U velikom srpskom gradu nema profesora matematike: Učenicima ovaj predmet predaju čak i geografičari!

16.05.2022

06:20

0

Autor: Maja Kostić

U niškoj Ugostiteljsko-turističkoj školi nedavno je časove matematike držala profesorka geografije jer preko NSZ-a nisu uspeli da dođu do diplomiranog profesora matematike

U velikom srpskom gradu nema profesora matematike: Učenicima ovaj predmet predaju čak i geografičari!
Matematika - Copyright Profimedia

Zbog toga što na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno nema profesora matematike, u nekim srednjim školama taj predmet predaju i profesori drugih predmeta.

Upravnik Departmana za matematiku PMF-a u Nišu Mića Stanković kaže da to nije najpametnije rešenje za đake već da bi bolje bilo da angažuju studente završnih godina matematike koji bi učenicima bolje preneli znanje. 

U niškoj Ugostiteljsko-turističkoj školi nedavno je časove matematike držala profesorka geografije jer preko NSZ-a nisu uspeli da dođu do diplomiranog profesora matematike.

Direktorka te škole Dragana Minčić kaže da su prvo tražili da im se pošalje neko ko predaje matematiku, ali da nije bilo profesora na raspolaganju.

Iz NSZ-a kažu da na evidenciji trenutno nema nezaposlenih koji bi mogli da predaju matematiku u srednjim školama.

- U skladu sa Pravilnikom o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika nastavu mogu da izvode master matematičari ili diplomirani matematičari odnosno profesori matematike koji su završili studije po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine - navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ipak, u nedostatku stručnog kadra zakon dozvoljava da se angažuje nestručankadar, kako je Stanković istakao za medije, ali smatra da time nastava trpi.

- Uopšte nije naivno. Vrlo je mali broj nastavnika drugih predmeta koji mogu uspešno predavati matematiku. Međutim, kad nema kiše, dobar je i grad. Da učenici ne bi gubili časove, zakonodavac je predvideo mogućnost angažovanja nestručnog kadra - objašnjava on.

Međutim, direktorima poručuje da je u takvim situacijama bolje da angažuju studente završnih godina matematike, a mladima da im to može biti podstrek da upisuju matematiku jer će tako lako doći do posla.

Koren problema vidi u specifičnosti same nauke i kaže da nije lako studirati jer to zahteva dosta rada, ali i prirodni talenat .

- Prlikom upisa na fakultete, u većini slučajeva, budući studenti opredeljuju se za one koje će sa manje truda završiti. Manje upisanih studenata znači i manje onih koji će završiti - navodi Stanković.

Prema njegovim rečima, interesovanje je u Nišu slabo, pa je prošle godine popunjeno manje od trećine slobodnih mesta na prvoj godini osnovnih studija, a master je završilo 13 ljudi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike