Dr Bogdan Crnokrak: Kovid pogađa sve organe, u porastu venske tromboze!

19.02.2022

21:43

0

Polako se smanjuje i broj pacijenata u Kliničko bolničkom centru "Bežanijska kosa"

Dr Bogdan Crnokrak: Kovid pogađa sve organe, u porastu venske tromboze!
austrija - Copyright Profimedia

Doktor Bogdan Crnokrak, pomoćnik direktora za medicinska pitanja KBC "Bežanijska kosa", ponavlja da je kovid sistemska bolest koja pogađa sve organe. Navodi da su to najčešće kardiovaskularni problemi, a pacijenti se javljaju i endokrinolozima, gastroenterolozima, pulmolozima. Objašnjava da najbolje prođu pacijenti koji su već preležali kovid i koji su vakcinisani.

- Oni koji nisu preležali kovid i koji nisu vakcinisani, mogu u ovom najnovijem talasu razviti ozbiljne komplikacije i ozbiljne forme bolesti - ističe Crnokrak.

Polako se smanjuje i broj pacijenata u Kliničko bolničkom centru "Bežanijska kosa". Pre tri nedelje bolnica je bila puna, a danas imaju 10 odsto slobodnih mesta. Smanjuje se i broj pregleda u njihovoj prijemno trijažnoj ambulati. 

Dr Bogdan Crnokrak, pomoćnik direktora za medicinska pitanja KBC "Bežanijska kosa", kaže za RTS da se u toj bolnici nalazi 217 pacijenata, od kojih je 26 u jedinicama Intezivnog lečenja.

- Što se tiče samih pacijenata i pritiska na samu bolnicu, pritisak na našu prijemno-trijažnu ambulantu je znatno manji u odnosu na pre dve nedelje. Naime, pre dve nedelje u proseku se u našoj prijemno-trijažnoj amblanti pregledalo oko 270 pacijenata, sada oko i malo iznad 150 pacijenata - navodi Crnokrak.

Govoreći o starosnoj strukturi pacijenata navodi da je u odnosu na novembar prošle godine sada prosečna starost pacijenata deset godina veća.

- U novembru je u proseku starost pacijenata bila oko 62 godine, a sada 71 godinu. To su uglavnom hronični pacijenti sa pratećim bolestima - gost Dnevnika 2.

Ističe da kovid sistemska bolest koja pogađa sve organe, da nema organa niti organskog sistema koji nije zahvaćen kovidom - na koji kovid ne može da utiče.

- Najčešće su kardiovaskularni problemi, pacijenti se javljaju kardolozima, endokrinolozima, gastroenterolozima, pulmolozima. Uočava se dosta loša regulaciju pritiska, poremećaj ritma, regulacije glikemije. Zatim su tu gastroenterološke tegobe, bolovi u stomaku, dijareje - objašnjava Crnokrak sa kojim se problemima pacijenti javljaju lekarima.

Ko je podložan trombozama 

Na pitanje da li su tromboze češće kod delte ili omikrona, navodi da se u odnosu na pre godinu dana broj tromboza u arterijama drastično smanjio.

- I kod omikrona i kod delte je stanje vrlo slično - arterijskih tromboza ima značajno manje za razliku od venskih tromboza kod kojih smo primetili da su u porastu. Znači, značajno je veći porast venskih tromboza sa svim posledicama - navodi gost Dnevnika 2.

Ugroženi su, dodaje Crnokrak, stariji pacijenti i oni koji inače imaju rizik od tromboze - pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti i nepokretni pacijenti.

Ko se najbrže oporavlja od kovida 

Govoreći o vremenu potrebnom za oporavak organizma nakon kovida objašnjava da ono varira od pacijenta do pacijenta.

- Kod različitih pacijenata oporavak različito traje.  Najbolje prođu pacijenti koji su već preležali kovid, koji su vakcinisani, oni zaista prolaze dobro za razliku od pacijenata koji nisu vakcinisani i koji nisu preležali kovid oni mogu u ovom najnovijem talasu razviti ozbiljne komplikacije i ozbiljnu formu bolesti - zaključio je Crnokrak.

Od početka godine u Kliničko bolničkom centru "Bežanijska kosa" pregledano je oko 12.000 pacijenata.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike