Vandali srušili spomenik Brozu! Kome smeta Tito? - pitaju se Subotičani!

08.03.2022

08:48

0

Rušenje spomenika Josipu Brozu Titu, koji je delo vajara Franje Mačkovića, subotički komunisti su okarakterisali kao vandalski čin

Vandali srušili spomenik Brozu! Kome smeta Tito? - pitaju se Subotičani!
Josip Broz Tito - Copyright AP Photo

U noći između srede i četvrtka srušen je spomenik Josipu Brozu Titu koji se nalazi u IV Mini Jugoslaviji. Dok čekaju da se pronađu počinioci, komunisti Subotice postavljaju pitanje - kome smeta Tito?

Rušenje spomenika Josipu Brozu Titu, koji je delo vajara Franje Mačkovića, subotički komunisti su okarakterisali kao vandalski čin. 

- Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin. Prijavili smo slučaj policiji, uviđaj je izvršen i čekamo da se počinioci i pronađu. Po nama, ovo je upereno protiv čoveka i protiv zajedničkog života u Jugoslaviji i danas - kaže Mikloš Olajoš Nađ iz Udruženja "Komunisti Subotice". 

Za Blaška Gabrića, osnivača IV Mini Jugoslavije, rušenje spomenika nije samo vandalski, već i fašistički čin.

Profimedia
 

 

- Ovo je grad mira i tolerancije. Ovde u slozi živi više od 20 nacionalnih zajednica i najmanje nam trebaju fašisti da nas svađaju i prave ovakvu štetu. Mi ovo sami održavamo, jer pokušavamo da ostavimo neki trag i sećanje da je Jugoslavija bila zemlja u kojoj smo radili i srećno živeli i ne dozvoljavamo pojedincima da ruše ovaj park i sećanje na tu zemlju. 

Dok čekaju da se počinioci pronađu, komunisti Subotice poručuju da će nastaviti da se bore za bolje društvo i dodaju da će IV Mini Jugoslavija ostati prostor za okupljanje ljudi dobre volje i antifašista iz celog sveta.

- Vajar Franjo Mačković je rekao da postoji mogućnost da, uz velike napore i rad, spomenik Titu bude popravljen i da se ponovo podigne - objašnjava Goran Gabrić, predsednik IV Mini Jugoslavije.

Iz IV Mini Jugoslavije podsećaju da ovo nije prvi put da se pravi šteta u ovom parku koji je napravljen za sve Subotičane i sve jugonostalgičare.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Subotica.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike