"On ne privlači pažnju, već pokušava da se zaštiti": Nasilje nad tiktokerom ili sajberbuling?

26.04.2022

07:46

0

"Kad neko doživi to nasilje, on je u šoku i njegov prvi impuls je da se zaštiti, da se požali nekome, pa i čitavoj janosti"

"On ne privlači pažnju, već pokušava da se zaštiti": Nasilje nad tiktokerom ili sajberbuling?
wajwai insta (1) - Copyright printscreen/Instagram/wajwai

Poznati tiktoker i voditelj novog muzičkog takmičenja Andrija Milivojević Vajvaj (Wajvai) navodno je pretučen prošle nedelje ispred muzeja u Smederevu.

Prema nezvaničnim informacijama njega je tada napalo nekoliko momaka, a sam tiktoker je nakon potvrde događanja, ipak opovrgao da je napadnut.

Milivojević je prvobitno za beogradske medije potvrdio da je došlo do nasilja i zamolio je da se snimak sa lica mesta ne objavljuje, da bi zatim na svom Instagram nalogu opovrgao informaciju.

Pretpostavke su brzo preplavile mreže i medije, kad je Milivojević u svojoj emisiji saopštio da je jedan od učesnika, reper Nikola Damjanović Krtina, diskvalifikovan zbog nasilničkog ponašanja. Istog momenta ova dva slučaju su povezana jedan sa drugim, ali za to za sada nema nikakvih dokaza.

Mediji tvrde i da snimak postoji, ali i to je na nivou pretpostavki. Tako se nakon objavljivanja da je upravo Krtina napao tiktokera, on još jednom oglasio tvrdeći da do nasilja nije došlo.

- Po pitanju medijskih naslova koji su se danas pojavili želim još jednom da ponovim da prvenstveno nisam doživeo nikakvo nasilje, a potom i da naglasim da me Krtina nije pretukao - rekao je Vajvai.

On je na svom Instagram nalogu saopštio i da su se dva problema desila u sličnom vremenskom periodu, pa je i to povuklo lavinu komentara da je nasilja ipak bilo.

Ponovo, na taj način, dolazimo na temu nasilja u društvu i na društvenim mrežama i u komentarima pojedinih medija. Korisnici su mahom pisali da je tiktoker rekao da je bilo određenih neprijatnosti jer "želi da privuče pažnju".

Ipak, psihološkinja Snežana Repac za 24sedam objašnjava da je ono čemu žrtva nasilja uvek teži - zaštita.

- Kad neko doživi to nasilje, on je u šoku i njegov prvi impuls je da se zaštiti, da se požali nekome, pa i čitavoj janosti. Praktično je njegov prvi nagon izjavom da je bilo nasilja verovatno bio da sebe zaštiti, od koga god. Ne verujem da je bilo nekakvog privlačenja medijske pažnje, to može isplivati kao sekundarna posledica, ali smatram da to može samo neko ko je mnogo vešt režiser, a on je mlad i po svemu sudeći pristojan momak koji je možda doživeo problem i neprijatnost - kaže psihološkinja.

Ona napominje da je do promene njegovog mišljenje verovatno došlo pod pritiskom, ali i da je nezahvalno o tome govoriti u konkrentom slučaju.

- Sad tu postoje razne prepostavke, ali i prošlo je vreme od takozvane tuče do momenta objavljivanja, te kad se takve situacije dese obično je žrtva bila pod određenim pritiskom. Niko ne zna šta se zapravo desilo u međuvremenu. Ljudi često doživljavaju razne pretnje. Ako je zaista do tuče i došlo u pitanju je multiplikovana trauma za njega, što podrazumeva sam događaj nasilja, činjenicu da to ide u javnost, pa onda događaj dobija svakakve epiloge i ponovo činjenica da sve na internetu ostaje zabeleženo - kaže Repac i dodaje:

- Društvene mreže su takve da daju 1.000 pretpostavki, pa je problem što je u gomili laži jako teško naći iole autentičnu istinu.

Advokat Luka Labus objasnio je za naš portal šta se dešava i kakve su kazne za nasilnike, a kakve za lažno prijavljivanje.

- Ako je u pitanju nasilje nad nekim licem koje zadobije lake telesne povrede država procesuira nasilnika samo ako su načinjene nekim sredstvom koje je podobno da nanese i teške telesno povrede. U smislu da koristi bokser, palicu, letvu, itd. Ukoliko je u pitanju obična tuča gde su posledice lake telesne povrede, onda se nasilnik goni po privatnoj krivičnoj tužbi. Isto tako, ako dođe do lažne privatne tužbe ili uznemiravanja javnosti lažnim optužbama, onda je krivično delo lažno prijavljivanje koje je propisano krivičnim zakonikom i zaprećena kazna je do tri godine- objašnjava Labus za 24sedam.

U vezi sa navodnim nasilničkim ponašanjem Nikole Damjanovića oglasio se i reper Relja Popović, koji mu je bio mentor u pomenutom takmičenju i objasnio da je imao planove za njega, ali da se desilo ono što nikako nije smelo.

ATAImages/ M.M.
 

- Negde sam želeo da imamo jednog repera u šou i pokušali smo sa njim da napravimo neki dogovor, nažalost do toga nije došlo, dogodilo se nešto što nikako nije smelo da se desi. Ja sam se nadao da će se on pokazati kao dobar čovek, ali žao mi je što nije tako, iako negde u dubini duše verujem da ima dobru dušu - rekao je Relja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike