Koliko je srpskih lekara preminulo za dve godine pandemije? "Doktorka Danijela iza sebe ostavila tri mala deteta..."

07.05.2022

06:30

0

Fond za školovanje njihove dece zvaće se po mladom lekaru Nenadu Maksimoviću

Koliko je srpskih lekara preminulo za dve godine pandemije? "Doktorka Danijela iza sebe ostavila tri mala deteta..."
korona bolnica - Copyright Zoltan Balogh/MTI via AP

Više od dve godine ceo svet, pa i Srbija, živi sa koronavirusom. Susretali smo se sa raznim njegovim sojevima, varijantama i oblicima, a uprkos dostupnim vakcinama i razvijenom sistemu vakcinacije, bilo je mnogo dana kada smo registrovali i po nekoliko hiljada novih slučajeva. Za vreme pandemije koronavirusa u Srbiji je preminulo više od 16.000 ljudi, a oni koji su bili u prvoj liniji odbrane i pokušavali da stanu na put kovidu, takođe su masovno gubili živote.

Lekarska komora Srbije kaže da je od posledica koronavirusa preminulo ukupno 82 lekara, a opet, paralelni spisak, na osnovu bolničkih dokumenata, koji vodi prim. dr Slavica Plavšić, govori drugačije.

Dr Plavšić kaže da je, iz pijeteta prema kolegama, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije počeo da beleži koliko je njihovih kolega preminulo od korone, ne sluteći da će doći do ovog broja:

- Provereno je, tu imamo sve upisane preminule lekare. Ima ih ukupno 147.

Takođe, Sindikat lekara i farmaceuta je do 7. februara 2021. godine već imao podatke o 104 preminula lekara. Ono što je poražavajuća činjenica jeste to što su tim spiskom obuhvaćeni samo lekari, a ne svi radnici u zdravstvu.

Predsednik Sindikata lekara i farmeceuta Srbije Rade Panić za 24sedam objašnjava da taj podatak nije poznat ni njima.

- Ne zna se tačno koliko je zaposlenih u zdravstvu preminulo, znamo brojku samo za lekare. Sestre su, nažalost, odbile da sakupljaju te podatke, a Ministarstvo zdravlja i "Batut" sa tim podacima nisu izašli. Naravno, tu nedostaju i nemedicinski radnici zaposleni u zdravstvu, iako su oni nešto manje bili izloženi, ali su bili - kaže Panić.

Većina njih iza sebe je ostavila porodice sa malom decom. Zbog toga je planirano da se obezbede sredstva za školovanje njihove dece.

- Porodicama niko ne pomaže intenzivno. Postoji ideja Sindikata lekara i farmaceuta Srbije da se oformi fond koji bi se zvao po mladom anesteziologu dr Nenadu Maksimoviću, a koji bi služio da se omogući školovanje deci preminulih kolega. Naravno, kada smo o tome pričali, složili smo se da to bude obezbeđeno svim porodicama preminulih, odnosno njihovoj deci. Ali da li će se to realizovati i šta će na kraju biti, nisam siguran. Dva puta je upućena inicijativa Lekarskoj komori Srbije, ali ne znam da li je bilo reakcije, iako bi Komora to lako uradila.

Inače, i jedna i druga komora isplatile su po 100.000 dinara jednokratne pomoći porodicama preminulih.

- Doktorka Danijela iz Kraljeva je iza sebe ostavila tri mala deteta, a njen muž, koji je isto zaposlen u zdravstvu, ostao je samohrani otac. To je, na primer, porodica kojoj će sigurno biti potrebna pomoć da bi kasnije imala mogućnost da odškoluje decu - kaže nam Panić.

Podsetimo, na osnovu odluke Skupštine Lekarske komore Srbije, koja se primenjivala počev od 14. avgust 2020. godine, svi zahtevi za isplatu solidarne pomoći u slučajevima obolelih od korone tretirali su se kao teška bolest sa komplikacijama, u skladu sa Pravilnikom o solidarnoj pomoći članovima LKS.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike