Dr Slađana Mihajlović o uticaju omikrona na trudnice: Klinička slika znatno promenjena

26.02.2022

12:36

0

Trudnice se testiraju samo na ulazu

Dr Slađana Mihajlović o uticaju omikrona na trudnice: Klinička slika znatno promenjena
tzt - Copyright RTS/Slika ekrana

Epidemijska situacija mirnija. Koliko su u ovom petom talasu bile pogođene trudnice i koliko je kovid 19 uticao na reproduktivno zdravlje, za RTS govori doktorka Slađana Mihajlović.

Doktorka Slađana Mihajlović, načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra "Doktor Dragiša Mišović", rekla je za RTS da je klinička slika trudnica, koje su obolele od kovida u ovom talasu znatno bolja nego prošlog leta. 

Sada je iz dana u dan sve bolja situacija, smanjuje se broj prijema. Trenutno je na odeljenju samo jedna trudnica koja se juče porodila, rekla je doktorka Mihajlović.

Trudnice se testiraju samo na ulazu, onda zbrinjavaju u kovid porodilištu i na kovid odeljenju. 

Inače, KBC "Dr Drgiša Mišović" je peti put u kovid režimu, a zbrinjavaju i odrasle i decu.  

RTS/Slika ekrana
 

Od početka godine u toj bolnici je rođeno 615 beba, rekla je doktorka Mihajlović i izrazila nadu da će se taj trend nastaviti.

"Nadam se da će se nastaviti sa rekordnim brojem kada je bilo 4.000 porođaja, od kojih 170 kovid porođaja", rekla je doktorka.

Istakla je da je cela ekipa ginekologa, medicinskih sestara, anesteziologa, pedijatara dala svoj maksimum, jer je, kako je istakla, 4.000 porođaja na 24 akušerska kreveta rekord.

Ona je navela da je Ministarstvo zdravlja prepoznalo KBC " Dr Dragiša Mišović", posebno ginekologiju, kao ozbiljan centar i da se u njega dosta uložolo.

RTS/Slika ekrana
 

Najavila je otvaranje još jedne sale za otvorene laparoskopske operacije.

"Otvaramo salu sa celom opremom laparoskopskog stubahisteroskposkog, tako da možemo da zbrinemo te pacijentikinje, jer je poslednje tri godine bilo manje preventivnih pregleda", rekla je doktorka.

Pozvala je pacijentkinje da idu na preventivne preglede i dođu u KBC "Dr Dragiša Mišović", ukoliko su im je potrebne nega i terapija.  

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike