Srbija jedina zemlja u regionu sa ovim sistemom: Amber alert danas zvanično počinje sa radom

25.10.2023

07:15

0

Mediji će, kao ključni faktor, biti najviše uključeni, a zatim mobilni operateri i svi drugi činioci

Srbija jedina zemlja u regionu sa ovim sistemom: Amber alert danas zvanično počinje sa radom
Copyright Prinstcreen/amberalert.rs

Srpski Amber alert od danas zvanično počinje sa radom, izjavio je osnivač fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić u Jutarnjem programu na TV Pink.

- Kada govorimo o pronalascima nestale dece, ključna je brza potraga i da se građani uključe u nju - naglasio je Jurić.

O tome koliko je značajan ovaj sistem znaju samo porodice nestalih i nestale dece, pre svega.

- Kada govorimo o pronalascima nestale dece, ključna je brza potraga i da se građani uključe u potragu. To do sada nije bio slučaj i zbog toga je ovaj sistem veoma značajan. On podrazumeva da će se u samu potragu za nestalom decom, osim policije, koja će nastaviti svoje redovne procedure, kako je i do sada radila, uključiti i šira zajednica - rekao je Jurić.

Printscreen / Youtube / Centar za nestalu i zlostavljanu decu /ATA iMages/Antonio Ahel
 

Kako kaže, mediji će, kao ključni faktor, biti najviše uključeni, a zatim mobilni operateri i svi drugi činioci. Dodaje da se to odnosi i na aerodrom "Nikola Tesla", na "Puteve Srbije", tržne centre, benzinske pumpe...

- Sistem će se graditi iz nekoliko faza, a prva od njih biće pokrenuta sutra na konferenciji "Bezbednost i odgovornost 2023". U ovoj prvoj fazi u sistem će biti uključeni mediji, mobilni operateri, aerodrom, kao i železničke i autobuske stanice koje imaju tehničke mogućnosti za to - kaže Jurić.

- U drugoj fazi uključiće se tržni centri koji će, kada nestane dete, imati obavezu da na svojim LED ekranima u okviru tržnih centara objave informaciju o nestanku, kao i benzinske pumpe. U drugoj fazi uključiće se i društvene mreže - rekao je Jurić.

Tanjug/Sava Radovanović
Igor Jurić

Kako kaže, u prvih osam sati od nestanka objavljivaće se informacije o nestanku, i svi će imati identičan poster, sa fotografijom i osnovim informacijama.

- Imaćete obavezu da objavljujete tu informaciju svakih 30 minuta u prvih osam sati, a zatim i do 24 sata na sat vremena. Mobilni operateri će poslati poruke da je dete nestalo, a na auto-putevima će takođe biti objave - rekao je Jurić.

Kako je istakao, sada već u roku od 12 sati se oko 85 posto dece može pronaći, u roku od tri sata njih više od 58 odsto, a u roku od nekoliko dana oko 99 odsto dece.

Jurić je rekao da sistem zvanično startuje danas i dodao da s ponosom može da kaže da ćemo biti jedina zemlja u regionu koja će imati ovaj sistem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike