Završava se grejna sezona: Hoće li radijatori biti hladni ako temperatura padne ispod 12 stepeni?!

15.04.2022

14:07

0

Inače grejna sezona zvanično traje od 15. oktobra do 15. aprila

Završava se grejna sezona: Hoće li radijatori biti hladni ako temperatura padne ispod 12 stepeni?!
Unsplash

Danas je dan kada se zvanično završava grejna sezona. Opšta je ocena da je grejanje ove zime proteklo "bez problema" i što je najvažnije, sa starim cenama, prenosi RTS. Cenu toplotne energije korigovalo je samo nekoliko daljinskih sistema, uglavnom one koje su grejale na mazut a koji je ove zime bio preskup.

Inače grejna sezona zvanično traje od 15. oktobra do 15. aprila. Mnogi građani su se zapitali da li 15. april znači i kraj grejanja jer zakon nalaže daljinskim sistemima da sve do 3. maja ostanu u režimu rada i potreba, ako to zahtevaju vremenske prilike.

Pixabay
 

To podrazumeva da ukoliko srednja dnevna temperatura budu ispod 12 stepeni toplane će isporučivati toplotnu energiju. U nekoliko gradava, a među kojima su Beograd i Novi Sad, postoji klauzula da u slučaju da i posle trećeg maja nastavi hladno vreme nadležni u gradskoj upravi mogu naložiti da se grejanje produži za još nekliko tih hladnih dana.

To isto važi i za početak grejanja, da može krenuti ranije. Na početku grejne sezone bilo je reklamacija kao i svake godine ali sve u svemu to je trajalo kratko. Imajući u vidu tekuću energetsku krizu - ova grejna sezona ocenjuje se kao jedna od uspešnijih.

Pixabay
 

Cene grejanja inače određuju lokalne samouprave u čijoj su nadležnosti daljiski sistemi. Zbog rata u Ukrajini kao i energetske krize koja traje još od jula prošle godine cene svih energenata višestruko su uvećane.

Međutim realno je očekivati da dođe i do korekcije cene grejanja. Pitanje je samo kada. RTS podseća da je dražava ograničila cenu gasa za privredu do maja na novembarskom nivou, a cenu struje do juna. Mazut nikada nije bio skuplji a rekordne su cene i uglja i peleta. Sada plaćamo gas po 270 evra za 1000 kubika, i ta cena važi do juna pregovara se o novom dugoročnom ugovoru i od toga zavisi i po kojoj ceni će toplane kupovati gas.

Bonus video

24sedam

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: M. Š.