Amerikanci nam „nabili“ carinu: Na aluminijum iz Srbije 26 odsto

03.03.2021

12:53

0

Američko Ministarstvo trgovine objavilo je danas odluku o primeni antidamping carina na uvoz legiranog aluminijumskog lima iz 18 zemalja

Foto: Pixabay/Dennis Young

Amerikanci su danas obnovili primenu mera antidamping carine i na osveženoj listi našla se i Srbija. Carina na uvoz aluminijumskog lima iz Srbije iznosiće 25,84 procenta umesto 11,67 posto, koliko je bilo predviđeno preliminarnom odlukom iz oktobra prošle godine, objavljeno je na zvaničnom veb sajtu američkog ministarstva.

Prema proceni ovog ministarstva, uvoz aluminijuma iz Srbije u SAD vredeo je 2019. godine 9,8 miliona dolara.

Pored Srbije, na listi se nalaze: Bahrein, Brazil, Hrvatska, Egipat, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Oman, Rumunija, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Tajvan, Turska, Grčka i Južna Koreja.

Najviše je povećana carina na uvoz aluminijuma iz Nemačke, sa 49,40 odsto na 242,80 procenata, i na uvoz iz Brazila – sa 49,61 na 137,06 posto.

Pročitajte još:

Što se tiče zemalja iz okruženja, carina na uvoz aluminija iz Hrvatske iznosiće 3,19  posto, i blago je smanjena u odnosu na preliminarnu odluku o stopi od 3,22 procenta, za Sloveniju je utvrđena stopa od 13,43 odsto, a za Rumuniju od 37,26 posto.

Prema Grčkoj i Južnoj Koreji će se primenjivati nulta carinska stopa.

Ovi nameti se nadovezuju na desetoprocentne carine koje je administracija prethodnog američkog predsednika Donalda Trampa uvela prošle godine pozivajući se na zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Konačna odluka o novim stopama doneta je samo nekoliko sati nakon što je Senat velikom većinom glasova potvrdio izbor Đine Rejmondo za novu ministarku trgovine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti