Zaključanim ljubavima na mostu u Vrnjačkoj Banji nestali katanci! Otkrivamo gde završavaju ovi simboli i kada bi trebalo da obnovite ljubav

28.04.2022

06:30

0

"Katanci se skidaju na par godina, tako da te ljubavi koje su se zabetonirale u Vrnjačkoj Banji tu i ostaju"

Zaključanim ljubavima na mostu u Vrnjačkoj Banji nestali katanci! Otkrivamo gde završavaju ovi simboli i kada bi trebalo da obnovite ljubav
Vrnjačka banja profimedia-0317495321 - Copyright Profimedia

Most ljubavi, najpoznatiji most u Vrnjačkoj Banji i jedan od poznatijih mostova u Srbiji, za koji su čuli čak i oni koji nikad nisu bili u Banji, mesto je gde zaljubljeni parovi zaključavaju svoju ljubav katancem, a potom ključ bacaju u reku. Međutim, katanci ne ostaju zauvek na mostu.

Na društvenim mrežama se ova tema provlači poslednjih dana, jer su zaljubljeni primetili da katanci koje su zaključali pre nekoliko godina više nisu na svom mestu. Objava jedne korisnice Tvitera je i pokrenula diskusiju.

- Ne bih nikome da rušim snove, ali u Vrnjačkoj Banji redovno seku katance, da se most ne bi srušio, i recikliraju ih, a onda od vaše ljubavi naprave, na primer, otvarač za pivo - napisala je ona i dodala:

- Dešava mi se da mi ljudi kažu: "Kad budeš prošetala do mosta, da vidiš da li je naš katanac zatrpan ili se vidi lepo." Mislim se, druže, zatrpan je on posle mesec dana, sad je ko zna gde, u ko zna kom obliku.

Komentari su se nizali, i uglavnom su to bila nagađanja šta se pravi od tih katanaca, ali samo jedan od korisnika je bio delimično u pravu kada je napisao da se koriste za izradu spomenika.

- Skidaju se katanci sa mosta da bi se u Vrnjačkoj Banji od tog mesinga napravila bista Desanke Maksimović kako deci čita pesmu. Most ne može da izdrži neku veću količinu katanaca, i onda moramo to da skidamo. Sav taj materijal se čuva da bi se na istom mostu napravila Desankina bista. To je od početka bila ideja - rekao je za 24sedam direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja Ivan Trifunović.

Profimedia
 

Kako objašnjava, katanci se skidaju posle određenog vremena.

- Katanci se skidaju na par godina, tako da te ljubavi koje su se zabetonirale u Vrnjačkoj Banji tu  i ostaju. Mi na to ne utičemo, a bilo bi dobro da posle par godina parovi ponovo dođu i obnove tu ljubav sa katančićem - kaže on.

Most ljubavi jedan je od simbola Vrnjačke Banje koji obilaze sve generacije. Mladi ga posećuju da bi „zaključali“ na njemu svoju ljubav, a stariji zbog simpatija prema tom činu mladih i sećanja na prošle dane. Podavci katanaca kažu da i parovi u poodmaklim godinama kupuju katance. Deca pak dolaze da razgledaju imena ispisana na katancima, a jednog dana će se možda i njihova imena tu naći.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike