Šokantna pretraga na Tik-toku, deca ne smeju ovo da vide: Upišete samo slovo, izbaci uputstvo za polni odnos! (FOTO)

29.04.2022

18:15

0

Kada u pretragu ukucate reč "kako" ili slova "U", "A", "S", bukvalno će vam biti ponuđena uputstva za razne seksualne radnje

Šokantna pretraga na Tik-toku, deca ne smeju ovo da vide: Upišete samo slovo, izbaci uputstvo za polni odnos! (FOTO)
tiktok - Copyright Pixabay

Društvena mreža Tik-tok nikada nije bila popularnija među tinejdžerima, uprkos mnogobrojnim izazovima koji su pojedine korisnike doveli u životnu opasnost ili su čak bili kobni. Iako nema novih izazova koji se manifestuju na ovakav način, to ne znači da nema razloga za brigu.

Ono što korisnici ove platforme najčešće pretražuju trebalo bi da bude crvena lampica za roditelje. Kada ukucate samo jednu reč, ali i slovo, pretraga nudi sadržaje koji su više nego eksplicitni i vulgarni.

Kada u pretragu ukucate reč "kako" ili slova "U", "A", "S", bukvalno će vam biti ponuđena uputstva za razne seksualne radnje.

"Kako"

Kako se liže p**** tutorial
Kako pušiti k**** tutorial
Kako Barbi Afrika puši k****
Kako Sergej Pajić d*ka k****
Kako Sergej j*** k**** u g***

"U", "A","S"

Za ova slova, ali i mnoga druga koja ukucate na Tik-toku, izaći će vam makar jedna pretraga koja nije prikladna za maloletne osobe. Uglavnom je vezana za najpopularnije tiktokere i tiktokerke čije ime počinje tim slovom. Međi njima su Ukiq, Barbi Afrika, Baka Prase, Anja Bla, Sergej Pajić i drugi.

Školski psiholog Biljana Lajović za 24sedam objašnjava da je sve to krivica isključivo odraslih koji mreže pokušavaju da zabrane, što nije moguće, umesto da deci nude alternative i nauče ih kako da se odnose prema raznim sadržajima.

- Prvi korak koji moramo da uradimo jeste da se ne predajemo, jer ta rečenica koju svi izgovaraju: "Veliki je uticaj društvenim mreža, one su lako dostupne, i decu to izaziva jer su ona radoznala", prosto je samo prihvaćena. Ali, šta posle toga? Da li to znači da mi konstatujemo stanje i ništa ne radimo dalje? Nama jedino što pada na pamet jeste kako da se to zabrani - kaže Lajovićeva.

I ranije su postojali i bili dostupni sadržaji koji su provokativni i negativni. Bilo je mogućnosti za loš uticaj, naravno, sada toga ima više, ali je pitanje šta odrasli mogu da urade po tom pitanju.

- Ponašamo se kao da je to to i da moramo da se pomirimo sa tim da mreže utiču negativno i da tu nema popravke. Mislim da je to prva greška u našem ponašanju, što mi prvo konstatujemo tu neku "snagu" mreže i ulazimo u bespomoćnost. Mi sada treba da kažemo: "Šta mi možemo da uradimo povodom toga?" Međutim, odrasli to samo konstatuju i vrte priču o tome kako bi neko to morao da zabrani - kaže ona.

Pixabay
 

- Banalan primer tog prepuštanja stvari slučaju bi bio da kada vas dete zamoli da ostane napolju do ponoći, vi mu to dozvolite, jer je njegov argument - pa, svi ostaju dokasno. Ali sva deca daju taj jedan te isti argument svojim roditeljima. Postoje vajber grupe roditelja gde oni mogu da se dogovore kako će na isti način postupati sa decom, kao što se deca dogovaraju o tome gde će da idu i do kada će da ostanu. Tako bi trebalo da se dogovore i oko uticaja društvenih mreža. Nije poenta da im se to zabrani već da im se određeni sadržaji predlože i da im se oni koji su ponuđeni na mrežama objasne. Roditelji moraju da ukažu na to da je određeni sadržaj vulgaran, da nema nikakvu poentu i da predlože neki drugi koji bi deci bio zanimljiv, ali pristojan i po mogućnosti edukativan - kaže nam Lajovićeva.

- Njima će mreže ponuditi razne eksplicitne sadržaje, ali ako im se na vreme ukaže na to da je taj sadržaj neprimeren i da im se alternativa za njega, onda nećemo imati ovoliko problema. Lek je u rukama odraslih, samo treba lepo da ga doziraju, oni su pustili da im situacija isklizne iz ruku. Nemamo pravo da kažemo da ne možemo ništa da preduzmemo. Internet ne preuzima našu ulogu nego smo je mi predali - kaže ona.

Nije sa sigurnošću utvrđeno da li je ovo najčešća pretraga na platformi ili delo algoritma ove aplikacije, ali u oba slučaja je veoma zabrinjavajuće.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike