Američka kompanija skuplja fotografije Srba sa društvenih mreža: "Takvi analitički podaci se prodaju obaveštajnim službama!"

22.02.2022

06:20

0

"U tom prikupljanju podataka koriste nešto za šta u Srbiji niko nije ni čuo"

Američka kompanija skuplja fotografije Srba sa društvenih mreža: "Takvi analitički podaci se prodaju obaveštajnim službama!"
Copyright Profimedia

Američka kompanija "Clear View" iz Njujorka popunjava svoju bazu podataka fotografijama lica pretražujući izvore kao što su Fejsbuk, Jutjub i drugi sajtovi. Kako se navodi, njihovu tehnologiju već koriste brojne službe za sprovođenje zakona i vladine agencije širom sveta.

U nedavnoj ponudi za investitore, ova kompanija je objavila svoje planove za blisku budućnost koji se čini prilično zastrašujućim za privatnost korisnika širom sveta. Međutim, oni navode da je sve u cilju borbe protiv kriminala i da žele da naprve zbirku od 14 fotografija za svakog od 7 i po milijardi ljudi.

Prema pisanjima medija, "Clear View" je krajem prošle godine već prikupio 10 milijardi fotografija korisnika i mesečno dodaje još 1,5 milijardi u svoju bazu podataka. Od početka 2020. do kraja prošle godine "indeks lica osoba" koje poseduje ova kompanija porastao je s tri na 10 milijardi, a konačni cilj je znatno veći.

Naime, unutar jedne godine žele da prikupe čak 100 milijardi fotografija lica, a uz tako veliku bazu podataka, gotovo svaka osoba na svetu mogla bi se identifikovati, objasnili su svoj konačan cilj.

Ipak, protiv kompanije su podignute tužbe zbog prikupljanja podataka sa tuđih izvora i iskorišćavanje tih slika. Fejsbuk, Gugl, Tviter, Jutjub i druge kompanije zatražile su da pomenuta kompanija prestane da uzima fotografije sa njihovih stranica i da izbriše sav materijal koji su do sada prikupili, ali njihova odbrana na sve te optužbe je prilično jednostavna. S obzirom na to da slike uzimaju s "javnog interneta", pozivaju se na američki Prvi amandman.

Doktor nauka bezbednosti Darko Trifunović za 24sedam objašnjava da ova kompanija ne radi ništa što druge kompanija od kojih prikuplja podatke, a koje je tuže, već uveliko ne rade i da su upavo one te koje naše podatke iskorišćavaju i ograničavaju našu slobodu.

- Jedna od posebnih metoda nauke bezbednosti je metoda predikcija. Da biste mogli da radite predikcije morate da imate masovne data baze na osnovu kojih izvlačite određene podatke. Sve to što videte, Fejsbuk, Tviter, TikTok, iza svih tih masovnih baza ne stoji nikakav dobar interes u smislu da vama neko tek tako za džabe daje da komunicirate sa celim svetom. Iza svake takve baze, na ovaj ili onaj način stoji jedna ili više službi koji prikupljaju analitičke poodatke. Njih ne interesuje pojedinac kao takav, nego preko toga prikupljaju podatke o tome kako čitava nacija reaguje na određene pojave. Oni u tom prikupljanju koriste nešto za šta u Srbiji niko nije ni čuo, a to je hibridni algoritam o čemu je svedočila i insajderka iz Fejsbuka. Ti analitički, hibridni algoritmi se bave vama, čak i ako imate lažni profil. Onaj ko hoće da vas otkrije on će vas otkriti zato što će doći preko IP adrese, dobiće lokacijski podatak i sve zavisi šta vi naučite taj hibridni algoritam da on prikupi sve što treba čim vi otvorite nalog -  objašnjava nam Trifunović.

On naglašava da su fotografije na fejsbuku javne i da je najgore od svega što ih mi sami postavljamo. Kako kaže, sada se samo pojavila neka kompanija koja urušava već postojeće, vladajuće kompanije kao što je Fejsbuk.

Profimedia
 

- Građani i korisnici nisu ni koji način sada više ugroženi i oštećeni nego što je to inače slučaj, Fejsbuk i ostale kompanije svakako imaju sve te mogućnosti koje ova kompanija sprovodi. Zato su se pobunili upravo oni koji stoje iza Fejsbuka, Jutjuba, Tvitera... - objašnjava Darko Trifunović.

On kaže da u Evropi već postoji pobuna, gde se otvoreno bune protiv Fejsbuka, Tvitera, TikToka i drugih kompanija jer sa jedne strane one koriste sve pogodnosti prisutnosti evropskog tržišta, a sa druge strane uzimaju ogromna sredstva od tih pogodnosti a Evropa nema ništa od toga.

- Tu nastaje problem, da neko drugi uzima profit od onga što su oni hteli. To je interesantno, jer kad neko prikuplja podatke o vama vi ne znate da li ćete vi sutra postati neko ko donosi odluke i važna ličnost, a takvi analitički podaci se prodaju obaveštajnim službama kojima je informacija najvažnija. Kad se neko bavi vama na taj način on želi da zna sve o vama, kakave su vaše navike, kakva su vam kretanja, da li bolujete od nečega u cilju da bi mogao da utiče na vas - objašnjava nam Trifunović.

Foto: Printscreen FB Darko Trifunović
 

Iz kompanije "Clear View" naglasili su da je njihov primarni cilj suzbijanje kriminala, ali Trifunović objašnjava da i prema najbanalnijoj tezi možemo da kažemo samo "kakve veze ima podatak o običnim građanima sa suzbijanjem kriminala?".

- Kriminal se suzbija na potpuno drugi način, a ne da jedna privatna firma prikuplja vaše podatke, koje ste sami postavili. U ovom slučaju nema više ograničavanja slobode nego što je to inače slučaj. Međutim, to otvara jedno drugo pitanje a to je zašto Srbija ne vidi sve ovo kao pretnju za sebe i svoje građane i šta treba da se desi da naša država otvori centar za hibridno ratovanje? Taj centar bi štitio i Srbiju kao državu i njene interese, ali i njene građane. Problem je što smo mi otvoreni za to da se sa nama "igra" ko kako hoće - kaže nam Trifunović i zaključuje:  

- Naša država bi mnogo više trebala da se bavi bezbednošću i potrebni su nam novi izazovi. Spoljna bezbednost nije kad vam neko dovede tri tenka na granicu, nego kad neko uđe unutar sistema i skrukturalno ga rasturi i od Srbije napravi podeljeno društvo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike