Laž koja je bila opravdanje za bombardovanje: 23 godine od sukoba srpske policije sa teroristima u Račku

15.01.2022

11:37

0

Autor: Milan Ivanić

U borbi koja je trajala nekoliko sati, eliminisano je više terorista, a jedan srpski policajac je ranjen

Laž koja je bila opravdanje za bombardovanje: 23 godine od sukoba srpske policije sa teroristima u Račku
ilustracija - Copyright Printscreen / Youtube / AP

Na današnji dan 1999. godine, došlo je do sukoba između srpskih snaga bezbednosti sa teroristima iz tzv. Oslobodilačke vojske Kosova u selu Račak, u opštini Štimlje na Kosovu i Metohiji. Ovaj događaj poslužio je kao povod za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

Inače, na ovom području su već dugo pre ovog događaja delovale terorističke snage koje su napadale civile i organe reda. Od oktobra 1998. do 15. januara 1999. godine pripadnici tzv. OVK na području Račka ubili su policajce Sinišu Mihajlovića, Nazmija Alurija, Svetislava Pešića, Sašu Jankovića, Ranka Đorđevića, zatim civile Miftara Resenija i Envera Gašija, a u novembru 1998. zapalili su kuću Džemalja Batićija iz Račka.

Printscreen / Youtube / AP
 

U periodu od 1996. do 1998. tzv. OVK je preuzela odgovornost za ubistvo 21 osobe: pet policajaca i 16 civila (od kojih je bilo pet Srba i 11 Albanaca koje su pripadnici tzv. OVK smatrali srpskim saradnicima). Aktivnosti tzv. OVK su posebno intenzivirane polovinom 1998. godine što je dovelo do ozbiljnijih sukoba sa policijom.

Akcija protiv terorista

Srpska policija je u noći između 14. i 15. januara 1999. krenula u akciju protiv pripadnika tzv. OVK. U selu se po podacima srpske policije nalazilo oko stotinu pripadnika ove terorističke organizacije, a među njima i Sadik Mujota (55), koga su srpske vlasti označile kao glavnog organizatora napada na policiju.

Printscreen / Youtube / AP
 

Antiterorističku akciju izvela je grupa policajaca od 135 ljudi, 105 policajaca pripadnika Posebne jedinice policije (Uroševac), Šeste čete Posebne jedinice policije i 30 pripadnika operativno-poterne grupe, a direktno je komandovao Goran Radosavljević Guri.

U borbi koja je trajala nekoliko sati, eliminisano je više terorista, a jedan srpski policajac je ranjen. Posle uspešno završene akcije, u Račku je zaplenjena velika količina naoružanja.

Printscreen / Youtube / AP
 

Albanska strana je ovaj poraz predstavila kao “masakr nedužnih civila", a tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti.

Slučaj Račak bio je deo optužnica protiv nekoliko visokih zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije, na čelu sa predsednikom Slobodanom Miloševićem, ali je tužilac odustao od tog dela optužnice.

Čak i Haški tribunal prihvatio da nije bilo masakra u Račku

Istražni sudija Danica Marinković, koja je tada radila na slučaju Račak, više puta je izjavljivala da je ocena Vokera da se u Račku dogodio masakr i ratni zločin bila - laž. Ona ističe da Voker nije sačekao da nadležni organi iznesu činjenice koje su utvrđene uviđajem, već je odmah medijima izneo svoju verziju događaja.

- Haški tribunal je prihvatio istinu da nije bilo masakra u Račku - rekla je Marinkovićeva i navela da niko nije demantovao dokaze koje je iznela, pogotovo ne, kako kaže, "stručnjaci" iz Prištine.

Navela je da 23 godine ponavlja ono što je videla od prvog dana i što je prikupila kao dokaze.

Printscreen / Youtube / AP
 

- Istina je na našoj strani. Ono što sam dokazala i utvrdila niko nije demantovao, pogotovo ne stručnjaci iz Prištine. Znaju oni istinu, ali odgovara im da manipulišu. Od prevare i laži koju je izneo Vilijam Voker u to vreme, a koja je bila poved da se izvrši agresija na suverenu državu bez odluke Saveta bezbednosti UN. Za to ni do danas niko nije snosio odgovornost - rekla je Marinković.

Takođe, poznata finska forenzičarka Helena Rante, čiji tim je istraživao slučaj Račak, kasnije je izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja i da misli da je očekivao da podrži njegovu interpretaciju.

Voker i pre Račka bio poznat po “prljavim operacijama”

Operacijom okrivljivanja srpske strane za izmišljeni masakr, na terenu je rukovodio šef Misije OEBS-a na Kosmetu Vilijam Voker.

On je rođen 1935. godine u Karniju, u američkoj saveznoj državi Nju Džezi. Radio je kao diplomata i lobista, a često je dovođen u vezu i sa američkim obaveštajnim službama. Tokom svoje diplomatske karijere bio je ambasador SAD u Salvadoru i šef Kosovske verifikacione misije OEBS.

Nezvanično, u medijima širom sveta Voker je dovođen u vezu sa “prljavim operacijama”, poput one u Račku.

On je, od 1988. do 1992. godine, bio ambasador Amerike u El Salvadoru. Tokom građanskog rata u El Salvadoru 80-tih godina SAD su podržale takozvani “Odred smrti” vojske El Salvadora koji su ubili hiljade političkih oponenata, sindikalnih vođa, aktivista, novinara, učitelja, običnih građana širom zemlje, kao i katoličke aktiviste i zvaničnike.

Printscreen/Youtube, albinfoch
 

Prema optužbama koje je podneo nezavisni advokat Okružnog Suda SAD Lorens Volš, Voker je bio odgovoran za nameštanje lažne humanitarne operacije u vazdušnoj bazi Ilopango u El Salvadoru. Ta baza je bila tajno korišćena za dopremu pušaka, municije i zaliha kontra zelenašima koji su napadali Nikaragvu.

Voker nije bio nezavisan i neutralan posmatrač, već američki ambasador koji je nakon počinjenih zločina na teritoriji El Savadora učestvovao i u zataškavanju tih zločina. Naime, javnosti je poznat slučaj kada je vojni oficir SAD dao poverljive informacije o ubistvima jezuita. Informacije su završile u kabinetu tadašnjeg ambasadora Vilijama Vokera, ali umesto da je zaštitio identitet svedoka, ambasada ga je otkrila komandi vojske El Salvadora.

Voker je 2017. godine u Račku dobio spomenik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike