Dušan je mladi genije i ima neverovatan talenat: Porede ga sa Teslom, a onda pitaju da li je autističan?! (FOTO/VIDEO)

13.02.2022

19:00

0

Crta otkad zna za sebe, sa devet godina je imao prvu samostalnu izložbu, a sa 13 je sam napisao i ilustrovao Enciklopediju praistorijskih životinja. Danas je uspešan student dva fakulteta, ali ljudi i dalje ne mogu da shvate kako je toliko sposoban, pa misle da je autističan.

Dušan je mladi genije i ima neverovatan talenat: Porede ga sa Teslom, a onda pitaju da li je autističan?! (FOTO/VIDEO)
viber_image_2022-02-11_17-07-33-309 - Copyright 24sedam TV/Ivan Mitić

Dušan Krtolica je odmalena smatran čudom od deteta. Njegov talenat za crtanje je primetila mama kada je imao samo dve godine. Kao i mnoga deca u tom uzrastu, Dušan je voleo da crta, ali za razliku od drugih, njega je ova zanimacija držala fiksiranog za papir satima i danima. Trošio je risove papira nedeljno i čim napravi najmanju grešku, bacao bi rad. 

Sa četiri godine je krenuo na časove crtanja kod akademskog slikara i od tada svoj dar brusi. Naročito ga je zanimalo da crta životinje, pa je usput naučio sve o njima. Pročitao je mnogo knjiga i enciklopedija, a već sa 13 godina uspeo je da sam napiše i ilustruje sopstvenu enciklopediju praistorijskih životinja jer ga najviše fasciniraju dinosaurusi.

Njegove crteže krase neverovatni detaljni, zbog čega su ga upoređivali sa Direrom. Svi mediji širom sveta su pisali o njemu, od Nemačke, preko Iraka, do Južne Koreje i Australije.

24sedam/Ivan Mitić
Dušan Krtolica sa novinarkom Marijom Atanasković

 

Na njegovoj Fejsbuk stranici Dušan Krtolica DinoBoy dobija poruke podrške sa svih strana Zemljine kugle, ali se povremeno provuče i pitanje da li je autističan.

- Često su mi postavljali ta pitanja, ali ja im uvek napišem da nisam. Ima ta tendencija da se to prepiše autizmu ako neko detaljno crta radove. Prvo sam bio iznenađen da me to pitaju, ali posle sam shvatio zbog čega, pa sam navikao - rekao je Dule u emisiji “24sedam sa Marom”.

Dušan sada studira Likovnu akademiju, smer slikarstvo, i Filozofski fakultet, smer istorija. Već je dobio prvu desetku na ispitu i kaže da uspeva da uskladi sve obaveze, pa i da nađe vremena za druženje sa vršnjacima sa oba fakulteta. 

Takođe, crta po naružbini različite motive, životinje, ličnosti. Nedavno je za jednu gospođu srpskog porekla koja živi u Australiji nacrtao portret Nikole Tesle. Kaže da ga često porede sa slavnim naučnikom zbog talenta i istrajnosti.

Ipak, najveće oduševljenje među njegovim drugarima i porodicom je bilo kada se pojavio u najpopularnijem TV kvizu “Slagalica” kao pojam.

Kako izgledaju njegovi radovi, da li je crtanje talenat ili vežba, i koliko je radio na svom najvećem crtežu - antilopama u trku, dugom pet metara, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike