Terali je u kuhinju, ali ona više voli čekić! Andrea je jedina žena kovač u Srbiji

16.03.2022

19:00

0

Andrea Lukači Pap je odrastala pored tate kovača i odlučila da to bude i njen životni poziv

Terali je u kuhinju, ali ona više voli čekić! Andrea je jedina žena kovač u Srbiji
Andrea Lukači Pap foto nenad vujanovic (7) - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Ova dama se rodila u Petrovaradinskoj tvrđavi, kao princeza. Zapravo, njen tata je dobio prostoriju u jednom lagumu Petrovaradinske tvrđave za svoju radionicu, ali se tu oženio i dobio dve ćerke. Kasnije su kupili stan u gradu, a kovačka radionica je i dalje u Petrovaradinu. Samo što sad Andrea polako preuzima vođstvo.

Mnogi se iznenade kad dođu jer očekuju da vide muškarca, a dočeka ih Andrea.

- Kad me vide ovde u radnom odelu, sa rukavicama, kako zajedno sa radnicima čistim ograde, farbam i tako dalje, bude im neobično. Mnogo puta hoće nešto da kažu, ali bi mene da zaobiđu, pa onda razgovaraju sa nekim od radnika - kaže Andrea za emisiju “24sedam sa Marom”.

Andrein otac je radio u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, pa i ona uz njega ima bogato iskustvo u održavanju i stvaranju predmeta za katedrale, crkve, sinagoge... Čak je i sat na Petrovaradinskoj tvrđavi njena odgovornost.

Međutim, ponekad na lokacijama na kojima radi, muški radnici nisu oduševljeni prisustvom ženske osobe i ponašaju se neprimereno. 

- Radili smo na jednom objektu u centru na Trgu mladenaca. Tada je tata bio zauzet nekim drugim poslom, pa smo radili mama i ja sa par pomoćnika, čistili smo ograde. Tu je bilo i drugih radnika koji su obavljali tesarske radove, zidanje... Jako su negodovali što smo mi kao žene tu na skeli, čak su dobacivali da nam tu nije mesto, da nam je mesto u kuhinji, da idemo kući da kuvamo... Baš su bili bezobrazni i neprijatni. U toku dana smo lepo očistili te ograde, čak smo ih i ofarbali, a kad smo sutradan došli sve je bilo ispolivano malterom. To je značilo da sve iz početka moramo da čistimo i da prefarbamo - ispričala je voditeljki Mariji Atanasković.

Kako je rešila ovu neprijatnu situaciju, da li su teži kupci ili čekići, i može li udaranje da bude antistres terapija, saznaćete ako pogledate novu epizodu “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike