Povučena određena serija kinder jaja iz prodaje: Ne jedite ih i nemojte ih davati deci, mogu izazvati salmonelu

04.04.2022

13:25

0

Internacionalni proizvođač slatkiša "Ferero" povlači neke serije čokoladnih jaja "kinder suprajs" u Velikoj Britaniji zbog slučajeva infekcija salmonelom

Povučena određena serija kinder jaja iz prodaje: Ne jedite ih i nemojte ih davati deci, mogu izazvati salmonelu
profimedia-0417880071 - Copyright Profimedia

Internacionalni proizvođač slatkiša Ferero povlači neke serije čokoladnih jaja "kinder suprajs" u Velikoj Britaniji zbog slučajeva infekcija salmonelom koje su usledile nakon konzumiranja ovog proizvoda, saopštila je Agencija za sigurnost hrane (FSA).

- Postoje naznake da su ovi proizvodi povezani sa izbijanjem salmonele. Neki od zaraženih su mala deca - navela je FSA u saopštenju.

Istrage koje su vodili Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA), javno zdravlje Škotske, javno zdravlje Velsa i Agencija za javno zdravlje Severne Irske otkrile su da postoji veza između prijavljenih slučajeva trovanja salmonelom širom Britanije i "kinder jaja", piše "Gardijan".

U pitanju su čokoladna jaja od 20 grama koja su imala rok upotrebe između 11. jula i 7. oktobra 2022. godine.

 

 

Kao meru predostrožnosti, "Ferero" je povukao proizvode, a ljudima se savetuje da ih ne jedu. FSA je saopštila da su sva jaja proizvedena u istoj fabrici. Smatra se da to neće uticati na druge "Fererove" proizvode.

Šta je salmonela?

Simptomi salmonele uključuju dijareju, grčeve u stomaku, mučninu, povraćanje i groznicu. Iako većina slučajeva ima simptome nekoliko dana, postoji opasnost od pogoršavanja stanja, posebno kod mladih i onih sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Tina Poter, šefica FSA, rekla je da pozdravlja pristup predostrožnosti koji je preduzeo "Ferero".

- Savetujemo potrošačima da ne jedu nijedan od proizvoda navedenih u upozorenju FSA. Zaista je važno da potrošači poštuju ovaj savet kako bi izbegli rizik od trovanja salmonelom. Znamo da su ovi proizvodi popularni među malom decom, posebno za vreme Uskrsa, pa bismo apelovali na roditelje da provere da li su to neki od proizvoda koje imaju kod kuće - rekla je Poterova.

Profimedia
 

Takođe, dr Lesli Larkin iz UKHSA je rekla da svako ko misli da ima simptome salmonele treba da kontaktira s lekarom opšte prakse.

- Salmonela se može prenositi sa osobe na osobu, tako da svako ko je zaražen treba da vodi računa o higijeni, da temeljno pere ruku i izbegavanje kontakt sa tuđom hranom - rekla je Larkinova.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike