Kostić upoznao mladića preko LGBT društvene mreže, pa ga maltretirao: Njeni članovi iz Srbije profilne fotke često kače bez lica!

20.04.2022

19:00

0

Autor: R.M.

Mediji su preneli da su se njih dvojica upoznali preko aplikacije Grajnder

Kostić upoznao mladića preko LGBT društvene mreže, pa ga maltretirao: Njeni članovi iz Srbije profilne fotke često kače bez lica!
profimedia-0281773732 - Copyright Profimedia

Srpski modni kreator Darko Kostić opet je došao u žižu javnosti nakon što je u svom stanu napao mladića Š. H. (19), koji ga je prijavio policiji. 

Kreator je uhapšen i određeno mu je zadržavanje od 48 sati. 

Kostić je, navodno, mladića vezao i zaključao u špajzu, a onda mu pretio da će ga ubiti.

Inače, mediji su preneli da su se njih dvojica upoznali preko aplikacije Grajnder (engl. Grindr), koja služi za upoznavanje ljudi iz LGBT zajednice.  

Naime, ova aplikacija je besplatna za preuzimanje, a funkcije poput prikazivanja većeg broja profila ili mesta za čuvanje "omiljenih" osoba se naplaćuju.

Zanimljivo je i to što su za rad aplikacije potrebni internet i GPS, kako bi aplikacija locirala najbliže osobe koje imaju istu aplikaciju.

Predrag Azdejković, LBGT aktivista i novinar, kaže za 24sedam da je ova aplikacija najpopularnija među muškom gej populacijom u Srbiji.

- Nemam broj korisnika iz Srbije, ali kada se ode na aplikaciju tamo postoji gomila ljudi. Ona radi isto kao i Tinder, prikazuje ko je od članova u blizini. Ako imate besplatnu opciju, prikazuje 30 ili 50 profila, a ako platite, onda prikazuje sve - kaže Azdejković.

On dodaje da je aplikacija jako popularna u Srbiji.

- Pre nje je to bio "Gej Romeo", koji je prvo bio sajt, a onda aplikacija. Mahom služi za instant viđanja na brzinu, a dosta je koriste turisti kada dođu u Srbiju. Postoje i neke druge aplikacije, ali je Grajnder najbolji - kaže Azdejković.

Međutim, on kaže da i ova aplikacija služi za prikupljanje podataka članova, a ima i puno lažnih profila na njoj. 

ATAImages/ Antonio Ahel
Darko Kostić

Ipak, ne zna da ju je neko zloupotrebio, iako je toga bilo u inostranstvu.

- Znam da je u Čečeniji bilo da su homofobi koristili Grajnder da bi hvatali gejeve i tukli ih - kaže on.

Uprkos tome što ne zna da je neko na ovaj način zloupotrebljavao aplikaciju, Azdejković kaže da se profilne fotke korisnika iz Srbije na Grajnderu drastično razlikuju od onih iz Evrope.

- Ako odete na Grajnder videćete da niko iz Srbije ne prikazuje lice na profilnim fotografijama, već te fotke šalju u privatnoj prepisci jedni drugima. To rade iz straha i po tome se "srpski" Grajnder razlikuje od evropskog - objasnio je Azdejković.

Grajnder je 25. marta 2009. godine izdala kompanija "Nirbaj badi fajnder". Iako je nastao na teritoriji SAD, Grajnder zvanično funkcioniše u 196 zemalja i ima 3,6 miliona korisnika na mreži dnevno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike