Darko Lazić mogao da zaglavi u zatvoru! Okanović: Uzalud mu zabranili upravljanje motornim vozilom kad dozvolu i nema

28.04.2022

19:45

0

Autor: R.M.

Za vožnju bez vozačke dozvole moguća je i kazna od 60 dana zatvora

Darko Lazić mogao da zaglavi u zatvoru! Okanović: Uzalud mu zabranili upravljanje motornim vozilom kad dozvolu i nema
ATAImages/Antonio Ahel/Pixabay

Pevač Darko Lazić priveden je juče u policiju nakon što je, kako tvrde mediji, prekoračio brzinu u kolima, i to vozeći bez dozvole.

Naime, mediji su preneli da je Lazić vozio 117 kilometara na čas, gde je dozvoljeno 80, a da mu je prilikom zaustavljanja izmeren 0,91 promil alkohola u krvi. Takođe, preneto je da je bio pozitivan na kokain. 

On je u policijskoj stanici zadržan do otrežnjenja, a potom je vozilom policije odvezen do Prekršajnog suda, gde je dao izjavu.

Prema pisanju medija, pevač je priznao sve što mu je stavljeno na teret, zbog čega je kažnjen sa 200.000 dinara, kao i godinu dana zabrane upravljanja motornim vozilom. Takođe, platiće 10.000 dinara kaznu zbog prekoračenja brzine.

Advokat Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za 24sedam da je Lazić mogao da dobije 60 dana zatvora za vožnju bez dozvole, kao i meru obaveznog lečenja zavisnosti u trajanju od jedne godine.

- Što se tiče mere zabrane upravljanja motornim vozilom, ona i nema smisla jer mu je vozačka dozvola oduzeta - objasnio je Okanović.

ATAImages/Antonio Ahel/Pixabay
 

Međutim, ovo nije prvi put da je Lazić uhvaćen da vozi bez dozvole, a Okanović objašnjava da naš zakon ne poznaje limit kada se radi o uzastopnom broju ovih prekršaja.

- I to je jedan od razloga što smo predlagali da se uvede oduzimanje vozila. Imate slučajeve da ljudi nikad ne polože vozački, i oni su čak povlašćeniji u odnosu na one koji imaju vozačku dozvolu. Onaj ko ima važeću dozvolu će dobiti i poene i zabranu. Onaj ko nema dozvolu ne može da dobije poene, a drugo, sama zabrana nema nikakvog smisla i uticaja jer već nema dozvolu - dodaje on.

Okanović dodaje da kada neko prvi put napravi ovakav prekršaj, ne bi trebalo ići sa najstrožim kaznama, ali da bi one trebalo da se primenuju na višestrukim povratnicima.

- Prosto da se čovek zapita za koga je propisana ta zatvorska kazna ako neko ko je toliko puta bio uhvaćen bez dozvole ne ide u zatvor - kaže on.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže za 24sedam da u Srbiji ne postoji trajno oduzimanje dozvole, kao ni trajno oduzimanje vozačke sa zabranom polaganja. 

- Zato se u zemljama Amerike u određenim situacijama trajno oduzima vozilo i prodaje se. Kazne koje propisujemo moraju biti takve da nisu prihvatljive onima koji prave prekršaje. A očigledno da prethodna kazna njega nije odvratila od novog prekršaja - izjavio je Vujanić. 

Antonio Ahel/ATAImages
 

Profesor dodaje da je očigledno da ono što je predvideo zakon nije dovoljno dobro. 

- On je dobio kaznu, ali to ne garantuje da neće ponovo učiniti prekršaj. U sadašnjem sistemu kazni nema drugog rešenja. Jedino da bude veća kontrola nad njim. U Nemačkoj, vozači koji su vozili pod dejstvom droge dobijaju suspenziju vozačke dozvole na godinu dana, pri čemu moraju da se odazovu na pregled kada god ih pozovu. Droga koja se uzme ne može da nestane iz organizma u kratkom roku. Ako se u tom probnom periodu utvrdi da je ta osoba i dalje koristila drogu, ona ne može dobiti dozvolu - kaže Vujanić.

Advokat Milenko Milisavljević kaže da postoje nelogičnosti u našem zakonu, pa tako ako nekom oduzmu vozačku dozvolu B kategorije za auto, on može da nastavi da vozi autobus ili kamion ako ima tu kategoriju.

- To su kazne koje su na nivou kazni koje imate u celoj Evropi. Najveća je kazna zatvora u prekršajnom postupku do 60 dana i ne može više od toga. Kod nasilničke vožnje odmah ispunjavate 18 bodova i može se izreći kazna zatvora. Zalažem se za to da kazne za opasne vozače treba da budu oštrije i da oni ne treba da učestvuju u saobraćaju - objasnio je on.

 

Dosadašnji prekršaji Darka Lazića


Vožnja neregistrovanog automobila, 27. decembra 2013. godine

Prekoračenje ograničenja brzine u Beogradu, 19. marta 2015. godine

Vožnja pod zabranom, 20. aprila 2015, zatim i 22. maja te godine, kao i 7. jula

Nepropisno parkiranje u Beogradu, 11. avgusta 2016. godine

Prekoračenje brzine u Umčarima i vožnja bez dozvole, 22. novembra 2016. godine

Nepropisno parkiranje na aerodromu u Beogradu, 26. novembra 2016. godine

Sedmog decembra 2016. nije hteo da kaže ko je vozio auto registrovan na njegovo ime u trenutku kada je prošao na crveno svetlo na semaforu i bio je kažnjen sa 15.000 dinara

Ponovo - nepropisno parkiranje u Beogradu, 18. decembra 2017. godine

Vožnja bez dozvole i prekoračenje brzine, 17. aprila 2018. godine

Prijava zbog prekoračenja brzine i vožnje bez dozvole, 23. oktobar 2018. godine

Kršenje policijskog časa, vožnja bez vozačke dozvole, 28. mart 2020. godine

Vožnja bez vozačke dozvole, 29. aprila 2020. godine

Darko je 23. oktobra 2018. godine, nakon teške nesreće koju je imao na putu Subotište - Brestač, dug period proveo oporavljajući se. Lekari su se najpre više od mesec dana borili za njegov život u KBC Zemun, gde je ležao. Tada mu je izvađena slezina i imao je više operacija, a u pojedinim momentima mladi pevač bio je u kritičnom stanju.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti