Ružić: U predškolskim ustanovama 11.000 novih mesta za decu

25.02.2022

13:58

0

On je dodao da je strateški cilj Ministarstva da se poveća obuhvat dece predškolskim vaspitanjem

Ružić: U predškolskim ustanovama 11.000 novih mesta za decu
Copyright Foto: Pixabay (Ilustracija)

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je danas, prilikom obilaska tri lokalne samouprave na jugu Srbije, da Ministarstvo intenzivno radi na povećanju kapaciteta u predškolskim ustanovama širom Srbije.


- Uz podršku Svetske banke, kroz Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, gradimo i dograđujemo vrtiće u 35 lokalnih samouprava i na taj način obezbeđujemo 11.000 novih mesta za smeštaj mališana - rekao je Ružić.

On je dodao da je strateški cilj Ministarstva da se poveća obuhvat dece predškolskim vaspitanjem.

Ministar je rekao da su danas u Vladičinom Hanu i Prokuplju počeli radovi na novim objektima, dok je u selu Pukovcu u opštini Doljevac objekat stare škole, renoviran, dograđen i opremljen i predat deci vaspitačima ovog mesta na upotrebu.

- Naš plan je da brišemo liste čekanja za vrtiće tako što ćemo obezbediti dobre uslove za boravak dece, uz stručan pedagoški nadzor vaspitača, dok se roditelji posvećuju svojim poslovnim obavezama. Želimo da naši vrtići budu okruženje povoljno za fizički, emocionalni i socijalni razvoj - rekao je ministar Ružić.

Čelnici triju loklanih samouprava, koje je danas posetio ministar, istakli su značaj Projekta inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje i podrške koju na ovaj način dobijaju od Republike.

Predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović rekao je da je centralni objekat Predškolske ustanove „Pčelica“ dograđen i da je iz temelja izgrađen još jedan objekat vrtića u sklopu ove ustanove, čime je broj dece sa liste čekanja smanjen sa 138 na 78.

- U narednom periodu ćemo još raditi na ovom polju sve dok svakom detetu vrtić ne postane dostupan i dok svako dete ne dobije jednake uslove za predškolski razvoj - rekao je on i dodao da će investicijom od oko 20 miliona dinara koju finansira Ministarstvo biti obezbeđeno još 40 novih mesta. Rok za završetak radova je sedam meseci.

Predsednik Opštine Doljevac Goran Ljubić rekao je da je zadovoljan što će u dograđenom objekatu PU ,,Lane” u selu Pukovac deca moći da se druže, igraju, uče i srećno odrastaju u adekvatnim uslovima za njihov razvoj.

- Opština Doljevac će nastaviti sa ulaganjima i poboljšanju uslova u vrtiće na svojoj teritoriji. Svim mališanima i roditeljima želim da u sreći i zdravlju koriste taj objekat - rekao je predsednik Opštine Doljevac.

Ministarstvo prosvete je za investiciju rekonstrukcije i dogradnje tog objekta izdvojilo oko 35 miliona dinara, čime je obezbeđeno dodatnih 40 mesta za decu u Pukovcu.

- Cilj nam je da obezbedimo dobre uslove za boravak dece i utičemo na smanjenje lista čekanja za upis u predškolsku ustanovu - rekao je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

On je istakao da je za izgradnju objekta, kojim će se smanjiti lista čekanja upisa dece u vrtić za 160 mesta, Ministarstvo prosvete obezbedilo oko 80 miliona dinara. Predviđeni rok za završetak radova je do kraja 2022. godine.

Izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih objekata sprovodi se u okviru Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji se realizuje uz podršku Svetske banke i unapređuje dostupnost, kvalitet i uslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike