Sveštenik SPC za 24sedam: Rusi smatraju da bi u Donbasu prošli kao Srbi u Krajini! Za njih je ovo kraj rata u Ukrajini, a ne početak!

01.03.2022

21:00

0

"Ruski narod ne likuje zbog napada, ali veliki broj njih smatra da nije moglo više da se čeka", kaže sveštenik Jeftić

Sveštenik SPC za 24sedam: Rusi smatraju da bi u Donbasu prošli kao Srbi u Krajini! Za njih je ovo kraj rata u Ukrajini, a ne početak!
Printscreen Youtube Tv Hram

Ruski narod nije uplašen zbog dešavanja u Ukrajini, a i dalje su bolećivi prema Ukrajincima, uprkos propagandi koja je vođena protiv Rusa, kaže za 24sedam sveštenik SPC Marko Jeftić.

- Ta priča u Donbasu traje od 2014. godine. Veliki broj mojih ruskih prijatelja bio je uključen u pomoć Donbasu gde je ubijeno oko 10.000 ljudi. Običan narod u Rusiji možda nije očekivao da se ovako zakuva, ali nije iznenađen vojnom akcijom - objašnjava Jeftić.

On kaže da masakri koji su činjeni nad Rusima i stanovništvom koje govori ruski u Donbasu bole ruski narod. Ipak, oni ne mrze Ukrajince.

- Koliko god propaganda u Ukrajini bila protiv Rusa proteklih godina, ruski narod je bolećiv prema Ukrajincima i smatra ih za deo svog bića. Ali veruju da bi Rusi prošli kao Srbi u Krajini, da se sve ovo nastavilo - objašnjava Jeftić.

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda)
 

Sveštenik dodaje da su prethodnih godina Rusima u Donbasu ukinuli jezik, gasili im političke stranke, televizije, sputavali ih da govore na javnom servisu...

- Rusi ne smatraju da su započeli rat, već da ga završavaju - objašnjava Jeftić.

On kaže da je među ljudima koje poznaje raspoloženje bilo takvo da su zločini nad Rusima prethodnih godina prevršili svaku meru. Uprkos sukobima, dodaje da običan narod nije uplašen.

- Oni su dosta izdržljiv narod i imaju jaku istorijsku svest o preživljavanju. Plašilo ih je ono što se dešavalo na istoku Ukrajine, gde su im upadali u crkve, a u Odesi je spaljeno 80 ljudi u jednoj zgradi. I to niko nije osudio na Zapadu. Krim je bio odsečen i nisu imali vodu, iako su hteli da je plaćaju Ukrajincima - priča sveštenik ono što je slušao od svojih prijatelja.

Dodaje da se običan narod nada da će se, ipak, svo ovo brzo završiti.

- Ne mislim da Rusi niti rusko rukovodstvo imaju ideju da osvoje Ukrajinu. Svi se nadaju skorom kraju sukoba - objasnio je sveštenik Jeftić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti