U kriznoj 2020. najviše se tražili čistači, prodavci, elektrozavarivači, ali i inženjeri i pravnici

03.03.2021

07:54

0

Autor: Jovana Vrećo

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje za 24sedam kažu da je trenutno na njihovom sajtu oglašeno 860 radnih mesta

Foto: Pixabay/24sedam

Čistači prostorija, šivači tekstila, komunalni higijeničari, prodavci, elektrozavarivači, doktori medicine, ali i pravnici, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), neka su od najtraženijih zanimanja za kojima su poslodavci iskazali najveće potrebe tokom 2020. godine.

Dnevno 25 prijava za posao

Na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je oglašeno 860 radnih mesta. Takođe, Nacionalna služba za zapošljavanje posreduje po zahtevima poslodavaca, koji dostave obrazac prijave potrebe za zapošljavanjem, u cilju obezbeđivanja potrebnih kadrova, i koje realizuju nadležne filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Kada je reč o prijavama potreba za zapošljavanjem, na dnevnom nivo poslodavci u proseku dostave 25 novih prijava Nacionalnoj službi.

Kako u NSZ navode za 24sedam, sva zanimanja stepenuju se na osnovu nivoa obrazovanja, pa tako imamo niži, srednji i visoki nivo obrazovanja.

Na ceni i šivači

Prema toj kvalifikaciji, u zanimanja koja su bila tražena tokom prethodne godine, a spadaju u niži nivo obrazovanja, nalaze se: čistač prostorija, manipulant u proizvodnji kablova i provodnika, komunalni higijeničar, šivač tekstila, pomoćni građevinski radnik i paker.

Potom, u zanimanja srednjeg nivoa obrazovanja, koja su dominantno bila tražena na tržištu tokom 2020, spadaju: prodavac, šivač konfekcije, elektrozavarivač, medicinska sestra, građevinski tehničar, mašinski tehničar – kontrolor kvaliteta, mašinski tehničar – konstruktor, kao i ekonomski tehničar.

Zanimanja visokog nivoa obrazovanja, najtraženija u prošloj godini, bila su: doktor medicine, diplomirani inženjer građevinarstva, diplomirani ekonomista, diplomirani mašinski inženjer i master inženjer mašinstva, diplomirani pravnik, kao i master pravnik i specijalista doktor medicine.

Rad od kuće sve popularniji

Na pitanje da li je, s obzirom na epidemiološku situaciju, primetno povećanje broja poslova koji se rade od kuće, u NSZ ističu da jeste zabeležen porast takvih situacija.

Pročitajte još

–  Zabeleženo je da poslodavci koji se bave uslužnom delatnošću, prodajom i slično, s obzirom na to da se sve više promoviše elektronska, odnosno onlajn trgovina i usluge, uvećavaju svoje aktivnosti i poslovanje – navode oni.

Takođe, ističu da se to naročito primeti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, gde se njihove aktivnosti i poslovanje usmeravaju na povećanje pružanja onlajn usluga, dostave i distribucije proizvoda, kupovine i prodaje robe i usluga putem interneta.

 

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti