"Umesto 'Vozite pažljivo' pisaće da je jedno dete nestalo": Otkrivamo šta je sistem "Amber alert" koji će se primenjivati i u Srbiji

28.02.2022

07:30

0

Srbija je potpisala sporazum sa "Amber alert" sistemom koji se najčešće primenjuje u slučaju kidnapovanja dece

"Umesto 'Vozite pažljivo' pisaće da je jedno dete nestalo": Otkrivamo šta je sistem "Amber alert" koji će se primenjivati i u Srbiji
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

U Srbiji se godišnje prijavi između 1.300 i 1.500 nestale dece. Neka od njih pobegnu od kuće, nekad je u pitanju porodična otmica, a u najgorim slučajevima dete bude oteto i nikad ne bude pronađeno.

Zato je Srbija potpisala sporazum sa "Amber alertom" koji predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.

Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu objasnio je kako ovaj sistem funkcioniše u inostranstvu.

- U Americi postoji od 2004. godine, a sada i veliki broj država u Evropi funkcioniše na isti način. Sistem se pokazao veoma uspešan, jer je 90 odsto nestale dece vraćeno kući. Kada se pokrene sistem, sve televizije na teritoriji Srbije bi imale obavezu da prekinu program, da objave nestanak deteta i sve informacije koje im policija dostavi. Isto važi i za radio-stanice. Moraju da emituju da je određeno dete nestalo i da objave sve relevantne informacije - od toga gde je nestalo, kako je bilo obučeno, gde je poslednji put viđeno. Zatim na bankomatima kada se podiže novac, videli biste fotografiju nestalog deteta - objašnjava Jurić.

Takođe, u tržnim centrima bi se na LED ekranima pojavile informacija, kao i na benzinskim pumpama. 

Pixabay
 

- Mobilni operateri će slati poruke o nestalom detetu. Na auto-putu bi umesto "Vozite pažljivo" pisalo da je nestalo jedno dete. Čitava država se uključuje u potragu za detetom, što se pokazalo vrlo efikasno - rekao je on.

Prilikom pokretanja sistema "Amber alert" postoje određeni kriterijumi, a obučeni ljudi iz policije bi procenjivali da li je dete u opasnosti. Kako kaže Jurić, u zemljama Evrope u kojima postoji ovaj sistem, on se pokrene dva-tri puta godišnje.

- Prema statistici, kod nas se otmice dece dešavaju dva-tri puta godišnje. Ne može za svakim detetom da se pokrene ista potraga. Postoje slučajevi kada deca zbog porodičnih problema odlaze od kuće. To se dešava i u domovima, gde deca i po pet-šest puta beže od kuće. Za decom koja po dva puta mesečno pobegnu iz hraniteljske porodice neće se pokretati takav sistem. Zato su kriterijumi mnogo bitni - objašnjava on za 24sedam.

Igor Jurić kaže i da policija mora da bude sigurna da je detetu život ugrožen.

- U nekim zemljama dete mora da je mlađe od određenog broja godina. Negde je to 13 godina, a u nekima 15. Ako je dete žrtva porodične otmice, ako je jedan od roditelja ostavio oproštajnu poruku i slično, tada se pokreće sistem. Zatim, ako je dete nestalo a potreban mu je neki medikament da bi moglo da živi. Moraju da se ispune određeni kriterijumi, s obzirom na to da se godišnje u Srbiji prijavi nestanak između 1.300 i 1.500 dece. Kad bi se on pokretao svaki dan po tri-četiri puta, izgubio bi na značaju - naglašava on.

Najčešći kriterijumi za započinjanje potrage

Na portalu "Ambert alerta Srbija" piše da svaka država ima slobodu da uvede svoje kriterijume u odnosu na potrebe koje proizilaze iz sopstvene prakse. Ovo su najčešći kriterijumi država u Evropi:

- Potraga se vrši za maloletnom osobom (osobom mlađom od 18 godina);
- Postoji potvrda od strane policije da objava alarma neće ugroziti život deteta;
- Postoji sumnja da otmičar ima nameru da povredi dete;
- Dostupnost osnovnih informacija (npr. kako dete izgleda);
- Sumnja da nestanak ima potencijalno ugrožavajuće posledice po život deteta;
- Nepoznate okolnosti nestanka;

Ukoliko je u pitanju dete koje je pobeglo od kuće, mehanizam se ne aktivira, osim u specifičnim okolnostima, i to obično kada dete ima manje od 13 godina, dakle, da dete nije u tinejdžerskom periodu.

Bonus video

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike