"Mi smo Cigani, nismo Romi"! Tražili smo na Đurđevdan jagnje sa jedne terase u Zemun polju, a zatekli odran jedan manji tor (FOTO/VIDEO)

06.05.2022

18:30

0

Tragom fotografije koja je zapalila Instagram ekipa 24sedam završila na proslavi najmasovnije romske slave

"Mi smo Cigani, nismo Romi"! Tražili smo na Đurđevdan jagnje sa jedne terase u Zemun polju, a zatekli odran jedan manji tor (FOTO/VIDEO)
romi zemun polje djurdjevdan đurđevdan 0605 2022 foto nenad vujanovic (5) - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Na dan najmasovnije srpske slave Đurđevdan, neko je zapalio Instagram fotografijom jagnjeta “uhvaćenog” na terasi jedne stambene zgrade u Zemun polju.

S obzirom na to da u ovom kraju Beograda masovno živi romska populacija, i da tradicionalno za Đurđevdan kolju ovcu, strepnje da nesrećna životinja nije “pretekla” obestinile su se kada se ekipa 24sedam našla jutros u ovom naselju kojim se uveliko širio miris mesa sa ražnja.

Iza stambenog kompleksa, duž livade uz rekonsturisanu prugu Beograd-Novi Sad, okretali su se jagnjići, uz muziku koja je dopirala sa zvučnika okačenih po prozorima zgrada.

Prizor sa slike, tvrde, prvi put vide, sumnjaći da je u pitanju, možda, i neka podvala.

A da je uoči Đurđevdana u Zemun polju odran ceo jedan manji ovčiji tor dokazuju odbačene kože, papci i tragovi krvi na obližnjem košarkaškom terenu, sagrađenom pre samo koju godinu. Da li je ovde završilo i jagnje sa Instagrama nije se moglo utvrditi.

Printscreen / Instagram / mojbeograd
 

Šta je tu je, kad smo već tu, porazgovarasmo sa veselim domaćinima, koji su nešto iza podneva već privodili kraju, za njih najznačajniji segment proslave Đurđevdana – pripremu mesa na otvorenom. Tek onda kreće pravo veselje, dolaze im u goste rodbina i prijatelji, i traje dok ima čime da se zaliju dobri zalogaji. Odnosno, kako samo objašnjavaju, dok se pare ne potroše na “zaječarca” koji se u gajbama svako malo doprema sa najbliže trafike.

Sasvim neočekivano, kažu da žive dobro. Imaju stanove, imaju hranu. Svi rade, stalno ili povremeno. Jedan navodi da je armirač, da mu je dnevnica 50 evra.

Hvale predsednika, kažu, jedino on ne laže kad obeća, “kad kaže da će dati sto evra, on ih da”.

Našu političku korektnost bacilli su pod noge tvrdeći da oni nisu Romi, nego Cigani.

- Mi smo Cigani, pravoslavci, a ima i Cigani muslimani, oni su Romi, objasniše.

- Pre svega smo ljudi, pa tek onda Cigani i Romi, nadovezuje se jedan od njih na priču…

Đurđevdan je, vraćamo se na lake teme, na muziku. Među njima je jedan koji “opasno peva”.

Ali neće da peva Šabana, Bajramovića, hoće samo Šabana, Šaulića. Ili Sinana. Ili Šerifa Konjevića.

Kad ne može Šabanova “Sila kale bal” onda ne mora nijeda druga…

Ovo muzičko neslaganje ubrzalo je naš povratak u redakciju, i bilo izgovor da odemo pre nego se meso skine sa ražnja jer kako da zamezimo sa slikom pred očima uslikanog jagnjeta sa terase.

A za Sinana je mnogo rano.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike