Prosuta creva su u redu, ali ne i ženske bradavice! Srpski crtač otkriva kako nastaju stripovi o Betmenu, Supermenu i Spajdermenu

08.05.2022

18:30

0

Srpski strip crtač Mirko Čolak otkriva kako je raditi za Marvel i druge najuspešnije američke strip kompanije.

Prosuta creva su u redu, ali ne i ženske bradavice! Srpski crtač otkriva kako nastaju stripovi o Betmenu, Supermenu i Spajdermenu
strip crtac mirko colak foto nenad vujanovic (1) - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Deca se odmalena vezuju za superheroje - Supermena, Spajdermena, Betmena, Konana i druge.

Mirko Čolak iz Zrenjanina je kao mali odrastao uz stripove i znao da će to biti njegova profesija, kad-tad, međutim, tadašnja nastavnica likovnog mu je rekla da njegovi crteži ništa ne valjaju i da od njega strip crtač nikada neće biti.

Danas, on u svojoj biografiji ima upisan rad za Marvel, DC Comics, Image Comics, kao i poznate francuske izdavačke kuće i živi upravo od crtanja.

Kao autor koji ima iskustva i sa francuskom (evropskom) i sa američkom školom stripa, kaže da su razlike vrlo očigledne. Osim što je u Evropi strip zaista umetnost, a u Americi biznis, razlika se vidi i u količini detalja.

Najvredniji u istoriji: Strip o Supermenu iz 1938. godine prodat za rekordnu sumu"Zašto da ne, ja volim Paju Patka": Kako je Tito u Jugoslaviju vratio sve Diznijeve junakeŽivot joj je bio ugrožen zbog kilaže! Bojana Stamenov je smršala čak 73 kg, otkrila i kako: Ovo jede u kafani (FOTO/VIDEO)Dušan je mladi genije i ima neverovatan talenat: Porede ga sa Teslom, a onda pitaju da li je autističan?! (FOTO/VIDEO)

“Prvu sezonu kad sam potpisao za Marvel, ja sam dobio da radim scenu da na neki grad pada nešto, ja sam to uradio kako znam i oni su mi rekli ‘Jao, Mirko, ovo baš dobro izgleda, a što si crtao toliko te prozore?’, oni ne traže ništa, oni samo žele glave koje govore i to je to”, rekao je Mirko za emisiju “24sedam sa Marom”.

U američkim stripovima je nasilje vrlo dobrodošlo, odnosno ne postoji nikakav problem da se nacrta krupan kadar udarca, prosuta creva, ispalo oko, polomljeni zubi. Međutim, ako bi slučajno negde provirila ženska bradavica, to bi bio ozbiljan problem.

“Ne sme, nema, ne postoji, ako su ženine grudi gole, nema bradavica, ne postoje. Francuska je jedna zemlja koja je po tom pitanju mnogo slobodnija, tamo će ti pre reći: ‘e, ova creva vrati malo u utrobu, ne mora baš toliko’, a ako je žensko telo ili muško nije problem uopšte, Amerikanci preteruju po tom pitanju”, objasnio je voditeljki Mariji Atanasković.

Crtao je mnoge superheroje, ali mu je najomiljeniji jedan antiheroj. U pitanju je Red Skal, za kog je dobio zadatak da osmisli i nacrta kako je taj lik izgledao u mladosti, kao desetogodišnji dečak, pa sve do njegove 18 godine.

Mladog Red Skala je nacrtao prema modelu, svom sinu Luki. Interesantno je da je Luka tada imao samo 10 godina, a da je mirko tačno predvideo kako će izgledati kao 18-godišnjak.

Kako je ovaj crtač iz Zrenjanina stigao do Marvela, sa kojim poznatim facama se družio na festivalima i koliko je strip industrija ozbiljan biznis, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike