Završava se grejna sezona: Hoće li radijatori biti hladni ako temperatura padne ispod 12 stepeni?!

15.04.2022

12:07

0

Inače grejna sezona zvanično traje od 15. oktobra do 15. aprila

Završava se grejna sezona: Hoće li radijatori biti hladni ako temperatura padne ispod 12 stepeni?!
Radijator - Copyright Unsplash

Danas je dan kada se zvanično završava grejna sezona. Opšta je ocena da je grejanje ove zime proteklo "bez problema" i što je najvažnije, sa starim cenama, prenosi RTS. Cenu toplotne energije korigovalo je samo nekoliko daljinskih sistema, uglavnom one koje su grejale na mazut a koji je ove zime bio preskup.

Inače grejna sezona zvanično traje od 15. oktobra do 15. aprila. Mnogi građani su se zapitali da li 15. april znači i kraj grejanja jer zakon nalaže daljinskim sistemima da sve do 3. maja ostanu u režimu rada i potreba, ako to zahtevaju vremenske prilike.

Pixabay
 

To podrazumeva da ukoliko srednja dnevna temperatura budu ispod 12 stepeni toplane će isporučivati toplotnu energiju. U nekoliko gradava, a među kojima su Beograd i Novi Sad, postoji klauzula da u slučaju da i posle trećeg maja nastavi hladno vreme nadležni u gradskoj upravi mogu naložiti da se grejanje produži za još nekliko tih hladnih dana.

To isto važi i za početak grejanja, da može krenuti ranije. Na početku grejne sezone bilo je reklamacija kao i svake godine ali sve u svemu to je trajalo kratko. Imajući u vidu tekuću energetsku krizu - ova grejna sezona ocenjuje se kao jedna od uspešnijih.

Pixabay
 

Cene grejanja inače određuju lokalne samouprave u čijoj su nadležnosti daljiski sistemi. Zbog rata u Ukrajini kao i energetske krize koja traje još od jula prošle godine cene svih energenata višestruko su uvećane.

Međutim realno je očekivati da dođe i do korekcije cene grejanja. Pitanje je samo kada. RTS podseća da je dražava ograničila cenu gasa za privredu do maja na novembarskom nivou, a cenu struje do juna. Mazut nikada nije bio skuplji a rekordne su cene i uglja i peleta. Sada plaćamo gas po 270 evra za 1000 kubika, i ta cena važi do juna pregovara se o novom dugoročnom ugovoru i od toga zavisi i po kojoj ceni će toplane kupovati gas.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: M. Š.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike