Sporne serije "kinder jaja" nema u Srbiji: Prijavljena 134 slučaja salmonele, oglasila se poznata kompanija!

06.04.2022

21:01

0

Velika Britanija je prijavila najviše slučajeva zaraze, čak 63, i to uglavnom kod male dece

Sporne serije "kinder jaja" nema u Srbiji: Prijavljena 134 slučaja salmonele, oglasila se poznata kompanija!
profimedia-0354004316 - Copyright Foto: Profimedia

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrđeno je da sporna serija "kinder jaja", koja se dovodi u vezu sa potencijalnom pojavom salmonele širom Velike Britanije, nije uvezena u našu zemlju, prenosi RTS.

- Granična fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vrši redovne kontrole proizvoda biljnog i mešovitog porekla i u narednom periodu će se pojačati kontrola spornih "Ferero" proizvoda koji dolaze iz fabrike u Belgiji - navode iz Ministarstva.

Velika Britanija je prijavila najviše slučajeva zaraze, čak 63, i to uglavnom kod male dece, a sumnja se na slučajeve zaražavanja salmonelom i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji, Švedskoj i Norveškoj. 

Iz Agencije za standarde hrane (FSA) saopšteno je da su sva "kinder jaja" u kojima je, kako se sumnja, pronađena salmonela, napravljena u istoj fabrici u Belgiji.

Kompanija "Ferero" povukla je seriju čokoladnih proizvoda "kinder" koji su bili plasirani u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Irskoj, Luksemburgu i Velikoj Britaniji.

- Dobrovoljno povlačimo odabrane serije "Kinder Suprise" iz predostrožnosti, pošto smo postali svesni moguće veze sa brojnim prijavljenim slučajevima salmonele - navodi se u obaveštenju kompanije "Ferero".

Obratite pažnju

U pitanju su čokoladna jaja od 20 grama koja su imala rok upotrebe između 11. jula i 7. oktobra 2022. godine.

Simptomi salmonele uključuju dijareju, grčeve u stomaku, mučninu, povraćanje i groznicu. Iako većina slučajeva ima simptome nekoliko dana, postoji opasnost od pogoršavanja stanja, posebno kod mladih i onih sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Tina Poter, šefica FSA, rekla je da pozdravlja pristup predostrožnosti koji je preduzeo "Ferero".

- Savetujemo potrošačima da ne jedu nijedan od proizvoda navedenih u upozorenju FSA. Zaista je važno da potrošači poštuju ovaj savet kako bi izbegli rizik od trovanja salmonelom. Znamo da su ovi proizvodi popularni među malom decom, posebno za vreme Uskrsa, pa bismo apelovali na roditelje da provere da li su to neki od proizvoda koje imaju kod kuće - rekla je Poterova.

Iz kompanije su istakli i da nijedan "kinder" proizvod koji je pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu. 

U istragu se uključila i evropska zdravstvena agencija koja je saopštila da istražuje desetine prijavljenih i sumnjivih slučajeva salmonele.

Agencija nije pomenula kompaniju "Ferero" u svom saopštenju, ali je upozorila da su prijavljeni slučajevi uglavnom među decom mlađom od 10 godina.

- Njih karakteriše neuobičajeno visok procenat hospitalizovane dece, od kojih neka imaju teške kliničke simptome kao što je krvava dijareja - saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Zdravstvena agencija EU saopštila je da istražuje, zajedno sa Evropskom agencijom za bezbednost hrane, 134 potvrđena ili verovatna slučaja salmonele.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike