Petoro dece umrlo od misterioznog hepatitisa: Uzrok bolesti i dalje nepoznat, doktori imaju teoriju da je od psa

06.05.2022

20:26

0

Autor: 24sedam

Dr Džej Batler, zamenik direktora za zarazne bolesti, otkrio je sumorni podatak na današnjoj konferenciji za novinare

Petoro dece umrlo od misterioznog hepatitisa:  Uzrok bolesti i dalje nepoznat, doktori imaju teoriju da je od psa
medicine-g3514a6c0d_1280 - Copyright Foto: Pixabay

Petoro dece umrlo je od neobjašnjivog hepatitisa u SAD, a 109 slučajeva je primećeno u 25 država, otkrio je danas Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dr Džej Batler, zamenik direktora za zarazne bolesti, otkrio je sumorni podatak na današnjoj konferenciji za novinare. Rekao je da CDC još uvek istražuje šta se krije iza slučajeva, ali da je većina bila pozitivna na adenovirus.

Zvaničnici CDC-a takođe istražuju gde bi kontakt sa životinjama, uključujući pse kao kućne ljubimce, mogao da stoji iza mnoštva slučajeva, nakon što su zdravstveni zvaničnici u Velikoj Britaniji upozorili da možda postoji veza između bolesti i pasa.

Pixabay
 

 

Deca su u proseku imala oko dve godine, a više od 90 odsto je hospitalizovano, dok je 14 odsto bila potrebna i transplantacija jetre.

Skoro 300 slučajeva je otkriveno širom sveta, pokazuju brojke. Potvrđen je jedan smrtni slučaj, dok su četiri pod istragom.

Uzrok i dalje nepoznat, sumnja se na nekoliko mogućih

Naučnici su ostali zbunjeni šta je uzrok bolesti - sa uobičajenim virusima hepatitisa A, B, C, D i E isključenim iz rezultata laboratorijskih testova.

Vodeća teorija je da adenovirusi, koji mogu izazvati običnu prehladu, mogu stajati iza pojave ove bolesti i njenog velikog broja slučajeva.

Međutim, sugestije da oslabljeni imunitet od karantina zbog koronavirusa, zatim psi kao kućni ljubimci ili prethodno preležan korona virus stoje iza slučajeva još uvek nisu isključeni.

Profimedia
 

 

Ukupno 14 država je prijavilo potvrđene ili sumnjive slučajeve misterioznog hepatitisa, uključujući šest transplantacija jetre i jedan smrtni slučaj u Viskonsinu.

Južna Dakota i Ohajo juče su potvrdili osam slučajeva, a doktori u Ohaju su takođe rekli da su izvršili transplantaciju jetre.

Druge države koje su takođe prijavile slučajeve bolesti su Alabama, Delaver, Luizijana, Tenesi, Severna Karolina, Viskonsin, Kalifornija i Minesota.

Njujork, Ilinois i Džordžija kažu da istražuju slučajeve sumnjive bolesti.

Još uvek nije jasno šta je izazvalo ovo stanje, a stručnjaci upozoravaju da bi moglo potrajati najmanje tri meseca da se otkrije.

Dr Nikol Safijer, radiolog u Memorijalnom centru Sloun Ketering u Nju Džersiju, rekla je danas za Daily Mail da je moguće da su slučajevi posledica oslabljenog imuniteta.

- Poslednje dve godine deca su bila zaštićena od svakodnevnog izlaganja patogenima kroz nošenje maski, smanjene društvene interakcije i učenje na daljinu. (Kao rezultat), moguće je da deca koja su zaštićena od pandemije sada imaju teže reakcije na uobičajene patogene poput adenovirusa - objasnila je.

Većina slučajeva iz SAD i Velike Britanije

Svetska zdravstvena organizacija je u utorak objavila da je prijavljeno najmanje 228 verovatnih slučajeva hepatitisa kod dece iz 20 zemalja.

Rečeno je da je pod istragom još više od 50 slučajeva.

Većina slučajeva je iz Velike Britanije, 145, i SAD, 20, rekli su.

Agencija nije otkrila koje su zemlje prijavile dodatne slučajeve, ali su druga zdravstvena tela otkrila da su Austrija, Nemačka, Poljska, Japan i Kanada otkrile slučajeve, dok Singapur istražuje mogući slučaj kod 10-mesečne bebe.

Pixabay
 

 

Indonezija je u utorak saopštila da je troje dece umrlo od sumnje na hepatitis nepoznatog uzroka.

Deca obolela od hepatitisa u Americi uglavnom imaju manje od 10 godina.

Oni sa ovim stanjem patili su od povraćanja, dijareje i žutice, gde koža i beonjače postaju žuti, saopštio je CDC.

Više od polovine je takođe imalo temperaturu zbog ovog stanja.

Većina dece od koje je uzet bris bila je pozitivna na adenovirus, što podstiče teorije da bi to moglo da stoji iza talasa bolesti. Međutim, neki nisu ubeđeni u to, ističući da nije retkost da se neko zarazi ovim virusom.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike