali da ne smatra da je to proizvedeno "na domaćem terenu već da su ciljevi eksterni."

Ružić je istakao da su državni organi pokazali da su na visini zadatka navodeći da su pripadnici kontradivizione službe uložili veliku energiju da pregledaju sve objetke.

-Stizali su na svako mesto, bilo je potrebno dva i po dana da se pregledaju sve škole. nama je u fokusu pre svega bezbednost dece,a drugi fokus je svakako kontinuitet obrazovnog procesa- naveo je ministar.

Naglasio je da nema rizika za bezbednost iako se, kaže, radi o velikoj pretnji terorizmom i izazivanju opšte opasnosti.Bonus video
24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti