Mladić je odbrojavao poslednje sate života, iscrpljene su bile sve metode lečenja: Onda su lekari učinili nemoguće i spasili ga

05.10.2021

11:06

0

Autor: P. Š.

Dušan je dobio veštačko srce i jedan je od približno 2.000 pacijenta u svetu koji imaju tu vrstu pomoći, da se život kvalitetno održi i da se sačeka transplantacija

Mladić je odbrojavao poslednje sate života, iscrpljene su bile sve metode lečenja: Onda su lekari učinili nemoguće i spasili ga
Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Odbrojavao je poslednje sate života i samo zahvaljujući lekarima Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Dušan Ristić (29) iz Leskovca je među nama. Uspešno mu je ugrađeno veštačko srce i on ponovo može da govori i hoda. I da sačeka transplantaciju.

U timu koji je operisao mladića bili su prof. dr Milovan Bojić, direktor instituta, dr Saša Borović, upravnik Centra za lečenje srčane slabosti na institutu, dr Dragana Košević, dr Mladen Boričić, anesteziolozi dr Dragana Unić Stojanović i dr Siniša Jagodić, piše "Kurir".

Dr Bojić je rekao da je Dušan došao na institut na samom kraju, iscrpljenih svih metoda lečenja, da bi tim lekara pokušao ono nemoguće.

- Kako bi trajno rešio zdravstveni problem i bio kandidat za srčanu transplantaciju, jedini način je bila ugradnja totalnog veštačkog srca, i to u fazi kad su ostali organi počeli da popuštaju. Zahvalnost dugujemo Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja i prof. dr Sanji Škodrić, ona je odobrila intervenciju, koja je urađena velemajstorski. Uspeli smo da prođemo i komplikovani postooperativni tok s najmanjim mogućim komplikacijama jer smo mnogo toga naučili od prve uspešno ugrađene transplantacije totalnog veštačkog srca, pacijentu Zoranu Milićeviću 9. decembra 2017. godine - naveo je Bojić.

Dr Saša Borović kaže da su pacijenti kao što je Dušan najkompleksniji i da im se pruža najkvalitetnije lečenje, koje je najsavremenije u razmerama svetske medicine.

- Dušan je dobio veštačko srce i jedan je od približno 2.000 pacijenta u svetu koji imaju tu vrstu pomoći, da se život kvalitetno održi i da se sačeka transplantacija. Malo je centara na svetu koji ovo rade jer je hirurška procedura izuzetno izazovna, a nakon ugradnje organizam mora da se spoji i upari s novim srcem, koje menja prirodno srce. Sinhronizacija organizma s veštačkim srcem je ogroman izazov za kliničare i mi smo timski dorasli tom izazovu. Ubeđen sam da će Dušan za mesec dana navijati na stadionu za Zvezdu - rekao je Borović.

Takođe, svoju sreću zbog Dušana nije krila ni dr Dragana Košević, koja je uspela da pomogne mladim ljudima da prebrode do vremena kad će dobiti srce.

- Radi se o pacijentima koji su suočeni s krajem života, a vrlo su mladi. Imamo način da pomognemo i da se premosti taj put čekanja, da kvalitetno dožive srčanu transplantaciju. Dušan boluje od svoje 16. godine. Njega su doneli na institut, operacija je trajala pet sati, a sada korača i može da dočeka srce. Tri puta više ljudi umire od srčane slabosti nego od malignih oboljenja, jer se kod srčanih slabosti čeka - rekla je Dragana Košević.

Pacijent Dušan Ristić istakao je da je zahvalan medicinskom osoblju i lekarima koji su mu spasli život. - Nisam mogao da hodam, priča, jedem, sada se mnogo bolje osećam i jako sam srećan - rekao je on.

- Istorijat presađivanja veštačkog srca dugo traje i do sada nije nađeno adekvatno rešenje osim ovog srca. Ova druga intervencija je senzacionalan događaj za našu medicinu i ohrabruje ljude koji se nalaze u terminalnoj srčanoj insuficijenciji da će i oni dobiti veštačko srce. To je bolest koja je uzela maha u svetu, od nje boluju milioni pacijenata - rekao je dr Miljko Ristić, koordinator za razvoj kardiohirurgije u Srbiji.

Časlav Ristić, Dušanov otac, kaže da nema srećnijeg čoveka od njega i njegove supruge jer Dušana gledaju živog i zdravog. - Zahvaljujem se ovim divnim ljudima, koje u šali nazivam čarobnjacima i čudotvorcima, koji prave čuda ovde na institutu - rekao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike