Albanci ubijali i svoju decu: Brutalno likvidirali celu porodicu zbog lojalnosti Srbiji, a Tači ih oslobodio (FOTO)

28.05.2022

07:30

0

Autor: 24sedam

Teroristi nisu imali milosti ni prema četrnaestogodišnjoj Mimozi i devetogodišnjoj Adelini

Albanci ubijali i svoju decu: Brutalno likvidirali celu porodicu zbog lojalnosti Srbiji, a Tači ih oslobodio (FOTO)
Copyright Profimedia

Tokom terorističke pobune, NATO agresije, ali i posle početka okupacije, na Kosovu i Metohiji je oteto i ubijeno više stotina srpskih civila. Pripadnici tzv. OVK nisu birali žrtve. Besomučno su ubijali i žene, decu i starce, čija je jedina krivica bila njihova nacionalnost. 

Pored Srba, na meti terorista su se našli i Romi, Bošnjaci, Turci, Goranci, Aškalije, ali i Srbiji lojalni Albanci. Jedan od takvih zločina, koji je manje poznat srpskoj javnosti, jeste monstruozno ubistvo petoro albanskih civila u Glogovcu 20. avgusta 2001. godine. 

Pobili celu porodicu

Tom prilikom je Albanac Hamza Hajra (50), koji je pre okupacije Kosova i Metohije bio policajac u MUP Republike Srbije, svirepo ubijen sa svojom suprugom Miradije (45), sinom Dževdetom (22) i dve ćerke Mimozom (14) i Adelinom (9). Masakr je uspela da preživi samo Hamzina ćerka Pranvera, koja je tom prilikom ranjena.

Porodicu Hajra ubili su njeni albanski sunarodnici, a glavni motiv ubistva bila je činjenica da je ubijeni Hamza bio lojalan srpskim vlastima, kao i da je branio srpske civile od brojnih napada albanskih terorista.

Srbi koji su poznavali Hajre su isticali da se radilo o skromnoj i poštenoj porodici, a da je Hamza mnogo puta pomagao svojim komšijama srpske nacionalnosti i pre rata. 

Kada su na Kosmetu započeli teroristički napadi, Hamza je odbio da pogazi svoju zakletvu i obuče uniformu tzv. OVK. Kao lojalan građanin Republike Srbije, ovaj policajac se nije ustručavao da stane u zaštitu srpske nejači koja je bila izložena čestim napadima albanskih ekstremista. Teroristi mu to nikada nisu oprostili. 

Pucali iz zasede

Posle juna 1999. godine porodica Hajra je ostala na Kosmetu, ali je živela izolovano od ostatka zajednice. Članovi te porodice bili su izloženi zajedljivim pogledima, ogovaranjima i čestim uvredama. Bilo je to upozorenje da nisu poželjni, ali oni su odlučili da ostanu na svom ognjištu.

Arsim Ramadani/Printscreen/YouTube
 

Tog 20. avgusta 2001. godine, porodica Hamza se vraćala sa svadbe svojih rođaka. Ekstremisti su ih sačekali u zasedi, a potom otvorili vatru na njih, ispalivši najmanje 30 hitaca. O “hrabrosti” ubica dovoljno govori činjenica da su vojno sposobni muškarci, koji se i danas predstavljaju kao veliki ratnici, iz zasede napali nenaoružanu porodicu.

Burim Ramadani/Printscreen/YouTube
 

Teroristi nisu imali milosti ni prema četrnaestogodišnjoj Mimozi i devetogodišnjoj Adelini. Preživela Hamzina ćerka Pranvera spasla se pukim slučajem, tako što se zaklonila iza brata i majke koji su tom prilikom ubijeni.

Tači pomilovao zločince

Nekoliko meseci kasnije, za ovaj zločin uhapšen je Bljerim Kičina, koji je priznao ubistva i imenovao još četvoricu osumnjičenih: Burima Ramadanija, Arsima Ramadanija, Arbena Kičinu i Jetona Kičinu. Sva petorica osumnjičenih su bili bivši pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova koji su tokom sukoba devedesetih učestvovali u borbama protiv srpskih snaga bezbednosti i napadima na srpske civile.

Jeton Kičina/Printscreen/YouTube
 

Na suđenju su izneti brojni dokazi i petorica osumnjičenih su proglašena krivima za ubistva.

Burim Ramadani, Arsim Ramadani i Arben Kičina su osuđeni na 30 godina zatvora, Jeton Kičina na 16 godina, a Bljerim Kičina na 11 godina. Žalba optuženih je odbijena, a čak je i Ustavni sud potvrdio da nije bilo kršenja procedure. 

Bljerim Kičina/Printscreen/YouTube
 

Međutim, 2017. godine ratni zločinac i tadašnji predsednik tzv. države Kosovo Hašim Tači pomilovao je i oslobodio sve ubice.

Arben Kičina/Printscreen/YouTube
 

Prema podacima MUP Republike Srbije, na području Kosova i Metohije teroristi OVK-a su do 2000. godine ubili više od 400 Albanaca. Procenjuje se da ih je posle rata ubijeno još oko 120. Ubijani su ne samo muškarci, nego i žene, deca i starci. Za 98 odsto ovih zločina niko od terorista iz tzv. OVK-a nije odgovarao.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike