Matematici nije mesto samo u učionici: Kako da spojite nauku i gejming? (FOTO)

05.05.2022

18:40

0

Autor: 24sedam

Manifestacija će se održati od 10. do 31. maja na nekoliko lokacija u Beogradu

Matematici nije mesto samo u učionici: Kako da spojite nauku i gejming? (FOTO)
nordeus M3_2022 foto Marko Risović - Copyright Marko Risović

Tradicionalna nacionalna manifestacija "Maj mesec matematike" (M3) ove godine održava se po 11. put pod sloganom "Više od igre", a događaj će povezati matematiku i gejming.

U susret manifestaciji, koja se održava od 10. maja do kraja meseca, održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen detaljan program.

Ovogodišnji M3 ogranizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU i Nordeus fondacijom, a manifestacija će se održati na nekoliko lokacija u prestonici - u Silosima Beograd/Gaia pokret, Galeriji nauke i tehnike SANU, Dorćol placu, ali i širom Srbije kroz saradnju nastavnika osnovnih i srednjih škola, kao i kroz mrežu naučnih klubova.

Marko Risović
 

Prema rečima Danijele Vučićević, koordinatorke manifestacije M3, ovogodišnji program će se odvijati kroz različite formate - interaktivne izložbe, matematičko-dramske radionice, eksponate i predavanja.

- Programiranje, stvaranje priča, istraživanje matematike, saradnja, uvažavanje različitih znanja, obračunavanje sa predrasudama o matematici, najvažnije su lekcije koje učimo kroz osmišljavanje i igranje ovih igara - istakla je Vučićevićeva. 

Kako je naglasio Miloš Đuričanin, predstavnik Nordeus fondacije, primenjeno znanje je usvojeno znanje i daje nam opipljivo razumevanje sveta oko nas.

- Zbog toga su manifestacije poput M3 značajne, jer deci i odraslima približavaju nauku kojoj nije mesto samo u učionici. Nadam se da smo uspeli da doprinesemo da ovogodišnji program podstakne što veći broj posetilaca koji će otići bogatiji za jedno upečatljivo edukativno, ali i zabavno iskustvo. Zato će nam biti drago da roditelji dovedu decu i da zajedno uživaju u sadržajima, jer matematika je svuda oko nas i osnova svega, pa i igre. Naročito smo ponosni na kreativno stvaralaštvo učenika i nastavnika širom zemlje, čiju će promociju takođe omogućiti ovogodišnji "Maj mesec matematike" - naveo je Đuričanin.

Marko Risović
 

Uz podršku gejming studija "Playstudios Europe" i kompanije "Schneider Electric", u okviru M3 realizovani su i neki novi formati učenja kroz igru.

- Već punu deceniju naša kompanija daje snažan doprinos širenju i unapređivanju znanja mladih na polju matematike i informatike, kroz Fondaciju "Centar za mlade talente", koja ove godine slavi 10 godina postojanja. Pored toga, razvili smo čitav niz različitih studijskih i mentorskih programa koje smo namenili mladim talentima. Ova saradnja nastala je kao spontana nadogradnja svega onoga što "Schneider Electric" godinama unazad radi na polju obrazovanja i što će nastaviti da radi i ubuduće - rekao je Laslo Nemet, menadžer Sektora usluga u kompaniji "Schneider Electric".

Izložbe

U okviru M3, publika će moći da vidi tri izložbe. Dve izložbe otvaraju se 10. maja u Silosima Beograd/Gaia pokret - matematičkim naočarima sagledava se istorija video-igara kroz nauku i obrazovanje, a posebno mesto posvećeno je fazama nastanka video-igre kroz narativ, dizajn, kreiranje likova i programiranje.

Izložba posvećena matematičarima koji su živeli i školovali se u Beču tokom XIX veka, kada su se u Srbiji tek postavljali temelji modernog obrazovanju u oblasti matematike, otvara se 12. maja, u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Marko Risović
 

Ovo je priča o nastanku modernog matematičkog obrazovanja, o prvim udžbenicima, onima koji su krojili matematičke iskaze na našem jeziku, prvim predavanjima više matematike, prvim doktorandima...

MatemaTeatar

MatemaTeatar je matematičko pozorište u kome u malim interaktivnim predstavama deca ravnopravno učestvuju sa velikim imenima nauke, baratajući matematičkim pojmovima. Program se izvodi u Silosima na tri scene: "Arhimed i Hipatija", "Pitagora" i "Pčele u mehurima", svake srede i petka od 11.30 i od 13.30, kao i svake subote od 17.00 i od 18.30.

Radnim danima MatemaTeatar će ugostiti školske grupe, dok je za termine vikendom moguća i individualna prijava.

Gejming vikend i Gejm džem

Na Gejm džemu, koji se uz podršku gejming studija "Playstudios Europe" iz Beograda organizuje u okviru "Maja meseca matematike", 12 timova i više od 50 pojedinaca praviće svoje igre u Dorćol placu tokom vikenda - od 27. do 29. maja.

Promo/Marko Risović
 

Svakom od timova pridružiće se i srednjoškolci, koji će imati priliku da učestvuju, da dobiju više informacija o samom procesu pravljenja igara i da nauče neke od veština koje su im za to potrebne. 

Događaj je otvoren za javnost, pa će publika imati priliku da uživo vidi kako izgleda kreativan proces, uživajući u bašti Dorćol placa i dodatnim sadržajima. U nedelju, 29. maja, na kraju Gejm džema, posetioci će prisustvovati predstavljanju svih napravljenih igara i odabiru najboljih.

Mejkers lab

Dvadeset osmoro mladih ljudi iz srednjih škola širom Srbije, od februara do maja pravili su video-igre o različitim oblastima matematike. Timovi su se sastojali od učenika iz gimnazija, kao i umetničkih, grafičkih i zanatskih, računarskih i elektrotehničkih škola.

Njihov rezultat su igre koje se mogu odigrati ili dalje razvijati.

Naučni karavan

Naučni karavan je jopš jedan program koji se po prvi put realizuje u okviru manifestacije "Maj mesec matematike".

Promo/Marko Risović
 

Osmišljen je kao putujući autobus, koji će učenicima, nastavnicima, studentima i profesorima iz 15 gradova širom Srbije omogućiti jednodnevnu posetu kako bi se podstakli vršnjačka edukacija, participativnost, međugeneracijsko učenje i otvoren način razmišljanja.

Naučni karavan se realizuje uz podršku kompanije "Schneider Electric", koja je pre 10 godina pokrenula "Centar za mlade talente", koji organizuje besplatne časove matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ovogodišnji M3 je kroz konkurse koji su prethodili majskom programu podstakao nastavnike raznih predmeta, ne samo matematike, da zajedno sa svojim učenicima osmisle edukativnu igru za svoju nastavu (EduGejming), kao i da, uz podršku gejming studija "Playstudios Europe", osmisle kako može da izgleda popularni TETRIS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike