Šta je bakterija Legionela kojom su zaražene bebe u Aranđelovcu?

10.03.2022

10:04

0

Najčešći simptomi bolesti su povišena temperatura, groznica, glavobolja i bolovi u mišićima

Šta je bakterija Legionela kojom su zaražene bebe  u Aranđelovcu?
bakterija legionela profimedia-0101637749 - Copyright Profimedia

Legionarska bolest je težak oblik zapaljenja pluća koju kod ljudi može da izazove bakterija iz roda "legionela" (Legionella pneumophila)

Najčešći simptomi bolesti su povišena temperatura, groznica, glavobolja i bolovi u mišićima a počinju dva do deset dana nakon izloženosti.

Sledi suvi kašalj i problemi sa disanjem koji mogu da se razviju i u tešku upalu pluća.

Često se javlja i proliv ili povraćanje, a kod polovine oboljelih zbunjenost ili delirijum. Većini bolesnika potrebno je bolničko lečenje odgovarajućim antibioticima.

Zanimljivo je što smeštajni objekat gde je zaražena osoba ne mora biti izvor infekcije, ali ako je više takvih osoba onda je i verovatnoća zaraze mnogo veća!

Profimedia
 

Legionarska bolest se prenosi udisanjem mikroskopskih kapljica vode (aerosola) koje sadrže bakterije iz roda Legionella. Ove bakterije žive u stajaćoj vodi i razmnožavaju se pri temperaturi od 20 do 50 stepeni celzijusa. Aerosoli u kojima su prisutne legionele mogu nastati i pri puštanju vode iz slavine ili tuša, stvaranju mehurića u vodi u hidromasažnim bazenima ili putem nekih klimatizacionih sistema.

Bakterija Legionella pneumophila prvi put je otkrivena 1976. godine nakon što je u jednom hotelu u Filadelfiji među američkim legionarima izbila epidemija upale pluća. Tada je obolelo više od 200 osoba, a znatan broj je preminuo. Danas u SAD i Kanadi od legionarske bolesti svake godine oboli oko 18.000 osoba dok je u zemljama Evropske unije do sada prijavljeno 600 epidemija.

Prirodna boravišta legionele su reke, jezera, potoci i tople, zagađene vode

Ipak, u našoj zemlji ova bolest ostaje često neprepoznata i nalazi se u grupi atipičnih pneumonija bez dokaza uzročnika. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike