Zastrašivanje svedoka, otkrivanje poverljivih podataka: Gucati i Haradinaj razotkriveni - tri paketa informacija

02.09.2021

10:26 >> 11:09

0

Autor: A. B.

Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra 2020. na Kosovu i Metohiji

Zastrašivanje svedoka, otkrivanje poverljivih podataka: Gucati i Haradinaj razotkriveni - tri paketa informacija
Copyright Printscreen/scp-ks.org

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova sa sedištem u Hagu objavilo je pretpretresni podnesak protiv predsednika i potpredsednika Udruženja veterana tzv. OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, u kojem detaljno navodi dokaze protiv optuženih i šta je sve stajalo u dosijeima koji su u tri paketa dostavljeni kancelariji tog udruženja, a koje su oni neovlašćeno objavili.

Gucati i Haradinaj optuženi su za ometanje rada tužilaštva i zastrašivanje svedoka jer su neovlašćeno otkrili zaštićene informacije, uključujući i podatke o potencijalnim svedocima koji su se nalazili u ovim dosijeima, a koje je Udruženju dostavila nepoznata osoba.

Pročitajte još:

U podnesku tužilaštva se navodi da prvi paket dosijea sadrži poverljive zahteve za pomoć u krivičnim istragama koje je Posebna istražna radna grupa uputila srpskim vlastima, dokumenta srpskih vlasti, odgovore, od kojih je većina poverljiva i koji uključuju imena svedoka.

scp-ks.org printscreen

Dalje se navodi da su u istom paketu bile detaljne informacije o teškim zločinima.

U drugom paketu su srpski dokumenti sa poverljivim podacima, a na šest stranica su imena svedoka koji se takođe nalaze i u prvom paketu i smatraju se poverljivim.

Tu su i kopije srodnih dokumenata sa suđenja održanih na Kosovu i u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koja su u vezi sa predmetima ratnih zločina.

Treći paket sadrži imena svedoka, izjave, dokumenta i poverljive podatke koje je Specijalizovano tužilaštvo dobilo od međunarodnih organizacija.

U dodatnih 930 stranica bili su isti dokumenti kao u prvom paketu, osim jedne beleške pisane rukom, a tu je i veliki broj zahteva i drugih dokumenata na srpskom jeziku koji sadrže imena svedoka i potencijalnih svedoka.

Tužilaštvo je ocenilo da je objavljivanjem dokaza tokom 19 dana na konferencijama, televizijskim programima i društvenim mrežama sudski proces narušen, kao i da je naneta šteta svedocima.

U Hagu je nastavljeno pripremno ročište pred početak suđenja Gucatiju i Haradinaju.

scp-ks.org

Na njemu se diskutuje o predloženim dokazima, koji će se razmatrati tokom suđenja, ali i o tome šta sve tužilaštvo ne želi da objavi odbrani, što inače predstavlja izuzetak od pravila da svi dokazi moraju da budu predstavljeni odbrani.

Sudija za prethodni postupak je ranije odobrio neobelodanjivanje tri kompleta materijala, koji predstavljaju “radni materijal” tužilaštva.

Pročitajte još:

Gucatiju i Haradinaju će početak suđenja biti zakazan nakon ovog ročišta.

Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra 2020. na Kosovu i Metohiji.

Optuženi su za nepoštovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode tom sudu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike