Srbija između ciklona i anticiklona! Meteorolog Đurić upozorava: Da li je vreme da se pozdravimo od proleća?

15.04.2022

10:36

0

Pred nama je veoma promenljivo vreme

Srbija između ciklona i anticiklona! Meteorolog Đurić upozorava: Da li je vreme da se pozdravimo od proleća?
oblacno - Copyright Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

 

Đorđe Đurić, rado viđen meteorolog, oglasio se ovog puta i, kao i prethodni put, našim čitaocima rasterao sumnje u vezi s vremenskim prilikama, prognozirajući vreme do kraja aprila.

Kako kaže, nakon današnjih letnjih 27°C, vikend donesi pogoršanje i zahlađenje vremena, a početak sledeće sedmice visinski ciklon i pravo jesenje i vetrovito vreme, a potom i otopljenje u danima pred Vaskrs.

- Prethodnih dana vreme u Srbiji bilo je pravo prolećno. Uz sunčano vreme, tokom dana bilo je oko 20°C, ali su jutra bila vrlo hladna i u mnogim predelima uz mraz i temperature oko i ispod 0°C. Mraz je na pojedinim lokacijama ostavio i štete na poljoprivrednim i ratarskim kulturama, a bila je neophodna i adekvatna mera zaštite - započinje Đurić.

- I današnje jutro u Srbiji osvanulo je vedro i hladno, uz temperature tek koji stepen iznad 0°C, a mraza je bilo u Leskovcu i u Požegi gde je mereno -1°C, a u Sjenici -3°C, dok je u Beogradu bilo 8°C. Pered nama je sunčan i veoma topao dan za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 23 do 27°C, u Beogradu do 25°C. Duvaće slab južni i jugoistočni vetar, koji će posle podne i uveče biti u skretanju na severozapadni - kaže on.

Slika ekrana/Jutjub/ Novo jutro
 

Đurić ističe da će u noći između petka i subote do Vojvodine, a do jutra i do severa i zapada Srbije očekuje se prodor hladnog fronta sa severozapada. On neće biti izražen u vidu padavina, pa će ostati uglavnom suvo, tek ponegde sa slabom kišom, ali će početi da duva umeren do jak seveerozaapdni.

- Jutro će u subotu zbog ovoga biti znatno toplije nego prethodnih dana, iz jutarnje temperature od 5°C na jugu Srbije do 10°C u Vojvodini i u Beogradu. Ipak, tokom dana biće svežije nego prethodnih dana, naročito na severu i zapadu Srbije, pa će maksimalna temperatura biti od 15°C na severu i zapadu do 20°C na jugu i na istoku Srbije. Očekuje se promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i tek ponegde može biti slabe kiše - objašnjava meteorolog.

 

 

Od nedelje će nad većim delom Evrope biti visok vazdušni pritisak, zbog uticaja snažnog anticiklona sa severa Evrope. Istovremeno, snažan ciklon očekuje se u nedelju i početkom sledeće sedmice nad Grčkom i južnim delovima Balkanskog poluostrva, a potom i nad Egesjkim i Crnim morem. Od nedelje se na visini očekuje i prisustvo visinskog ciklona, čiji će se centar početkom sledeće sedmice iz oblasti Karpata premestiti preko našeg područja i Balkana dalje na jug iznad Grčke i Egejskog mora. 

- Usled ovakve sinoptičke situacije, vreme od nedelje do sredine sledeće sedmice biće u Srbiji pravo jesenje, uz prisustvo veoma hladne vazdušne mase i to zbog prisustva visinskog ciklona. Kiša se očekuje na jugu i na istoku Srbije i palo bi u tim predelima od 20 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, dok se na višim planinama ovih predela očekuje sneg i palo bi i 10 ak cm snega i temperature ispod 0°C. Istovremeno, u ostalim predelima Srbije biće suvo, naročito u Vojvodini i na zapadu Srbije gde će biti suvo, ponegde čak i potpuno vedro. U ponedeljak krajem dana i tokom noći uslova za kišu biće u svim predelima Srbije, ali će u najsevernijim predelima ostatai suvo - navodi Đurić.

- Zbog veoma velike razlike vazdušnog pritiska između ciklona i anticiklona, a Srbije će se nalaziti između ova dva sistema, očekuje veoma jak severozapadni vetar, ponegde i sa olujnim udarima. Snažna severna strujanja doneće već u subotu, a naričito od nedelje osetnu hladniju vazdušnu masu sa severozapada i iz oblasti Alpa. U nedelju jutarnja temperatura u većini predela oko 5°C, a početkom sledeće sedmice od 1 do 5°C, ponegde čak i uz slab mraz. I tokom dana biće relativno hladno. Maksimalna temperatura u nedelju od 8°C na jugu do 14°C na severu Srbije, a početkom sledeće sedmice biće od 6°C na jugu do 12°C na severu Srbije, u Beogradu do 10°C - naglašava meteorolog.

24sedam/M. Sh
 

Kako kaže subjektivni osećaj hladnoće povećavaće i veoma jak severozapadni vetar.Od sredine sledeće sedmice očekuje se promena sinoptičke situcacije nad Evropom. 

Rezime

Budući da je prosek maksimalne temperature vazduha za ovo doba godine u Srbiji od 16 do 20°C, temperature će danas biti više za 7 stepeni od prosečnih vrednosti. U subotu se očekuje pad temperatura na prosečne vrednosti, a od nedelje do sredine sledeće sedmice one će biti niže za 7 do 9 stepeni od prosčenih, da bi se pred Vaskrs prema trenutnim prognozama vratile na prosečne.

Kada su padavine u pitanju, njih u narednom periodu neće biti u značajnijim količinama, a predstojeći ciklon doneće najviše padavina jugu i istoku Srbije. Posle Vakrsa počeće sve češća pojava i pljuskovitih i lokalnih padavina sa grmljavinom. Dakle, pred nama je veoma promemnljivo vreme, tipično za april.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: M. Š.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike