Na jugu Srbije prvi put izvedena operacija koja je hit među buckastima: Pacijentkinja istog dana stala na noge, i to sa osmehom (FOTO/VIDEO)

26.03.2022

07:30

0

Autor: Maja Kostić

"Pacijentima koji imaju indeks mase preko 35 ili 40 na raspolaganju je jedna jedina opcija, a to je hirurgija"

Na jugu Srbije prvi put izvedena operacija koja je hit među buckastima: Pacijentkinja istog dana stala na noge, i to sa osmehom (FOTO/VIDEO)
Hirurg tokom operacije - Copyright Profimedia

Na jugu Srbije je uz pomoć stručnjaka iz Beograda po prvi put urađena procedura skraćenja želuca kod gojaznih pacijenata. U Kliničkom centru u Nišu istakli su da postoji veliko interesovanje pacijenata za ovu proceduru.

Rukovodilac Centra za minimalno invazivnu hirurgiju u Nišu dr Bojan Jovanović kazao je da je ovo veliki dan za Niš i da je znanje koje su dobili od kolega iz Beograda samo početak jedne uspešne saradnje.

- Imamo puno onih koji su se prijavili za ovu proceduru, tako da ćemo se potruditi da u predstojećem periodu svi oni koji žele da dobiju adekvatan hirurški odgovor kada je u pitanju gojaznost to i dobiju - rekao je dr Jovanović.

Kako je dodao, priprema za operaciju je vrlo “kompleksna” i traje mesec dana, a sam postoperativni tok je “delikatan”, ali laparoskopska metoda omugućava da pacijenti brže “stanu na noge”.

- Prva pacijentkinja je operisana i probudila se sa osmehom. Dobro je, očekujemo da za par dana bude kod kuće - rekao je dr Jovanović.

24sedam/Maja Kostić
Hirurzi koji su izvršili operaciju

 

Lider u oblasti minimalno invazivne hirurgije i ekspert u oblasti hirurgije gornjeg digestivnog trakta i hirurgije gojaznosti dr Miloš Bjelović rekao je da je hirurgija jedina opcija pacijentima koji imaju indeks mase preko 35 ili 40.

- Hirurgija je najefikasnija metoda u lečenju gojaznosti, i to teške gojaznosti. Gojaznost može da se leči dijetetskim proceduramo, ali znamo kakav je efekat toga. Lekovi, takođe, imaju ograničeni efekat na lečenje gojaznosti. Na raspolaganju su nam i neke endoskopske procedure, među njima gastrični balon i slične procedure gde je efekat slab, a i izadata su upozorenja da to nije najbezbedniji način. Pacijentima koji imaju indeks mase preko 35 ili 40 na raspolaganju je jedna jedina opcija, a to je hirurgija - istakao je dr Bjelović.

24sedam/Maja Kostić
Operisana pacijentkinja 

 

Kako je dodao, osamdesetih godina prošlog veka otkriveno je da manje od pet odsto pacijenata sa indeksom telesne mase preko 40 može da spusti i zadrži telesnu masu na odgovarajućem nivou, što je dovelo do sve većeg značaja hirurgije u rešavanju ovog problema. 

- Trajanje operacije zavisi od toga kako se radi tehnički, ali i mnogi drugi faktori utiču na to. Hirurzima je najmanje važno koliko traje operacija, bitno je da je pacijent dobro i da bude zadovoljan. Rizik za život je kod jednog na hiljadu pacijenata, dakle 0,1 odsto - rekao je dr Bjelović

Hirurg Dragan Gunić rekao je da je cilj njihovog dolaska iz Beograda da se u Nišu osposobi tim koji će samostalno obavljati ove intervencije, što će mnogo značiti građanima juga Srbije.

- Svaka operacija sa sobom nosi rizike, ali mi imamo dugogodišnje iskustvo i ne smatramo ovu operaciju teškom, naša iskustva su pozitivna - rekao je dr Gunić.

Direktor UKC Niš dr Zoran Perišić rekao je da je velika čast imati priliku da učiš od najboljih.
- Ono što sam obećao je ovo što se sada dešava u UKC u Nišu, da usvajajući nove metode pružamo još kvalitetniju uslugu našim pacijentima - rekao je dr Perišić.

On je dodao da će broj pacijenata zavisiti od zainteresovanosti građana da ovom metodom reše problem gojaznosti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike