„Rio Tinto“ ne odustaje: Vađenje jadarita počinje 2022. godine

04.03.2021

12:15 >> 08:25

0

Izgradnja kontroverznog rudnika jadarita u Srbiji bi trebalo da počne početkom 2022. godine i da se završi 2026.

„Rio Tinto“ ne odustaje: Vađenje jadarita počinje 2022. godine
Copyright Tanjug/Srbija Zidjin Coper/Gorica Tončev Vasilić

Kompanija „Rio Sava eksplorejšen“ do sada je u projekat „Jadar“ uložila 250 miliona dolara, a za ovu godinu je opredeljeno još 200 miliona dolara, rečeno je na današnjoj prezentaciji ovog projekta, oko koga se u javnosti podiglo dosta prašine.

Kako je naglasila Vesna Prodanović, generalna direktorka ove kompanije, koja je zapravo lokalna kompanija „Rio Tinta“, projekat „Jadar“ podrazumeva pre svega izgradnju rudnika, i to podzemnog, pa će se eksploatacija mnogo razlikovati od površinskih iskopavanja, a ta razlika se odnosi i na uticaj na životnu sredinu.

– „Jadar“ je mnogo više od rudarskog projekta. On je i industrijski koncept, što se vidi i iz sastava ukupne investicije, gde će od milijardu i po evra, 30 odsto činiti rudarski deo, a dve trećine će otići za industrijsko postrojenje koje je nadzemno – objasnila je Vesna Prodanović.

Plan je da „Jadar“ proizvodi litijum-karbonat, pogodan za proizvodnju litijumskih baterija koje se koriste za pogon električnih automobila. Prodanović kaže da je “Rio Tinto” samo proizvođač rudnog materijala, ali se ne bavi proizvodnjom baterija.

– Mi sarađujemo sa firmama u svetu koje mogu da budu potencijalni kupci našeg litijum-karbonata, ali interes Srbije jeste da ovde dovede i proizvođača električnih baterija – rekla je Prodanović.

Zakoni o rudarstvu i eksproprijaciji pred Ustavnim sudom

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) su zbog sumnje da zakoni o eksproprijaciji i rudarstvu omogućavaju da se neograničeno proglašava javni interes za bilo koje rudaranje u Srbiji i tako ugrožavaju prava građana podneli inicijative Ustavnom sudu o preispitivanju njihovih odredbi. Predstavnici ovih organizacija i advokati danas su na konferenciji za medije istakli da smatraju da su odredbe zakona kojima se radi interesa rudarskih kompanije omogućava praktično neograničena eksproprijacija imovine građana ukinule ustavno pravo građanima na neometano korišćenje imovine.

Rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima i projektna odobrenja u „Rio Sava“, Nikola Šunjić je naveo da bi do kraja godine trebalo da se završi kupovina zemljišta, izrada tehničke dokumentacije kao i da se završi i odbrani studija o proceni uticaja na zaštitu žuvitne sredine.Tek onda bi, rekao je on, moglo da se počne sa izgradnjom, planiranom za početak sledeće godine.

Šunjić je naveo i podatak da rezerve litijuma iznose nešto više od 158 miliona tona. Rudnik bi, kako je danas rečeno, trebalo da radi oko 50 godina.

Njegova izgradnja bi trebalo da počne početkom 2022. godine i da se završi 2026.

Jadarit, koji su otkrili geolozi Rio Tinto 2004. godine u blizini grada Loznice u zapadnoj Srbiji, mogao bi da proizvede približno 55.000 tona litijum-karbonata baterijske klase. Krajem jula 2020. godine projekat je prešao u studiju izvodljivosti, sa ulaganjem od gotovo 200 miliona dolara u opseg koji uključuje detaljan inženjering, otkup zemljišta, radnu snagu i pripremu za izgradnju, dozvole i rani razvoj infrastrukture, što se očekuje da bude dovršeno krajem 2021, naveo je “Riuo Tinto” ranije.

Ekolozi i građani protiv

Brojni ekološki aktivisti protive se ovom projektu, navodeći da može biti katastrofalan štetan za životnu sredinu u regionu Krupnja, Loznice i Valjeva, a građani su organizovali nekoliko protesta.

– Toksični koktel hemikalija koji se koristi za izvlačenje litijuma iz zemlje takođe je sposoban da se infiltrira u obližnje reke, potoke i snabdevanje vodom. Za potrebe rudnika je potrebno crpeti velike količine vode zbog čega bi tokom leta moglo da dođe do suše a tokom kišnih perioda do poplava – rekao je za list „Danas“ Miroslav Mijatović, predsednik Podrinjskog antikorupcijskog tima.

Pročitajte još:

Marija Alimpić iz udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” rekla je za „Balkan grin enerdži njuz“ da su meštani ovog kraja uplašeni, ali i ljuti.

– Ljudi su zastrašeni. U blizini njihovih kuća odnosno na njihovim imanjima biće deponija jalovine iz rudnika i preprade, a pojavile su se informacije da će im zemlja biti oduzeta ako ne pristanu da je prodaju. Na celom istražnom prostoru od oko 500 hektara nalaze se podzemna jezera pitke vode, koja će u slučaju eksploatacije biti isušena ili kontaminirana. Kao posledicu istražnih radova meštani vide i to što od 2018. voda iz crkvenog izvora u selu Donje Nedeljice, na par metara od Crkve Svetog Georgija, nije za piće. Sve to unosi nespokoj u ljude”, istakla je Alimpić prilikom protesta u novembru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike