Ministarka Mihajlović: Domaćinski ćemo upravljati mineralnim resursima

01.02.2021

13:46

0

Srbija raspolaže dokazanim mineralnim resursima vrednim više od 200 milijardi dolara, navela je ministarka

Tanjug/Rade Prelić

Srbija će izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima konačno na domaćinski način upravljati svojim mineralnim resursima, kaže potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i najavljuje uvođenje e-rudarstva.

Uoči javne rasprave o tom zakonskom predlogu u Privrednoj komori Srbije, Mihajlović je novinarima rekla da Srbija raspolaže dokazanim mineralnim resursima vrednim više od 200 milijardi dolara što je, kaže, ogroman novac.

Ona smatra da udeo rudarstava u BDP, sa sadašnjih 1,6 odsto, može da se poveća za četiri godine barem na četiri odsto.

Moderan zakon za sigurnost investicija

– Plan je da privučemo ozbiljne i velike kompanije koje će doći da se bave istraživanjem i samim tim rudarskim projektima – kaže Mihajlovićeva.

Na pripremi izmena zakona, navodi, radilo se zajedno sa privrednicima, PKS i svim važnim institucijama tako da može da se kaže da Srbija predstavlja jedan moderan zakon koji treba da omogući sigurnost investicija i investitora za brz i efikasan ulazak u proces istraživanja, a kasnije u zavisnosti od potvrđenih rezervi, i u proces eksploatacije.

Pixabay/24ox24

Ona je napomenula da je izmenama zakona predloženo ubrzanje procedura za svakog investitora koji želi da radi u Srbiji u oblasti rudarstva.

– To znači da ćemo imati elektronsko rudarstvo. Neke postupke smo potpuno ukinuli, za neke potpuno skratili vreme – objasnila je ministarka.

Precizirala je da, umesto da kompanije nekada čekaju i godinu, godinu i po dana da bi dobile uopšte pravo na istraživanje, pa posle još toliko ili nešto manje da bi dobile pravo na eksplotaciju, te još šest meseci da bi počele da rade projekte, svi ti koraci će biti završeni za mesec, mesec i po dana.

Pročitajte još

Osnivanje rudarsko geološke komore

Krov nad svim tim koracima je, pojašnjava, zaštita životne sredine, pa su tako izmenama zakona obavezani svi učesnici u procesu, bilo geoloških istraživanja ili rudarskih poslova, da je zaštita životne sredine dodatno poštavana kroz određene procedure samog resornog ministarstva.

Još jedna novina izmena zakona je, kaže ministarka, osnivanje rudarsko geološke komore, koja će se baviti kako edukacijom geologa i rudara, tako i izdavanjem licenci, čime je, dodaje, zakonom vraćena struka tamo gde joj je i mesto.

– Geološki zavod, koji je imao vrlo malo nadležnosti u oblasti rudarstva, vraćamo da u određenim oblastima bude važniji i bitniji od Ministarstva rudarstva, jer tu se nalazi nacionalna baza znanja i podataka u oblasti rudarstva – rekla je Mihajlovićeva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti