"Pas opasan kao oružje ili automobil, potrebna je obuka i psa i vlasnika"

09.02.2022

14:17

1

Rutina ubija, i kada pomislite da ste najsigurniji, tada najčešće dolazi do problema svuda, kaže načelnik Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa MUP-a Srbije Nenad Milojević

"Pas opasan kao oružje ili automobil, potrebna je obuka i psa i vlasnika"
profimedia-0579824812 - Copyright Profimedia

Edukacija, odgovorno vlasništvo i odgovorno ponašanje društva su ključ za rešenje problema sve većeg broja napada pasa na ljude, kaže načelnik Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa MUP-a Srbije Nenad Milojević.

Povodom jučerašnjeg incidenta na Zvezdari, kada je vlasnički staford napao slepog čoveka sa psom vodičem, a zatim i ženu, Milojević je za Tanjug rekao da je zakonski definisano da je u tom slučaju odgovoran vlasnik psa, ali da problem neće biti rešen pre nego što se u njega uključi celo društvo.

Milivojević ističe da je edukacija neophodna, počev od dece pa do budućih vlasnika pasa, a da problemi sa psom najčešće dolaze onda kada se njihovi vlasnici opuste.

- Rutina ubija, i kada pomislite da ste najsigurniji, tada najčešće dolazi do problema svuda, kao i u saobraćaju, kada prenebegnete opasnosti. Kada ste sa psom morate sve vreme da ga gledate i vodite računa o njemu - ističe Milojević.

On naglašava da je odgajivač pasa od koga kupujete psa dužan da kupcu govori o toj rasi, da li ima neku manu i o čemu bi trebalo kupac da povede računa.

- Komšiluk treba da vam skrene pažnju ako se ne ponašate odgovorno. Treba da vam kaže - komšija, stavite psa na povodac, ja se bojim pasa. Nneprihvatljivo ponašanje je da vlasnik psa odbije da to učini. Sledeća instanca su kinološka društva, rasni klubovi, sportsko-kinološka društva koja treba da podižu nivo kinološke kulture, zatim veterinar koji treba da vam ukaže da vaš pas nije socijalizovan, veterinarinarska inspekcija koja treba da daje upozorenja, pa komunalna milicija, da bi tek na kraju došli do MUP-a da rešava takve situacije - navodi Milivojević.

Na pitanje da li bi novi vlasnik psa trebalo prvo da prođe neku obuku, Milojević odgovara da mi za sve što je opasno, poput oružja ili automobila, postoji neka vrsta obuke, ali da u našem Zakon ona ne postoji za pse.

Sa druge strane, ispit socijalizovanog psa postoji u Evropi 30 godina.

- Tu stručno liče, najčešće kinološki sudija, procenjuje koliko ste osposobljeni, jer vi odgovarate, i koliko ste osposobili svog psa. Prvi test je teoretski, a zatim se procenjuje kako se pas ponaša na poligonu u kontrolisanim uslovima, a zatim i na ulici. Ako padne bilo koji test, neće biti slobodan, već će morati da boravi u strogo kontrolisanim uslovima, a u šetnje da ide na kratkom povocu i sa korpom - navodi Milivojević.

Policajac Boban Martinović koji je uhvatio staforda kaže da je da sve počelo od trenutka kada su dobili prijavu da je jedan pas napao slepog čoveka i njegovog psa u ulici Stanislava Sremčevića.

- Došli smo na lice mesta i zatekli psa rase haski koji je bio krvav i uplašsen. Reč je o dresiranom psu vodiču za osobe sa posebnim potrebama. Njegov vlasnik već je pozvao veterinara, a mi smo dobili informaciju da je isti pas napao neku gospođu i ugrizao je za ruku - priča Martinović.

On dalje navodi da su pronašli napadnutu ženu, a prisutni su ih obavestili da je pas otrčao u ulicu Despota Olivera, gde su ga našli ispod automobila. U pomoć su im stigla još dvojica kolega i bili su na bezbednoj distanci.

- U jednom trenutku pos je potrčao prema parku u kojem je bilo mnogo dece, a ja sam ga uhvatio za ogrlicu i oborio na zemlju. Režalo je izvesno vreme, a zatim se smirilo. Za petnaestak minuta stigla je i ekipa Veterine Beograd - navodi Martinović.

Ističe da nije bilo lako, jer je u pitanju staford težak 40 do 50 kilograma.

Kako ističe Martinović, Veterina Beograd utvrdila je da staford ima čip i oni će naći vlasnika. Za njega, nema sumnje ko je odgovoran.

- Odgovoran je vlasnik staforda. To je pas koga svi smatraju agresivnim, on je trebao da ima korpu i da ga drži na povocu. Pretpostavljam da će stvar preuzeti Tužilaštvo - zaključuje hrabri policajac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike